Postavy histórie v bábkovom seriáli

Majster Pavol z Levoče, mních Cyprián z Červeného Kláštora, Johann Wolfgang Kempelen, Štefan Banič, Koloman Sokol aj Ondrej Nepela budú hrdinami nového bábkového seriálu Hlavule. Seriál bude vysielať Jednotka v nedeľu ráno, prvú časť 5. apríla o 9. hodine.

24.03.2020 16:00
Johan Kempelen Foto:
Majster Pavol z Levoče, mních Cyprián z Červeného Kláštora, Johann Wolfgang Kempelen, Štefan Banič, Koloman Sokol aj Ondrej Nepela budú hrdinami nového bábkového seriálu Hlavule.
debata

Prvá séria šiestich dielov zobrazuje reprezentačnú vzorku osobností naprieč storočiami až po súčasnosť. Príbehy sa začínajú v renesančnej Levoči a končia sa v 20. storočí v Bratislave. Ich výber podliehal historickému odkazu a zaujímavému životnému príbehu hlavných postáv, ktorých pôsobenie malo presah aj mimo našich hraníc.

Všetkých šesť príbehov prepája postava legendárneho Gašparka. V 13-minútových častiach predstaví divákom jednoduchou formou osudy slovenských osobností z rôznych historických období a s dávkou autorskej fikcie priblíži dôležité okamihy ich života.

Hlavné postavy nahovorili známi slovenskí herci a herečky Tomáš Maštalír (majster Pavol z Levoče), Vladimír Kobielsky (mních Cyprián), Marek Majeský (Johann Wolfgang Kempelen), Miro Noga (Štefan Banič), Boris Farkaš (Koloman Sokol) a Juraj Kemka (Ondrej Nepela). Gašparka, ikonickú postavu bábkového divadla, ktorá vznikla a formovala sa naprieč mnohými storočiami, takže prešla rozmanitým vývojom a transformáciou, nahovoril Peter Kadlečík.

RTVS sa v seriáli okrem jednoznačných faktov o historických osobnostiach zamerala skôr na menej známe informácie z ich života. Priblíži v ňom prekvapivé momenty a ich zanietenosť pre to, čomu sa venovali. Príkladom je Štefan Banič, o ktorom sa tradovalo, že pri teste svojho padáka skočil z vysokého mrakodrapu, avšak na svoj experiment si vybral „iba“ päťposchodový dom.

Inšpiráciou pre tvorcov a RTVS bolo priblížiť históriu a zaujímavé osobnosti mladším divákom pútavou formou prostredníctvom bábok, keďže takýto formát v televíznej tvorbe roky absentoval. V tejto súvislosti tvorcovia oslovili prof. Jozefa Leikerta, ktorý sa stal odborným poradcom a koncepčne pomohol s výberom konkrétnych hrdinov.

Na výtvarných návrhoch a realizáciách jednotlivých bábok pracoval bábkarský scénograf a technológ Von Dubravay a výtvarné návrhy na jednotlivé scény, v ktorých sa dej odohráva, pripravila animátorka, oceňovaná výtvarníčka Michaela Čopíková z Ové Pictures.

Seriál vzniká v koprodukcii RTVS, Slovak Motion Picture (SMP) a Studio 727 kombináciou viacerých animačných techník, v ktorých sa tvorcom podarilo prepojiť formu bábkového seriálu s využitím moderných animačných postupov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Banič #Koloman Sokol #Majster Pavol z Levoče #Johann Kempelen #mních Cyprián