Divadlá dnes večer nezhasínajú

Máte chuť zažiť pocity disidentov, ktorí boli zatvorení na neznámom mieste a netušili, čo ich čaká?

16.11.2019 11:00
Príbehy stien Foto:
O strachu a jeho prekonávaní rozpráva inscenácia Príbehy stien Bratislavského bábkového divadla.
debata

Adrenalínové dobrodružstvo čaká odvážlivcov, čo vstúpia do revolučnej escape room. Ocitnú sa zatvorení takmer v tme pod javiskom, odkiaľ sa musia za pol hodinu „vyslobodiť“. A do konca hry, ktorá ich čaká v divadelnom labyrinte, aj prísť na to, kto z desaťčlennej skupinky je tajný agent. Aj napínavú a netradičnú prehliadku pripravilo trnavské Divadlo Jána Palárika návštevníkom, ktorí sa dajú dnes zlákať programom Noci divadiel.

Na jeseň 1989 sa počas vyučovania rozpúta súboj medzi zväzáčkou a nekompromisným revolucionárom. Nerozhodný učiteľ súhlasí raz s názorom jednej, raz druhej strany. A čo spolužiaci? „Interaktívna inscenácia Nemá trieda je primárne určená stredoškolákom. Ale ozvalo sa nám veľa divákov iných generácií, že by ju tiež chceli vidieť. Rozhodli sme sa teda, že počas Noci divadiel uvedieme exkluzívne vydanie projektu o udalostiach nežnej revolúcie pre dospelých,“ povedala dramaturgička Lucia Mihálová. Už popoludní začnú na divadelnom dvore variť herci „divadelný guláš“. Kto prinesie nepotrebný kľúč, dostane ho zadarmo, navyše aj čaj s rumom. Večer zas osvieži živá rozhlasová nahrávka adaptácie komiksu Čierna oslava.

Revolučná escape room čaká návštevníkov... Foto: JAKUB KOVALÍK
Revolučná escape room Revolučná escape room čaká návštevníkov trnavského Divadla Jána Palárika.

Tretia novembrová sobota už po desiaty raz otvára brány divadiel, kultúrnych centier aj umeleckých škôl, ktoré až do hlbokej noci ponúkajú výnimočné predstavenia aj viac či menej osvedčené podujatia. Tohtoročné motto je „v znamení nežnej“. Programom Noci divadiel ožije tentoraz päťdesiatštyri scén v dvadsiatich siedmich slovenských mestách. „Divadelníci ju vnímajú ako zaujímavú akciu, ktorá ich nielen prepája, ale aj netradičným spôsobom spája s divákmi. Je to aj krásna príležitosť, aby sa divadlo zviditeľnilo,“ povedala Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu, ktorý je koordinátorom projektu.

S nápadom Noci divadiel prišli francúzski divadelníci. Odvtedy spája každý rok stovky scén a tisícky divákov po celej Európe. Okrem večera v prítmí hľadiska a v spoločnosti predstavení im ponúka aj dobrodružstvá objavovania či priamej akcie. „Divadlá poznajú svojich divákov a vedia, čo je bonus, ktorý im môžu ponúknuť,“ pokračovala riaditeľa Divadelného ústavu. Netají, že ju teší každoročne narastajúci počet zúčastnených divadiel aj divácky záujem.

Ukrátení nebudú ani najmenší. Košické Bábkové divadlo si osedlá Neuveriteľný cirkus s klaunom, fakírom aj hrochom tancujúcim na povraze. Marionety, maňušky a mupety čakajú na záujemcov, čo im vdýchnu život v Bratislavskom bábkovom divadle. Ťahanie za nitky vystriedajú Príbehy stien. Inscenácia o strachu, jeho prekonávaní a túžbe po porozumení. Bábkové divadlo Žilina zas pozýva na slovenskú crazy rozprávku Vianočka Udatný, medveď Mňau, drak Čau a originál princezná Fujara Lopúchová.

V čase, keď už divadlá nehrali, bol súbor nitrianskeho Divadla Andreja Bagara na zájazde v Moskve. O udalostiach 17. novembra sa dozvedali len cez telefonáty. Časť hercov chcela okamžite reagovať, časť mala obavy, keďže zájazd hradila sovietska strana. Napriek tomu 21. novembra čítali v Moskve vyhlásenie, v ktorom sa pripojili k protestom, ktoré sa konali v Československu. Dramatické udalosti spred tridsiatich rokov pripomína v priestoroch DAB-u výstava Nežná.nr. „Mapuje aj výjazdy hercov do regiónov a tovární, kde sa na mítingoch stretávali s verejnosťou. Vychádza z kalendária, ktoré bolo súčasťou projektu Nitra 89 – pamäť regiónu, vypracovanom Asociáciou Divadelná Nitra. Okrem dokumentov a fotografií tu návštevníci nájdu aj dobovú dennú tlač, plagáty a rôzne letáky,“ spomenula autorka výstavy Slavka Civáňová.

„Kto sa ešte nezúčastnil Noci divadiel, má jedinečnú možnosť vybrať si tentoraz z jej bohatej programovej ponuky,“ dodala riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #noc divadiel