Mužské oddelenie páchne človečinou

Statný ligový futbalista, čudácky opravár, minister, hlavný čašník, servírka... Nezvyčajne pestrá spoločnosť obdarená najrôznejšími neduhmi sa stretáva v nemocnici. "Naším cieľom bolo menej hovoriť o nemocnici a viacej o ľuďoch v nemocnici. S nádejou, že napriek všetkému - chorobám aj osudom - sa nám oplatí vstať do ďalšieho dňa,“ uviedol Stanislav Štepka.

17.12.2019 19:00
27 muzske oddelenie  8286177 Foto:
Maruška Nedomová a Stanislav Štepka v trpko-clivej komédii Mužské oddelenie.
debata

Autor trpkej komédie Mužské oddelenie, novinky 57. sezóny Radošinského naivného divadla, sa rozhodol nepriamo nadviazať na kultové Ženské oddelenie, ktoré sa "dožilo“ 362 repríz. Je aj spomienkou na Katarínu Kolníkovú a Jána Melkoviča.

"Inscenáciou nás sprevádza jej veľmi ľudský duch a krásna ľudská prítomnosť,“ pokračoval autor, herec a principál obľúbených radošincov. Správu z nemocnice, kde sa otvárajú telá i duše, ale vytvorili inak a po novom. "Snažili sme sa ju robiť pre dnešnú dobu, ale o tých istých hodnotách, ktoré sú vždy aktuálne,“ hovorí režisér Juraj Nvota. Pred 32 rokmi sa režijne podpísal nielen pod divadelné predstavenie Ženské oddelenie, ale aj pod rovnomenný televízny film.

Ako na každom inom oddelení, aj na tom mužskom sa stretávajú ubolení pacienti, preťažení lekári a prepracované sestričky. Pre seba si Stanislav Štepka napísal postavu hlavného čašníka z hotela Lipa. Ako muž v rokoch kritizuje mladých na každom kroku, veď "za našich čias bolo vždy lepšie a krajšie“. Jeho frfľaniu neujde ani podstatne mladšia servírka. "Všetko robí zle, žuje žuvačku, neobsluhuje, ale keď sa do nej krásne chlapsky zblázni, z veľkého čašníka sa stáva pikolík slečny.

V nevyrovnanom vzťahu sa podarí preklenúť obrovskú bariéru medzi dvoma svetmi – starším a mladším, medzi minulosťou a prítomnosťou,“ pokračuje v rozprávaní pre Pravdu režisér. Zdravotné problémy ich vzťah prehĺbia. Jeho bolia kríže, po operácii oka vidí všade lietať mušky, ona sa zraní pri nehode na motorke tak ťažko, že je odkázaná na vozík.

Na oddelení v štátnej nemocnici sa ocitne aj minister po tom, čo si s ním v luxusnom sanatóriu kvôli nečakaným komplikáciách nevedia rady. Aj keď je oddelenie špinavšie, pracuje tam predsa len skúsenejší personál. Nemocničné patálie zažili skoro všetci tvorcovia i herci.

V javiskových scénkach objavia svoje zážitky aj diváci. Autorovi neraz poslúžili ako predobraz odpozorované situácie, ktorých bol hoci svedkom. Ako napríklad scéna medzi pacientom – futbalistom a sestričkou. "Ale nemocnica mi slúžila len ako prostredie, aby som v ňom rozohral tri pekné príbehy o láske,“ spomenul Stanislav Štepka.

Ako býva u radošincov zvykom, aj Mužské oddelenie vonia človečinou, pulzuje a srší typickým humorom a, samozrejme, chýbať nemôžu ani pesničky. Spomienkou na Katarínu Kolníkovú je trebárs aj paplón, ktorým sa pred desaťročiami prikrývala ona v Ženskom oddelení. Tentoraz slúži mužským pacientom. Jeden z najplodnejších slovenských dramatikov spomenul, že ak sa súboru podarilo dostať do novej inscenácie aj čosi z tej legendárnej, bude rád. Podarilo sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inscenacia #Stanislav Štepka #Radošinské naivné divadlo