S Emíliou Vášáryovou budú na javisku sedieť aj diváci

V stredu 22. januára má v bratislavskom Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava premiéru inscenácia Antikvariát. Výnimočná bude aj tým, že v tomto divadle ide o prvú hru na experimentálnej scéne - to znamená, že diváci budú sedieť na javisku spolu s hercami. Dramaturgia divadla považuje takýto typ hrania aj sedenia pri malých projektoch za zaujímavejší

11.01.2020 12:00
Antikvariát Foto:
V hre Antikvariát hrá Emília Vášáryová spolu s Luciou Lapišákovou.
debata

Hra Antikvariát je založená na pravdivých historických faktoch a vychádza z rovnomennej novely Ľuby Lesnej, ktorá vyšla v knihe Tisícročná žena. Ide o históriu známeho bratislavského antikvariátu Steiner, ktorá sa odohráva počas protižidovských represálií na začiatku štyridsiatych rokov minulého storočia v nacistickom Slovenskom štáte. Antikvariát preto tiež podliehal arizácii, teda vyvlastneniu. Arizoval ho známy slovenský spisovateľ Ľudo Ondrejov.

Tento príbeh je vyrozprávaný cez spomínanie Lýdie Piovarcsyovej – Steinerovej, ktorej rodičia zahynuli v koncentračnom tábore. Jej otec Jozef Steiner bol pôvodným spoluvlastníkom antikvariátu. Samotná Lydka (hrá ju Emília Vášáryová a v mladšom veku Lucia Lapišáková) sa aj po toľkých rokoch pokúša zmieriť so svojou minulosťou, prekonať ju činorodým životom a pochopením konania človeka, ktorý je v jej očiach konkrétnym vinníkom tragédie steinerovskej rodiny – Ľuda Ondrejova.

Hra Antikvariát vznikla podľa predlohy Ľuby... Foto: archív MDPOH
Antikvariát Hra Antikvariát vznikla podľa predlohy Ľuby Lesnej.

Tvorcovia hru komentujú: "Každý príbeh potrebuje svoj čas a priestor, rovnako aj ten náš. Narodil sa do doby, v ktorej sa relativizuje zlo, násilie, spochybňuje sa vlastná história. To je priestor, v ktorom treba začať konať. Autorka a scenáristka Ľuba Lesná oslovila režisérku Vieru Dubačovú, s ktorou už dlhšie spolupracuje.

Režisérka prichádza s režijnou koncepciou, v ktorej odovzdáva príbeh pani Lýdie tak, aby sa divák stal na chvíľu jeho súčasťou. Všetci prítomní sa stretávajú na výstave, venovanej známemu spisovateľovi. Mladá literárna vedkyňa predstavuje návštevníkom jeho život a dielo tak, ako sa o ňom naučila v škole. Spolu s návštevníkmi si výstavu pozerá aj Lydka. Prichádza, aby pochopila, že teraz prišiel čas pre jej príbeh.“

Ľuda Mistríka Ondrejova stvárňuje Michal Ďuriš, sbskára hrá Miloš Cibula. Scénu a kostýmy do hry navrhla dcéra autorky textu Tamara Lesná, ktorá sa spolu s Adamom Hanuljakom podieľala aj na videu. Pod výberom hudby je podpísaný Martin Karvaš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Vášáryová #antikvariát #MDPOH