V teplákoch do divadla? Zatiaľ, ale nezvykajte si

Vášne i súkromné tragédie temperamentnej krásky, ktorá sa primladá stala cisárovnou mocnej ríše. Inscenácia, v ktorej sa spojili príbehy slávneho detektíva z Baker Street a najväčšieho zločinca Jacka Rozparovača. Tvorivou krízou sužovaná spisovateľka, na ktorú jej obdivovateľka vytiahne revolver. Aj historickú hru Sissy (Úteky Alžbety Rakúskej), muzikál Sherlock Holmes či komédiu zo súčasnosti Druh: žena nájdete v ponuke slovenských divadiel, ktoré museli od 10. marca oznámiť divákom: Máme zatvorené.

29.03.2020 10:00
SND SISSI Tana Pauhofova  Sissi   Tomas... Foto:
Táňa Pauhofová a Tomáš Maštalír v hlavných úlohách inscenácie Sissi ((Úteky Alžbety Rakúskej).
debata

Aj keď museli prerušiť všetky práce na pripravovaných premiérach, ktoré „sú odložené na neurčito“, publika sa vzdať nemienili. Viaceré z nich sa rozhodli sprístupniť viaceré svoje inscenácie, ktoré už nemajú na repertoári, on-line. Medzi nimi je aj Slovenské národné divadlo, prešovské Divadlo Jonáša Záborského i nitrianske Divadlo Andreja Bagara. A je ich viac, stačí sledovať ich weby. A vybrať si, v spoločnosti akého predstavenia máte chuť stráviť večer. Ponuka je skutočne pestrá.

Vyberte si: dráma, fraška či komédia?

Vždy ma zaujímala iba krása. Nikdy mi nešlo o politiku. Týmito slovami sa bránila Leni Riefenstahl. Tanečnica, herečka a hlavne dvorná režisérka Adolfa Hitlera, ktorá svojimi filmami postavila pomník Führerovi a jeho Tretej ríši. V príbehu kontroverznej ženy, ktorá tretinu života zažívala ohromný úspech a dve tretiny trpela, no očistiť sa jej nepodarilo, excelovala Zdena Studenková.

Zdena Studenková ako Leni Riefenstahl v... Foto: Andrej Balco
SND LENI Zdena Studenkova Leni Riefenstahl Zdena Studenková ako Leni Riefenstahl v predstavení Leni.

Dramatickú predlohu napísali na objednávku Činohry SND Roman Olekšák a Valeria Schulczová, ktorá inscenáciu aj režírovala. Aj strhujúci príbeh filmárky, slúžiacej svojím umením diktátorskému režimu, si možno pozrieť v pohodlí obývačky. A tí, čo predstavenie videli naživo, si môžu nevšedný divadelný zážitok zopakovať.

Čo všetko možno zažiť počas jedinej, ale podivuhodnej noci v obyčajnej krčme? Anjel s Čertom sa stavia, kto získa dušu nepoučiteľného pijana, úbohého sedliaka Škorca. Aj výsledok stávky prezradí fraška pre pospolitý ľud Podivuhodný skon sedliaka Škorca. Ľudovým divadlom s pesničkami na ľudovú nôtu a s ľudovým humorom, ktoré rozpráva o pijanstve, pijatike a pitkách, vzdalo hold Jonášovi Záborskému divadlo, nesúce jeho meno.

Zhýralý otec. Hrubosťou a neláskou poznamenal životy svojich synov, až napokon skončí rukou jedného z nich. Filozofické podobenstvo o vášňach, chaose, hľadaní Boha i seba samých, v ktorom nechýba ani kriminálna zápletka, je klasikou. Divadelná adaptácia Dostojevského románu Bratia Karamazovovci nemusí potešiť len tých, čo nechcú od divadla, aby ich len zabávalo.

Ako zahnať nudu malým

Napadlo niekoho dumať, ako sa cíti hus? O čom asi sníva? Tá, z inscenácie Trafená hus, je samá kosť a koža, nemá priateľov a navyše je aj veľmi nešťastná. K scénam, ktoré sprístupňujú na sociálnych sieťach svoje inscenácie, sa pridalo aj Bábkové divadlo Žilina. Štartuje dnes práve Trafenou husou.

Na malých divákov, ktorí nemôžu do školy a doma sa musia aj učiť, myslia mnohé divadlá. Chcú ich rozptýliť všakovakými programami. Viaceré ponúkajú čítania rozprávok a básničiek v podaní svojich hercov. S výzvou „umením skroťte nudu“ oslovilo Štátne divadlo Košice školákov, aby nakrúcali videá s divadelnou tematikou. Práce, zaslané do súťaže „namaľujte, zahrajte, zaspievajte alebo zatancujte divadlo“ napokon posúdi odborná porota a výrazné detské talenty dostanú priestor v rámci Dňa otvorených dverí.

Na tých, čo sa radšej pozerajú, ako tvoria, čakajú rozprávky. Výpravu do jagavej Porcelánie doktora Christensena, cestovateľa, bádateľa, všeumelca a majiteľa obludária ponúka Snehová kráľovná. O zmúdrení malého nezbedníka, ktorý mal veľký sen, rozpráva predstavenie s pesničkami Neobyčajné dobrodružstvá malého Buratina. V ponukovom liste je aj hudobná rozprávka Malá čarodejnica.

Dokedy v domácom pohodlí?

„Keďže máme vysporiadané autorské práva, inscenácie, ktoré sme dali na sociálne siete, tam už asi zostanú navždy,“ povedal umelecký šéf Divadla Jonáša Záborského Michal Náhlík. Po predstaveniach, ktoré zverilo internetu prešovské divadlo, možno teda siahnuť kedykoľvek. Na rozdiel od Slovenského národného divadla. Inscenácie, ktorých linky uvádza v programe na svojej stránke, sú k dispozícii dva týždne od chvíle, keď ich dalo k dispozícii. V čase, keď všetky kultúrne inštitúcie prichádzajú o zisky kvôli pandémii koronavírusu, môžete+ „vstúpiť do divadla“ aj v teplákoch pohodlne usadení v svojich obývačkách. A zadarmo. Len aby sa to nestalo zvykom. Skôr či neskôr príde čas, keď dámy znova začnú hľadať v skrini „dačo vhodné do divadla“ a mužov prinútia nasúkať sa do oblekov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #DJZ #DAB Nitra #online kultúra