Sugar nie je karikatúra Marilyn

Videli, ako si mafiáni vybavujú účty. Zabijaci sa rozhodli zúčtovať aj s nepohodlnými svedkami. Párik nezamestnaných muzikantov sa dal na útek. Keďže o prácu bola práve núdza, vzali flek v dámskom orchestri, ktorý práve odchádzal na Floridu. Ani prezlečení do ženských kostýmov však pokoj nenašli.

22.11.2019 17:00
Sugar Foto:
Gabriela Očkajová (Sugar) a Matej Lacko (Joe/Josephine) v inscenácii muzikálu Sugar.
debata

Joe sa zaľúbil do sladkej Sugar, na Jerryho sa nalepil obstarožný milionár a nezbavili sa ani gangstrov. Poznáte? Slávna komédia Niekto to rád horúce inšpirovala aj divadelníkov. Na Broadwayi mal muzikál Sugar premiéru v apríli 1972. Neobišiel ani slovenské javiská. Do prešovského Divadla Jonáša Záborského sa dnešnou premiérou vracia v novom šate aj so živým orchestrom.

"Mnohí z hercov si film nepozreli, sám som ho videl už dávno a nedržal som sa ho. Muzikál je síce filmom inšpirovaný, nejde však o krvopotný prepis. Preto nechcem karikatúry Marilyn Monroe, Tonyho Curtisa či Jacka Lemmona. Hľadali sme v sebe a išli vlastnou cestou,“ hovorí režisér Michal Náhlík. Postavu Sugar zveril Gabriele Očkajovej, Joa Matejovi Lackovi a Jerryho Petrovi Krivému. Zavrhol aj predstavu hudby zo záznamu. Lenže spolupráca s bigbandom pod taktovkou Júliusa Selčana mala tiež svoje úskalia. A na rozdiel od broadwayského originálu zvolil svižnejšie tempo.

"Keď sa chlap oblečie do ženských šiat, vždy je to na hrane. Nechceli sme, aby to zaváňalo obyčajnou stužkovou alebo travesty šou. Ale hádam dokážem ustrážiť, čo je ešte vtipné a čo už primitívne,“ hovorí režisér Michal Náhlík. Nezvolil cestu aktualizácie, ku ktorej by mohla realita súčasnosti zvádzať. "Tridsiate roky sú vizuálne zaujímavé a nesmierne inšpiratívne. Inscenácia dáva veľký priestor na vyšantenie nielen hercom, ale aj scénografke Anite Szökeovej a kostýmovej výtvarníčke Lenke Kadlečíkovej. "Na javisku sa aj strieľa, veď sú tam tiež mafiáni, ale viac neprezradím,“ pokračuje režisér v rozprávaní pre Pravdu.

Vo filme i na javisku odznie vo finále slávna veta – nikto nie je dokonalý. Bude napriek tomu prešovská Sugar dokonalá? "Neviem, ale vždy sa snažíme, aby každá inscenácia dopadla čo najlepšie,“ dodáva Michal Náhlík na margo muzikálu, v ktorom sa spojili chytľavé pesničky s gangsterkou a crazy komédiou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marilyn Monroe #Divadlo Jonáša Záborského #Niekto to rád horúce #Sugar