Mein Kampf: Zlo sa rodí nenápadne. Latinák hrá Hitlera

Čo sa stane, keď sa pred druhou svetovou vojnou stretnú mladý Hitler, Žid, Boh a Smrť? Kultová inscenácia Môj boj - Mein Kampf - o neobyčajnom priateľstve mladého Hitlera a Žida Šloma Herzla z pera Georgea Taboriho je oceňovaná divákmi aj kritikou po celom svete. Na scéne Mestského divadla P. O. Hviezdoslava ju režíroval Michal Vajdička.

22.02.2020 09:00
mein kampf maly Foto:
Csongor Kassai, David Hartl, Lukáš Latinák a Barbora Palčíková v divadelnej hre Georgea Taboriho Mein Kampf.
debata (1)

Jednu zo svojich najúspešnejších hier napísal Tabori v roku 1987 pre viedenský Burgtheater. V dráme čerpá z Hitlerovho života a používa jeho Mein Kampf. Parafrázuje či priamo používa citáty z knihy Adolfa Hitlera.

S typickým humorom a nadhľadom vytrháva niektoré Hitlerove výkriky z kontextu a mení ich pointu. Jeho charakter tak ilustruje v celkom inom svetle, než o aké sa diktátor snažil vo svojom diele. Tabori sa zaoberá fašizmom a židovskou otázkou, ale s nadhľadom, so sarkazmom a s humorom. Na provokatívny pohľad má právo, veď v koncentračných táboroch stratil väčšinu príbuzných. A fakty v jeho podaní strácajú aspoň niečo zo svojej krutosti. Brilantné dialógy si berú na paškál nielen nacistického vodcu, ale aj povahu Židov.

Dej sa odohráva vo Viedni, približne v roku 1913. Do nocľahárne pod mäsiarstvom prichádza z Branau nad Innom mladý Adolf Hitler (Lukáš Latinák). Zakomplexovaný, chudobný a netalentovaný maliar zvierat, ľudí a zátiší v pološere. V predvečer prijímačiek na umeleckú akadémiu potrebuje niekde prespať. V nocľahárni pani Merschmeyerovej sa stretáva so Židom Šlomom Herzlom (Csongor Kassai), predavačom Biblií. Ten je ochotný načúvať detinským, naivným a spočiatku smiešnym plánom Hitlera, ktorého pre nedostatok talentu na akadémiu neprijali. S láskou ho chce prevychovať a možno tak odvrátiť neúprosný chod dejín.

Kvôli Hitlerovi však Šlomo prichádza postupne o všetko, čo mu je blízke – o priateľa Lobkowitza (Gregor Hološka), starostlivú Grétku (Barbora Palčíková/Soňa Fábryová), nakoniec aj o domáceho miláčika – sliepku Mizzi, ktorú dostal do daru od Grétky.

Čím viac sa Šlomo snaží Hitlerovi pomôcť, tým sa dostáva do podradnejšieho postavenia. Keď ho dokonca zaprie pred Pani Smrťou (Zdena Studenková), nevedome a v dobrej viere sa stáva zodpovedným za to, čo bude v dejinách nasledovať. Veď kto by toho nešťastného, zakomplexovaného chlapca s trochu demagogickými rečami považoval za zvrhlého vodcu? Aj Grétka, ktorá prichádza pravidelne za Šlomom do nocľahárne, sa mení z nevinného, oddaného dievčaťa na submisívnu bábku v rukách budúceho nebezpečného manipulátora.

Hoci je dialóg Šloma a Hitlera v hre Georgea Taboriho nosný, aj ďalšie postavy sú dôležité. Židovský kuchár Lobkowitz, ktorého vyhodili z práce, pretože zalial hovädziu špičku husacou masťou a zásteru hodil do zaprávaných pajšlí, sa hrá na oha a Šlomovi dáva rady, čo by mal robiť. A v záverečnej scéne sa k slovu dostáva aj Himmlischst, psychopatický muž, Hitlerov prisluhovač v tirolskom kostýme v podaní Davida Hartla.

Mein Kampf naštudovali početné divadlá v Nemecku, Rakúsku, vo Švajčiarsku aj v Česku. Na Slovensku bola hra premiérovaná v roku 1991 – na doskách SND v réžii Romana Poláka. Text o paradoxe dejín, o tom, že zlo sa presadzuje ľahšie a dobro sa často stáva jeho odrazovým mostíkom, prináša po tridsiatich rokoch MDPOH – v preklade Martina Porubjaka, so scénou Pavla Andraška a v sprievode hudby Michala Novinského.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Adolf Hitler #Lukáš Latinák #Csongor Kassai #Mein Kampf #MDPOH #George Tabori