Havel píše Husákovi

"Je to strhujúce čítanie," hovorí režisér Martin Čičvák o liste, ktorý v apríli 1975 napísal Václav Havel Gustávovi Husákovi.

15.11.2019 16:02
debata

„Cítiť v ňom, že ho bude čítať aj komisia Nobelovej ceny. V tom liste je nesmierna kultúra, obrovská znalosť a schopnosť pomenovať všetky strachy, všetky neuralgické body normalizovanej spoločnosti,“ pokračuje. Aj keď nie je divadelnou hrou, obsahom ponúkal príležitosť zaodieť ho do javiskového šatu. V čase, keď divadlá siahajú po Havlových hrách, rozhodlo sa Štátne divadlo Košice uviesť inscenáciu List Gustávovi Husákovi.

Andrej Palko (zľava), Tomáš Diro, Katarína... Foto: JÁN ŠTOVKA
Andrej Palko Andrej Palko (zľava), Tomáš Diro, Katarína Horňáková a Jakub Kuka v netradičnom predstavení List Gustávovi Husákovi.

Žiaden príbeh, žiadne konkrétne postavy, žiadne prísne určené dialógy, len text. Typické znaky postdramatického divadla nobelovcov Elfriede Jelinek či Petra Handkeho. „S nesmiernou slobodou sa z neho vždy dá vyčarovať nesmierne oponentné divadlo. Bolo vzrušujúce hľadať ku komplikovaným súvetiam scénické obrazy. Sám som bol prekvapený, koľko divadelníctva sa v nás vďaka Havlovmu listu narodilo,“ spomína režisér.

List bol napísaný len jeden a pol mesiaca predtým, ako sa Gustáv Husák stal prezidentom. „Vzhľadom na svoju dĺžku je tento osobný list nesmierne konzistentným textom, čo ma šokovalo. Dokonca si myslím, že jeho obsah Havel diskutoval s budúcimi chartistami a filozofmi, v prostredí ktorých sa vtedy pohyboval. Je v ňom nesmierna energia, ktorú možno preniesť na javisko,“ pokračuje Martin Čičvák. Päť mesiacov po doručení listu Václava Havla generálnemu tajomníkovi Komunistickej strany Československa už ako prezident podpísal Husák v Helsinkách záverečný akt Konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe. Odpoveď pisateľ nikdy nedostal. „Zároveň treba povedať, že tento list je výzvou intelektuála ďalšiemu intelektuálovi – na súboj a diskusiu,“ hovorí dramaturg Peter Himič. „Jedinečnosť predstavenia podčiarkuje jeho druhá časť, ktorá ho posunie z roviny umeleckej do mimoumeleckej diskusie následnými Hovormi s..... ,“ pripomína dramaturg. Je podľa jeho slov výzvou na diskusiu o strachoch komunistickej normalizácie a totality, o udalostiach, ktoré priniesli jej pád, ale aj ich reálnom dosahu na našu súčasnosť. „Bude to aj o vzťahu Slovákov k Havlovi a o vzťahoch hostí k nemu,“ spomína Peter Himič, ktorý bude moderátorom druhej časti predstavenia.

Zajtra vyspovedá Milana Kňažka, v utorok Jána Budaja a Dagmar Füle a každý večer v Hovoroch s… privíta iného hosťa. Najmä aktérov revolučných dní roku 1989. Nielen zo Slovenska, ale aj zo susedných Čiech. „Som presvedčený, že rozhovory prinesú mnoho zaujímavého,“ dodáva dramaturg a moderátor predstavenia List Gustávovi Husákovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Čičvák #List Gustávovi Husákovi