Milan Lasica: Som skôr z muzikantskej brandže ako z hereckej

Milan Lasica je nielen známy divadelník, humorista a skvelý glosátor, ale aj autor textov populárnych piesní, mnohé z nich aj naspieval.

03.03.2020 09:05
Milan Lasica Foto: ,
Pri príležitosti životného jubilea Milana Lasicu práve vychádzajú štyri CD s jeho piesňami
debata (2)

Vaše štvorcédečko nesie názov Mojich osemdesiat a je to akási vaša hudobná bilancia. Pre vás je to darček k jubileu – čo prinesie poslucháčom?

Neviem, čo im to prinesie, to by mali povedať poslucháči, keď si to pustia, ak si to pustia. Ja by som im želal príjemné počúvanie.

Video

Sú to skladby z rôznych časových období, od 60. rokov až po súčasnosť, aj prvorepublikové piesne Františka Krištofa Veselého, ktoré ste naspievali. Máte k niektorej časti svojej hudobnej kariéry špeciálny, bližší vzťah?

Najbližší vzťah mám k obdobiu spolupráce s Jarom Filipom. To je pre mňa kľúčové a súčasne aj nezabudnuteľné.

Mali ste veľa hudobných spolupracovníkov, okrem Jara Filipa aj Petra Lipu, Pavla Hammela či Deža Ursínyho, patrili do vašej „umeleckej rodiny“?

S Dežom Ursínym som spolupracoval len pri jednej pesničke, Jaro Filip ho oslovil, aby ju naspieval, a tak je aj na jednom novom CD. S Hammelom a Prúdmi sme spolu hrali vyše roka v divadle. Úprimne povedané, viac som sa pohyboval medzi hudobníkmi ako medzi hercami. Muzikanti tvorili neodmysliteľnú súčasť môjho profesionálneho života od samého začiatku. Mám taký pocit, že som skôr z muzikantskej brandže ako z hereckej.

Jarovi Filipovi ste vraj svoje texty predspevovali, ako si predstavujete ich zhudobnenie vy, a on vraj urobil presný opak. Robili ste takého kúsky aj iným hudobníkom?

Raz som niečo podobného naznačil Petrovi Lipovi, keď som mu odovzdával text piesne Prosperita. Aj on sa našťastie odklonil od mojej predstavy a vďaka tomu sa tá pieseň dá počúvať aj dnes…

Niekedy ste si so svojimi spolupracovníkmi vymieňali úlohy: oni spievali vaše piesne aj vy ste spievali piesne iných autorov. Páči sa vám takáto výmena úloh?

Ja som spieval piesne iných autorov v podstate len pri slovenských evergreenoch. Moje piesne spievalo zopár spevákov už v 60. rokoch – Zuzka Lonská, Gabriela Hermélyová, Zora Kolínska, Ivan Krajíček, aj Marcela Laiferová. Takže ich bolo zopár.

Piesne boli tiež súčasťou vašej dramatickej tvorby.

Koncom 50. rokov nastalo obdobie divadiel malých foriem a tam sa hudba a piesne stali nedeliteľnou časťou divadelných predstavení. Bola to novinka a pozdávalo sa mi to, bolo mi to blízke. Takže som sa snažil používať piesne v divadle čo najčastejšie.

Akú hudbu rád počúvate?

Zostávam, a už asi natrvalo, pri swingovej hudbe, tú mám veľmi rád a počúvam ju pravidelne.

Milan Lasica Mojich 80/cd 1 Do batôžka…alebo (nielen) Lasica spieva (nielen) Lasicu/cd 2 Skôr než odídeš…alebo Milan Lasica vzdáva hold Františkovi Krištofovi Veselému a svojej obľúbenej hudbe z prvej polovice 20. storočia/cd 3 Prosperita…alebo Lipa spieva Lasicu/cd 4 Čerešne…alebo Hegerová, Lehotský, Filip, Satinský a mnohí ďalší spievajú Lasicu/Opus, 2020

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lasica #Mojich osemdesiat