Robert Roth: Mátalo ma už niekoľko rokov, aký je človek nepoučiteľný

Bratislavské Divadlo Aréna uvedlo v piatok (25. 10.) premiéru inscenácie Lekcia.

26.10.2019 09:00
Robert Roth Foto:
Herec Robert Roth.
debata

Komickú drámu z pera popredného predstaviteľa absurdného divadla Eugéna Ionesca, v preklade Alberta Marenčina, uvádza Loft Aréna. Réžie grotesknej karikatúry absurdného vzťahového trojuholníka sa ujal Rastislav Ballek.

Iniciatíva realizovať inscenáciu hry, ktorú Ionesco napísal začiatkom 50. rokov a odkazoval v nej na druhú svetovú vojnu a fašizmus, prišla od jej hlavného predstaviteľa Roberta Rotha. Spolu s hercom v nej účinkuje Monika Potokárová. Scénu navrhol konceptuálny umelec, fotograf, maliar, sochár a hudobník Viktor Frešo. „Prvýkrát v živote sa podujal na to, aby urobil návrh scény a výtvarné riešenie divadelnej inscenácie, čo bolo veľmi zaujímavé, lebo tak ako jeho tvorba, aj tento návrh balansuje na hranici klasického výtvarného umenia, objektu, performancie,“ povedala Sarvašová k tvorivému tímu. Ten dopĺňa mladá slovenská architekta a scénografka Dorota Volfová, ktorá navrhla kostýmy a svetelný dizajn.

Dej je tak ako pri všetkých Ionescových hrách veľmi jednoduchý. Mladá žiačka si túži urobiť totálny doktorát, preto musí zvládnuť nielen aritmetiku, ale najmä základy lingvistiky a porovnávacej filológie, ktorej sa oddaná profesorova slúžka desí najviac. Autorova slovná ekvilibristika vytvára absurdne smiešne, groteskné situácie s tajomnou hororovou atmosférou, ktoré divákov presvedčia o tom, že spočítavanie základných čísel či vyslovovanie písmenka „s“ nemusí byť vždy také ľahké, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Absurdný vzťahový trojuholník odhaľuje brutálnu podstatu pravdy veľkého divadla sveta, ktorá je komická i tragická zároveň.

„Ten text je mimoriadne aktuálny, je nielen o politickej, ale aj vnútornej, až intímnej manipulácii človeka,“ poznamenala dramaturgička. „U Ionesca nikdy neviete, čo myslí vážne a kde si z ľudí strieľa, jeho dvojznačnosť je niečo, čo mňa zaujíma v divadle celkovo aj na tomto autorovi,“ priznal Ballek, ktorého Lekcia zaujala najmä tým, že sa v nej zvláštne prelína niekoľko žánrov, vyplývajúcich jeden z druhého: „Na jednej strane je to taká smiešna hračka s vážnym, smiešnym, strašidelným, na druhej strane možno aj hlbokomyseľné podobenstvo o našej spoločnosti.“

Ballek súhlasil s inscenovaním Ionescovej Lekcie aj preto, že hlavný hrdina hry a herec Robo Roth majú podľa režiséra niečo spoločné: „Minimálne v schopnosti pokryť viacero žánrov a poetík na jednom mieste, krátko po sebe, striedajúc, vymieňajúc, žonglujúc.“

Roth stvárňuje profesora s bizarnými metódami, pre divákov má pripravenú lekciu, na ktorú do smrti nezabudnú. „Mátalo ma to už niekoľko rokov, aká je spoločnosť, aký je človek nepoučiteľný, lebo potrebuje konflikt, potrebuje železnú rukavicu, potrebuje sa tu hádať a vraždiť, a tak ďalej, a toto je sofistikovane napísané, ako to možno docieliť. Veď tam nemusí byť aritmetika a filológia, môžu tam byť úplne iné vedné odbory, aby som človeka úplne zblbol a dostal tam, kam potrebujem,“ komentoval herec výber a účinkovanie v Ionescovej Lekcii. Roth v Divadle Aréna naposledy stvárnil postavu pastora Johannesa Rosmera v inscenácii Ibsenovej hry Rosmersholm režiséra R. Balleka (2013).

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Roth #Divadlo Aréna #Lekcia