Divadlo: Koľko farieb môže mať tma

Tma je hnusná! Nechcem byť nočným vtákom, hovorí Flop. Veď ju ani nepoznáš, čuduje sa jeho mama Sova.

28.09.2019 11:00
Inscenáciu O malej sove, ktorá sa bála tmy... Foto:
Inscenáciu O malej sove, ktorá sa bála tmy premiérovo uvedie v nedeľu banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí.
debata

Príbeh rodičov a ich bojazlivého syna O malej sove, ktorá sa bála tmy, ožije v nedeľu popoludní na javisku banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí. Vymyslela ho britská spisovateľka Jill Tomlinsonová, ktorá pôvodne snívala o kariére opernej speváčky. Kniha, ktorá vyšla pred polstoročím, ju vystrelila na spisovateľské nebo. Miesto dostala v knižniciach domácností na celom svete, nakrútili podľa nej film, dočkala sa muzikálového spracovania aj divadelných adaptácií.

„Jill Tomlinsonová sa nevyhýba chúlostivým témam, jej knihy zrkadlia mozaiku univerzálnych ľudských skúseností. Hovorí o citlivých témach s láskavým humorom, ohľaduplne, ale pravdivo,“ uviedla prekladateľka Cecília Hoffmanová, ktorá vo svete populárnu knižku objavila a ponúkla slovenskému publiku. „Milý, až dojemný text je múdrou metaforou o poznávaní sveta,“ hovorí režisér Marián Pecko.

Pred nočnými vtákmi s tajomnou tvárou, ktoré rady vysedávali na vežiach kostolov, mali ľudia strach. Flop sa zasa bojí tmy, preto sa mu nechce z hniezda a poletuje radšej za svetla. „Mama a tato ho ale postrčia – veď choď, neseď tu! Nie sú to dnešní ,vrtuľníkoví' rodičia, ale naopak. Syna síce provokujú, no dávajú pozor, aby sa mu nič zlého nestalo. Každá odrenina na kolene má podľa mňa zmysel,“ pokračuje v rozprávaní pre Pravdu režisér.

Na svoje prekvapenie Flop zisťuje, koľko farieb môže mať tma. Hvezdár skúma oblohu s blikajúcimi hviezdami, svietia pestrofarebné ohňostroje, vystreľujú plamene ohňa a vôbec funguje všetko, čo k svojej existencii potrebuje tmu. „Rozhodli sme sa, že nenapíšeme divadelný scenár, ale zinscenujeme knižku. Máme postavu rozprávača, čo komentuje príbehy malého hrdinu. Na javisku postupne dokážeme urobiť s hercami, herečkami a množstvom bábok všetky dramatické situácie, do ktorých sa Flop dostane,“ opisuje Marián Pecko, ktorý do inscenácie vybral aj hudbu. O výtvarnú stránku sa postarala Eva Farkašová.

„Naša inscenácia vypovedá o tom, čo je podstatné pre nás všetkých. Čím viac poznania, tým menej strachu. Príbeh Flopa učí deti spoznávať veci okolo seba a nám dospelým pripomína, aké dôležité je neustále sa rozprávať – a byť – s deťmi,“ pridáva režisér posolstvo určené malým i veľkým divákom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Na Rázcestí #O malej sove