Zmeny na budove Slovenskej národnej galérie vidno už na prvý pohľad

Nová fasáda preklínanej i oslavovanej prístavby Slovenskej národnej galérie je strieborná. Zrekonštruované sú fasády historických Vodných kasární, ktoré dostali novú strechu.

28.10.2019 16:00
SNG rekonštrukcia Foto:
Dedečkovo Premostenie SNG sa zbavilo lešenia.
debata

„Ale keď sa na Dedečkovo Premostenie pozeráte z mosta, lom svetla mení striebornú na iné farby,“ vysvetľovala riaditeľka SNG Alexandra Kusá, ktorá previedla novinárov rozsiahlym areálom.

„Pamiatkari súhlasili, že nemusí byť z červenej škridle, aká je na každom kravíne,“ spomenula. Ich zadné steny zrekonštruovali tak, aby bolo vidno všetky historické vrstvy budovy – od pôvodnej barokovej stavby až po zásahy z čias socializmu. Ani okná z nadstavby nevyhodili, reštaurátori ich do objektu citlivo zakomponovali.

Zvonku je dokončená aj novostavba deväťposchodového depozitárneho domu, ktorý svieti červenou a bielou farbou. „Na jeho fasádu a strechu sme použili vyčistené obklady z premostenia. Snažili sme sa zachovať všetko, čo má hodnotu,“ spomenula. O poschodie podrástla administratívna budova. Vedľa nej vyrástlo zhora presklené nové krídlo veľkej dvorany aj nové krídlo pre ďalšie výstavné priestory. „Do zimy by mali byť všetky fasády dokončené, aby sme stavbu mohli zavrieť. V prácach sa bude pokračovať vnútri,“ povedala Alexandra Kusá.

Konečne do galérie nezateká

„Nič nie je rovné. Výškový rozdiel je až pätnásť centimetrov. V Premostení sme preto museli svedectvo socialistickej výstavy komplikovane vyrovnávať,“ spomenula riaditeľka SNG. Presklená pasáž vpustila dnu svetlo a otvorila výhľad na Dunaj a druhú stranu mesta. „Do galérie konečne nezateká,“ zavtipkovala Alexandra Kusá v priestoroch, ktoré kvôli havarijnému stavu zatvorili v roku 2001.

V sarkofágu, ako „domáci“ prezývajú depozitárny dom, je jediný veľký otvor, aby sa dostali dnu aj rozmerné plátna či sochy. Svetlo by totiž mohlo zbierky, ktoré museli pred pätnástimi rokmi presťahovať do Zvolena, ohroziť. Už teraz sú pripravené koľajnice a konštrukcie, na ktorých raz budú visieť obrazy.

Postupne sa revitalizuje aj zadný dvor, v ktorom vzniká nový verejný priestor. Travertínová záhrada s umeleckými lavičkami, Námestie Karola Vaculíka a pasáže prepoja objekty galérie s okolitými ulicami. „Bude to uzlový komunikačný bod, do ktorého vyústi hlavný vstup do centrálnej haly galérie,“ spomenula riaditeľka SNG.

Projekt dokončia neskôr a bude drahší

Nový termín ukončenia rekonštrukcie a modernizácie SNG je 31. júl 2021 (pôvodne malo byť hotovo do konca roku 2019). Dovtedy by však mali byť dokončené len stavebné práce. Potom prídu na rad interiéry a expozície. Tie by sa mali verejnosti otvoriť 31. mája 2022. Na ich príprave sa však pracuje už mesiace a plynule by mala ich realizácia nadväzovať na dokončenie stavby.

Na projekt odsúhlasila vláda pôvodne takmer 49 miliónov eur. „K 30. septembru bolo preinvestovaných 24 133 182,33 eura, čo predstavuje 49,54 percenta súčasného rozpočtu. Teraz však prídu na rad finančne náročnejšie prvky – náklady na interiéry a expozície,“ skonštatovala Alexandra Kusá. To si je podľa nej vyžiada ďalších 20 miliónov. Len samotná stavba sa predraží takmer o 11 miliónov, čo sa však pohybuje na úrovni zákonne stanovenej rezervy. Hospodárnosť nakladania s finančnými prostriedkami skúmal audit ministerstva kultúry, informácie nezverejnili.

„Nejde len o opravu chátrajúcich budov, ale o komplexný reštart. Na konci by mala byť moderná verejná inštitúcia 21. storočia, ktorá bude slúžiť nielen ako priestor na výstavy a kultúrne podujatia, ale návštevníkom ponúkne aj miesta pre oddych a zábavu,“ dodala riaditeľka SNG.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #SNG #Slovenská národná galéria