Džezový sviatok v Bratislave bol plný hudby a príjemných prekvapení

Na dvoch pódiách sa vystriedali domáci a zahraniční hudobníci, ktorí opäť dokázali, že džez spája rôzne žánre a hudobné vplyvy.

28.10.2019 19:00
32 - dzezaky - Corinne Bailey foto TASR... Foto:
Angličanka Corinne Bailey Rae, dvojnásobná držiteľka cien Grammy, dokázala, že aj jej R&B a bluesom ovplyvnené pesničkárstvo má na festivale svoje miesto.
debata

Tradičné džezové štandardy, moderný džez, improvizácie, soul, rythm and blues, funk, world music, folklór a ďalšie spojili počas troch dní festivalu hudobníkov aj divákov.

Slovenský začiatok, avantgarda a džezová tancovačka

Prvý večer tradične otvoril neúnavný organizátor, dramaturg aj moderátor festivalu, známy hudobník Peter Lipa. Jeho fundované sprievodné slovo poskytuje divákom dobrý prehľad o tom, čo ich na pódiu čaká.

Divákom sa predstavil víťaz minuloročného pódia mladých talentov Tibor Feledi Kairos Quintet. Skladateľ a hráč na klávesové nástroje Tibor Feledi originálne spája inšpiráciu tradičnými slovenskými detskými piesňami so súčasným progresívnym džezom. Vkusná kombinácia moderného džezu a tradície si vyslúžila zaslúžený potlesk.

Prví zahraniční hostia festivalu prišli z Francúzska a USA, aj keď bubeník Jim Black žije už dlhšiu dobu v Berlíne. Mladý gitarista Paul Jarret si túto legendu avantgardného džezu prizval do svojho projektu, ktorý vznikol aj vďaka grantu. Netradičné spojenie prinieslo na pódium netradičnú hudbu, ktorá nadchla hlavne milovníkov progresívnejších a avantgardnejších žánrov.

Bývalý člen skupiny Dirty Loops, švédsky... Foto: TASR Jaroslav Novak
32 - dzezaky - Jonah Nilsson - foto TASR Jaroslav Novak mensie Bývalý člen skupiny Dirty Loops, švédsky spevák, klávesák a skladateľ Jonah Nillson.

Do oblasti takmer stredného prúdu zasa divákov dostal bývalý člen slávnej skupiny Dirty Loops, švédsky spevák, klávesák a skladateľ Jonah Nillson. Jeho sólová dráha je síce len na začiatku, ale aj podľa úspechu, ktorý zožal v bratislavskej Inchebe, naberá raketovú rýchlosť.

Vrcholom prvého večera bola jazzfunková smršť slávnych muzikantov, združených v projekte Ghost Note. S hviezdnym basgitaristom MonoNeonom, ktorý ako jeden z posledných hrával s Princeom, oživili ducha hudby, ktorú dokonale hrali James Brown či Sly &The Family Stone, ale pridali aj výlety do ďalších energických hudobných štýlov.

Kráľovstvo žien

Na druhý deň festival ovládli výnimočné ženy. Začínala slovenská huslistka a skladateľka Barbora Botošová. Vnučka slovenskej legendy Jána Berkyho Mrenicu predstavila multižánrový medzinárodný projekt, ktorý vychádza z jej albumu Colors Of My Soul. Fúzia džezu a folklóru východnej Európy s hudobníkmi z Poľska, Bulharska, Srbska a Slovenska dostala divákov do varu a Barboru Botošovú and Friends odmenili dlhým standing ovations.

Rovnako diváci ocenili aj vystúpenie manželov z USA, The Baylor Project. Tí svojií tradičným R&B a soulom vytvorili v Inchebe atmosféru amerického jazzového klubu rokov minulých. Výnimočný a silno emotívny hlas speváčky Jean Baylor (pre širšie publikum známa ako členka dua Zhané, ktoré v 90. rokoch hviezdila so skladbou Hey Mr. DJ) a kompozície jej manžela a bubeníka Marcusa (hral s Marcusom Millerom či Yellowjackets) z ich spoločného debutového albumu The Journey im vyniesli niekoľko nominácií na Ceny Grammy a v kombinácii so skvelým klaviristom, hviezdnym saxofonistom a hráčkou na kontrabas aj veľký obdiv bratislavského publika.

