Maďari bojujú za slobodu kultúry

V Budapešti vyšlo do ulíc niekoľko tisíc demonštrantov, ktorí žiadali zaručenie nezávislosti kultúry v Maďarsku a slobodu pre divadlá.

11.12.2019 16:00
budapešť Foto:
Vlnu občianskeho odporu vyvolal vládny návrh zmeny pravidiel pre fungovanie kultúrnych zariadení.
debata

Vlnu občianskeho odporu vyvolal vládny návrh zmeny pravidiel pre fungovanie kultúrnych zariadení. Podstatou nového zákona je zrušenie prevádzkovej podpory nezávislých divadiel, riaditeľov kamenných divadiel by mal schvaľovať minister ľudských zdrojov.

Podľa informácií serveru artportal.hu sa blok vládnych strán Fidesz-KDNP chystá na zrušenie Národného kultúrneho fondu (NKA), ktorý je prakticky jediným zdrojom podpory nezávislej kultúrnej a umeleckej scény z verejných prostriedkov. Návrh by mohli predložiť do parlamentu už dnes v zrýchlenom konaní. Rečníci na demonštrácii vyzvali všetkých Maďarov, aby sa postavili proti vládnemu návrhu zákona, pretože divadlo je vo svojej podstate kritické a opozičné – inak by bolo klamlivé a nudné. Nový starosta Budapešti, spoločný nominant opozičných ľavicových strán Gergely Karácsony podčiarkol, že javisko ani kultúra nepatria politikom, ale umelcom a divákom.

Predkladatelia novely z Fidesz-KDNP tvrdia, že nové podmienky vytvárajú pravidlá a zaručujú nedotknuteľnosť umeleckej slobody. Provládny denník Magyar Hírlap vo svojom internetovom vydaní uviedol, že vládnym zámerom je uzatvoriť dlhodobú finančnú dohodu so strategickými kultúrnymi zariadeniami, aby mohli svoju činnosť plánovať.

„Profesionáli vedia, že to nebude fungovať. Umenie nie je možné centrálne riadiť,“ uviedla členka predsedníctva Nezávislého združenia hercov (FEMSZ) Adrienn Zubeková pre opozičnú rozhlasovú stanicu Klubrádió. Vláda podľa nej nebude rušiť divadlá, len chce nad nimi získať kontrolu. „Chce tam mať riaditeľov, ktorí vedia, čo sa od nich očakáva,“ dodala.

Zástupcovia Maďarska sa spolu s Poľskom včera pred zástupcami vlád členských krajín EÚ museli spovedať kvôli dávnejším prehreškom proti nezávislosti súdnictva, slobode prejavu a akademickým slobodám. „Maďarsko dnes nerozptýlilo obavy týkajúce sa dodržiavania základných hodnôt Európskej únie,“ vyhlásila podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová, ktorá má okrem iného na starosti dodržiavanie vlády práva. Vývoj v Maďarsku je podľa nej nebezpečný, pretože sa týka radu oblastí od justície po médiá.

debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Budapešť