Odišla legenda zvolenského divadla, Andrej Mojžiš

Na doskách, čo znamenajú svet, stvárnil viac ako stopäťdesiat divadelných postáv.

06.02.2020 10:54
debata (2)

Ako jeden z mála mimobratislavských hercov patril Andrej Mojžiš vo filmoch i v televíznych inscenáciách a seriáloch k naobsadzova­nejším. Jeho hlas znel v mnohých rozhlasových hrách. Vo veku 94 rokov odišiel v utorok na večnosť.

Andrej Mojžiš na archívnej snímke. Foto: TASR
Andrej Mojžiš Andrej Mojžiš na archívnej snímke.

Do trinástich rokov žil Andrej Mojžiš v Kremnici, kde sa 16. okóbra 1935 narodil. Rodina sa potom presťahovala do Bartošovej Lehôtky, malej obce medzi Kremnicou a Žiarom nad Hronom. Rodičia z neho chceli mať výpravcu, keďže otec pracoval na železnici. On sa chcel stať lesníkom, pretože k prírode mal blízko. O hereckej kariére v mladosti vôbec nepremýšľal. Rozhodla náhoda. Kolegovi z ochotníckeho súboru robil v dialógu na skúškach do zvolenského divadla partnera. Prijali ich oboch. Keďže Andrej Mojžiš bol už zamestnaný, ponuku odmietol. Práca na kremnickom výbore sa mu však onedlho zunovala, tak súhlasil. Od 1. augusta 1953 sa stal hercom Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene.

„Načo by som odchádzal, veď aj tu sú diváci,“ vravieval. A napriek mnohým ponukám z iných slovenských divadiel ostal Zvolenu verný. Pre televíziu ho objavil v roku 1964 režisér Franek Chmiel, v ktorého dráme Dvanásta odbila debutoval pre kamerou. Na filmovom plátne sa po prvý raz objavil o tri roky neskôr v poetickej dráme Eduarda Grečnera Drak sa vracia. Z bohatej kolekcie filmových a televíznych postáv spomeňme hrnčiara v Sebechlebských hudcoch, horára vo vojnovej dráme Smrť chodí po horách či Metoda vo filmovej rozprávke Sokoliar Tomáš. Hral aj v seriáloch Adam Šangala, Vivat Beňovský či rozprávkovom Za mestskými múrmi. Poslednú filmovú príležitosť mu dal pred jedenástimi rokmi Jiří Chlumský v dráme Nedodržaný sľub. „V srdciach divákov ostáva Mojžiš elegánom, šľachticom, mužom s charizmou, ktorý presvedčivo zahral kráľa aj tuláka. V roku 2015 oslávil vzácne životné jubileum deväťdesiat rokov. Pri tejto príležitosti usporiadalo jeho domovské divadlo galavečer Andrej Mojžiš – rytier v službách divadla,“ spomína „jeho“ zvolenské divadlo na svojej webovej stránke. Pri príležitosti životného jubilea vyšla aj rovnomenná kniha, ktorú venovalo tejto hereckej legende.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Andrej Mojžiš