Záver večera patril mladým, ale už úspešne etablovaným dámam. Dvadsaťtriročná klaviristka Connie Han doslova valcuje celý džezový svet. Postavou drobná Američanka je už vo svojom veku veľkou postavou džezu. Patrí k úzkej skupine "Steinway Artist“ (podľa hudobného nástroja). V sprievode bicích a kontrabasu sa vynímala jej technicky dokonalá hra, ktorá potvrdila všetky predpovede o nevšednom hudobnom zážitku.

Iba o tri roky viac ako Connie má ďalšia výrazná žena, Judi Jackson. Divákov si hneď od začiatku získala spevom s veľkým rozsahom, do ktorého absorbovala to najlepšie od všetkých džezových aj nedžezových speváčok histórie. Aj tie najťažšie pasáže vystúpenia odspievala s ľahkosťou a svojím neviazaným a charizmatickým prejavom si publikum doslova podmanila. Myslím, že o nej budeme ešte veľa počuť.

Záverečný večer hviezd a prekvapenia

Nedeľný večer sa niesol v znamení známejších mien. Pred nimi sa na hlavnom pódiu predstavil zaujímavý elektronický projekt z Kanady. Štyria mladí muži pod názvom Anomalie prekvapili v pre džez netradičnom zložení bicie, tri klávesy a loopery. Nicolas Dupuis so spoluhráčmi si divákov získal a potvrdil, že džez dnes môže mať aj túto elektronickú podobu.

K najsilnejším momentom festivalu patril bývalý... Foto: TASR Jaroslav Novak
32 - dzezaky - kontrabasista Andre Rosinha a spevak Salvador Sobral mesie K najsilnejším momentom festivalu patril bývalý víťaz eurovíznej súťaže Salvador Sobral z Portugalska.

K najsilnejším momentom festivalu patril bývalý víťaz eurovíznej súťaže Salvador Sobral z Portugalska. Prekvapil príjemným civilným vystupovaním, dokonalým spevom, šansónovo-divadelným prejavom, spevom do ozvučnice koncertného krídla, aj veľkým počtom slov v slovenčine. Víťaznú pieseň Eurovízie zmenil na svoju verziu Medulienky a publikum viac než nadšené si vyžiadalo prídavok.

Anglická speváčka a skladateľka Corinne Bailey Rae, dvojnásobná držiteľka cien Grammy, dokázala, že aj jej R&B a bluesom ovplyvnené pesničkárstvo má na festivale svoje miesto. Ovácie publika potvrdili, že skladby Put Your Records On a Like A Star, známe aj z našich rádií, znejú dobre aj z džezového pódia.

Béčko je na „džezákoch“ budúcim Áčkom pre mladé talenty

Druhé, menšie pódium patrí na „džezákoch“ mladým talentom a nastupujúcej generácii hudobníkov. Vždy počas prestávok na hlavnom pódiu sa na ňom vystupovali: maďarská skupina Nagy Emma Quintet, rakúsky Kernfusion a slovenská skupina Pacora Trio. Súčasťou programu „béčkového“ pódia je už tradične súťaž Pódium mladých talentov, ktorá posunie víťaza na hlavné pódium v budúcom ročníku. Tento rok sa o priazeň internetových a festivalových divákov uchádzali slovenskí D# Pipl Araund, Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý, Szaturma, Velvet Case a slovensko-anglická Topoľana.

Z národov hoc‘ sme rôznych, džez máme všetci radi

Jubilejný 45. ročník Bratislavských jazzových dní ukázal, že džez má dnes naozaj množstvo podôb, stále intenzívne žije a venuje sa mu veľa mladých ľudí. Peter Lipa ho v závere zhodnotil: „Džezové dni boli podľa mňa tento rok úplne nové a výborné. Iné ako doteraz. Nemali sme žiadne takzvané veľké mená z džezovej histórie. Teraz sme siahli po celkom nových a mladých menách. A myslím, že sme urobili dobre. V jedenástich vystúpeniach sme mali jedenásť rôznych pohľadov na to, čomu všetkému dnes môžeme hovoriť džez. Budeme v tom určite pokračovať. Chceme osloviť aj širšiu poslucháčsku obec.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Bratislavské Jazzové Dni #Peter Lipa