Divadlo o chlapcovi, ktorý vymenil čiapku za čokoládu

Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici sa v sezóne 2019/2020 necháva inšpirovať dielami renomovaných svetových autorov, autoriek, málo známych v slovenskom kontexte. Prvá premiéra divadla v roku 2020 sa uskutoční 12. januára, prinesie dielo švajčiarskeho spisovateľa Jakoba Streita O chlapcovi, ktorý vymenil svoju čiapku za čokoládu.

11.01.2020 16:00
O chlapcovi-1-8 maly Foto:
O chlapcovi, ktorý vymenil svoju čiapku za čokoládu.
debata

Jakob Streit bol pedagógom, ktorý sa viac než polstoročie venoval vzdelávaniu, výchove detí a mládeže, väčšinu života pôsobil v švajčiarskom meste Spiez. Bol priekopníkom v metodike Waldorfskej pedagogiky.

Významnú úlohu v jeho osobnom i učiteľskom živote tvorili rozprávky a príbehy. Veril, že obrazy ukryté v rozprávkach zásadným spôsobom formujú emocionálny, duševný priestor detí a pomáhajú budovať intenzívne puto detí a rodičov.

Za svoj život napísal viac než 40 kníh pre deti a mládež, desiatku pedagogicko-výchovných pojednaní, niekoľko rozhlasových a bábkových hier. Jeho diela boli preložené do viacerých svetových jazykov.

Príbeh Františka a jeho červenej čapice pre javisko Bábkového divadla na Rázcestí adaptovala domáca tvorkyňa Emília Hoffmanová. Režisérom a autorom textov piesní je umelecký šéf a režisér divadla Marián Pecko. Hudbu do inscenácie vytvoril hosť, muzikant, divadelník Martin Geišberg. Autorkou scény a bábok je hosťujúca výtvarníčka Mária Bačová. Účinkuje herečka divadla Anna Hajduková.

Najbližšia repríza inscenácie sa uskutoční počas polročných prázdnin v pondelok 3. februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #pre deti #Bábkové divadlo na Rázcestí