Poďme si zamávať! Nežné rozHRANIE priblíži deťom nežnú revolúciu ich jazykom

Aké podoby môže mať strach a čo znamená sloboda? Môže láska prekonať aj väzenské múry?

17.11.2019 08:00
Nežné rozHRANIE Foto:
Nežné rozHRANIE ako séria tvorivých workshopow, výtvarných dielní a predstavenie, ktoré stavajú na svete imaginácie a kreativity, sa skončí v nedeľu 17. novembra o 17. hodine.
debata

A čo tak pripomenúť si smutné časy veselými mávadlami? Bratislavské bábkové divadlo pripravilo na 17. novembra program pre deti, ktorý im sprostredkuje dôležité udalosti našej krajiny ich jazykom. Pod názvom Nežné rozHRANIE čakajú malých i veľkých výtvarné dielne, čítanie aj divadelné predstavenie.

„Sme presvedčení, že pripomínať si minulosť je dôležité nielen pre nás dospelých, ale aj pre novú generáciu. A pre malé deti je tým najlepším spôsobom tvorivosť,“ hovorí PR manažérka divadla Diana Mašlejová. Bábkoherci detskej duši rozumejú, vedia tvoriť spolu s deťmi, a tak sa deti hravou formou dozvedia o tom, čo Slovensko zažilo pred tridsiatimi rokmi.

Špeciálny „revolučný“ program sa začína v nedeľu 17. novembra d 14. hodine výtvarnou dielňou Poďme si zamávať, v ktorej si deti zhotovia mávadlá. Mávadlo – za socializmu ideologický prostriedok na demonštrovanie lojality k režimu, dnes môže znamenať slobodný prejav názoru, emócie či vzťahu. Zamávajme rodičom, starým rodičom, pani učiteľke či domácemu zvieratku!

Rozprávky z väzenia sú napriek mierne odstrašujúcemu názvu citlivo komponovaným programom, postaveným na knižke Magor Deťom, ktorú písal Ivana M. Jirousa ako politický väzeň v 80. rokoch pre svoje dcéry. „Je to čítanie z pôvabnej knižky krehkých básní, ktoré spájali otca s dcérami a ukazujú silu ľudského citu, ktorý dokáže prekonať aj múry väzenia,“ hovorí Peter Galdík, dramaturg Bratislavského bábkového divadla. Na začiatku deti vovedie do doby minulej a dokážu ju vnímať deti od 6–7 rokov.

Po básňach sa deti môžu vyblázniť vo výtvarnej dielni Maľovaná hranica, v ktorej zo šedivého múru (minulosti) vznikne veľký farebný obraz (budúcnosti?).

Program uzatvára rodinné predstavenie Príbehy stien, ktoré hovorí o múroch a hraniciach medzi ľuďmi. „Je to šesť príbehov o slobode a o strachu, každý z iného pohľadu. Raz je témou štátna hranica, potom múr, ktorý postavil vládca, alebo múr, ktorý si stavia človek zo strachu okolo seba sám, až nakoniec ostane v jednej miestnosti, kam sa už nikto iný nezmestí,“ približuje dramaturg predstavenia Peter Galdík.

V bábkovej inscenácii pre celé rodiny o strachu, jeho prekonávaní a túžbe po porozumení účinkujú Anna Čonková, Jaroslava Hupková, Ľubomír Piktor, Lukáš Tandara a Peter Pavlík a. h. Inscenácia vznikla na podklade poviedok Michaela Reynoldsa a Bratislavské bábkové divadlo s ňou zožalo veľký úspech na medzinárodných divadelných festivaloch. Príbehy stien vznikli v režijnej úprave Kataríny Aulitisovej.

Nežné rozHRANIE ako séria tvorivých workshopow, výtvarných dielní a predstavenie, ktoré stavajú na svete imaginácie a kreativity, sa skončí v nedeľu 17. novembra o 17. hodine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské bábkové divadlo #Nežné rozHRANIE