Kto klope, bude mu otvorené. Ministerstvo prijalo hercov

Štátny tajomník Ministerstva kultúry Konrád Rigó sa stretol s protestujúcimi členmi Činohry SND. Rigó sa s činohercami stretol necelý týždeň po tom, ako žiadali ministerku kultúry o verejné stretnutie ešte tento mesiac a transparentné riešenie situácie v SND.

19.11.2019 17:30
Protest pred MKSK Foto: ,
Protest pred Ministerstvom kultúry 13. novembra 2019.
debata (2)

Členovia činohry, ktorí reprezentujú väčšinu hereckého zboru a ďalších členov činoherného súboru, sa na ministerku obrátili 13. novembra. Nesúhlasia so spôsobom odvolania jej predošlého šéfa prvej činohernej scény Michala Vajdičku a tiež so spôsobom vymenovania Vladimíra Antalu za generálneho riaditeľa SND. MK SR trvá na tom, že požiadavky činohry sú internou záležitosťou SND, do ktorej nebude zasahovať. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) sa však zúčastní na internom pracovnom stretnutí všetkých subjektov národného divadla, ktoré na koniec novembra v SND zvolal generálny riaditeľ SND Vladimír Antala.

„Umenie je zrkadlom doby a odrazom stavu spoločnosti. Preto nikdy nemôžeme vnímať umenie ako útok a umelcov ako iniciátorov útoku. Sú iba reflexiou našich krokov a rozhodnutí, sú reakciou na naše akcie. Za tieto spätné väzby musíme byť vďační, lebo nás posúvajú ďalej a pomáhajú nám urobiť správne rozhodnutia v budúcnosti. Túto funkciu však umenie dokáže reálne plniť iba vtedy, ak je slobodné,“ konštatoval vo vyhlásení po dnešnom stretnutí s činohercami štátny tajomník MK SR Rigó.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Ministerstvo kultúry #Konrád Rigó #Ľubica Laššáková #Vladimír Antala