Premiéra sa neruší! Stvorenie pôjde on-line

Zahodiť dvojmesačnú robotu? Bola by to škoda, povedali si v nitrianskom Starom divadle Karola Spišáka.

13.03.2020 15:15
30 stvorenie  1347078 Foto:
Inscenácia Stvorenie bude mať napriek zákazu vstupu divákov do hľadiska dnes večer premiéru - na obrazovkách.
debata

V čase, keď museli všetky divadlá zatvoriť svoje brány, sa rozhodli predsa len nepripraviť divákov o premiéru Stvorenia. A v plánovanom termíne, teda dnes o 18. hodine, odvysielajú inscenáciu on-line prostredníctvom youtube kanála.

Dalo by sa povedať – nápad za milión. „Veľa ľudí mi píše správy na stránke nášho divadla aj na facebooku, že sú radi, držia nám palce a so záujmom budú predstavenie sledovať,“ hovorí PR manažér Dušan Nevin. Netají, že ako „maniak“ na internet a siete nemusel hľadať riešenie zložitej situácie spôsobenej epidémiu koronavírusu pridlho.

Ani herci neboli proti. „Ale už sa tešia, keď budú môcť Stvorenie hrať pred plným hľadiskom. On-line prenos chceme ponúknuť ako prvotný náhľad s tým, že neskôr si prídu diváci pozrieť inscenáciu naživo. Keďže je v nej dôležitá výtvarná stránka, je vhodná aj na obrazovky,“ pridáva dramaturgička Nikoleta Tužinská.

Názov napovedá, že témou autorskej inscenácie je stvorenie sveta, vznik života i človeka. Populárna bulharská autorka, režisérka a výtvarníčka Magdalena Miteva sa však na zúbok tomu, ako to s nami bolo na samom začiatku, pozrela originálnou optikou, s nadhľadom, hravosťou aj humorom. Aj pre tieto umelecké kvality ju Staré divadlo prizvalo na spoluprácu.

Nezvolila si jednoduché prerozprávanie výkladu známeho z Biblie, ani vedeckej teórie veľkého tresku, aj keď s motívmi oboch interpretácií sa s chuťou a nemalo dávkou humoru pohráva. „Skôr upozorňuje, že samotné stvorenie sveta a života bolo dôležité a zároveň čo nám prinieslo. Nezáleží na tom ako, podčiarkuje hlavne krásu toho, čo všetko vzniklo, nie samotný proces,“ pokračuje dramaturgička.

Magdalena Miteva rada pracuje s technikou čierneho divadla. Na zatemnenom javisku nie je vidieť hercov v čiernych kostýmoch na čiernom pozadí. Ale osvetlené rekvizity, bábky a objekty áno. Práve touto technikou nadväzuje a odkazuje Stvorenie na úspešné inscenácie Starého divadla z minulosti. Jedinečné scénické možnosti, nápaditosť a farebnosť napĺňajú predstavenie aj tajomstvom a podnecujú fantáziu. "Keďže hercov nevidíme, aj bábky sa môžu správať inak. Ako samotná režisérka rada hovorí, inscenácia vyzerá tak trochu ako animovaná rozprávka.

Definitívna podoba predstavenia sa rodila takpovediac za pochodu. Pôvodne nahodenú osnovu príbehu rozvíjali herci počas skúšok vlastnými nápadmi. „Nemajú repliky, väčšinu času sú zastúpení bábkami, o to väčší priestor bábky majú, takže herci sa môžu vyhrať predovšetkým s pohybovou stránkou,“ vysvetľuje pre Pravdu Nikoleta Tužinská. V prvom rade je Stvorenie určené pre divákov kategórie štyri plus. Ale práve technika čierneho divadla, humor a nadhľad dokážu podľa dramaturgičky osloviť aj starších a rodičov, ktorí so svojimi ratolesťami do divadla prídu.

Príbeh bez slov, len s hudbou Konstantina Ilievského, rámcujú postavy anjelov. Nie sú to však žiadne vznešené bytosti, skôr sa vo všetkom dobrom i zlom podobajú ľuďom. A z toho kontrastu sa rodia mnohé humorné momenty a situácie.

Stvorenie včera nakrúcali na javisku Starého divadla na tri kamery. Nasledovali strih a postprodukcia, pod ktoré sa tiež podpísala Magdalena Miteva. Výsledok uvidia milovníci divadla, ktorí odmietajú prísť o zážitok z premiéry, dnes večer on-line.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #online #predstavenie