Zacvičte si s baletkami z Národného, pozrite si dobré divadlo

SND ponúka ranné rozcvičky s baletom, program k popoludňajšej káve s činohrou, edukačné videá z diskusií, záznamy divadelných inscenácií, krátke koncerty hudobníkov a spevákov, aj čítanie pre deti.

17.04.2020 08:00
debata

Slovenské národné divadlo vo svojej jubilejnej 100. sezóne prechádza doslova skúškou ohňom. ,S príchodom koronavírusu sme boli nútení prijať skutočnosť, že pre vašu i našu ochranu je nevyhnutné zatvoriť brány našej prvej scény," uvádza Národné divadlo.

Pod heslom Všetci doma/Národné s vami pripravilo SND sériu programov, do ktorých sa zapojili všetky umelecké zložky – balet, činohra aj opera. S Baletom SND si môžu diváci zacvičiť, s Činohrou SND si vypočujú čítanie rozprávok pre deti, ale aj absolvujú maturitu zhliadnutím ukážok z predstavení, alebo si „zájdu“ do činohry na kávičku, pri ktorej si vypočujú básne. Opera SND prináša divákom pravidelnú Malú dennú hudbu. Všetky doteraz zverejnené videá nájdete na youtube, program je zverejnený na stránke SND.

„Keďže nám chýbate a SND vo svojej storočnej histórii tu bolo pre vás aj v neľahkých časoch, chceme, aby to tak bolo aj dnes, a preto vznikol projekt SND DOMA. Spojili sme svoje sily naprieč všetkými súbormi a pripravujeme pre vás, veríme, zaujímavý program,“ hovoria divadelníci.

Už doteraz boli zverejnené záznamy z inscenácií Sissi (útek Alžbety Rakúskej), Leni,Prorok Štúr, Bratia Karamazovci a ďalšie záznamy, séria diskusií z cyklu Slovenské osmičky aj séria rozprávkových čítaní a krátkych koncertov.

„Umenie a kultúra boli vždy spôsob ako prísť na iné – krajšie myšlienky. Verím, že sme sa dobre zamysleli a v tejto zložitej situácii prinesieme našim priaznivcom trochu rozptýlenia.“ povedala riaditeľka Centra marketingu SND Henrieta Borowiecka.

V rámci projektu SND DOMA si diváci môžu užívať ranné rozcvičky s Baletom SND, podcasty SND, program k popoludňajšej káve s Činohrou SND, edukačné videá zložené z diskusií a záznamov niektorých inscenácií (maturita s Činohrou SND), krátke koncerty hudobníkov a spevákov, či čítanie pre deti. Sledujte YouTube kanál, sociálne siete alebo stránku 100.snd.sk.

Zostaňte doma spolu s nami – zvládneme to! vyzývajú divadelníci. Zároveň prosia o podporu pre umelcov, ktorí nie sú stálymi členmi žiadneho umeleckého súboru, sú na voľnej nohe a v týchto časoch to bude pre nich nesmierne náročné. Kolegovia z Národného ich chcú podporiť prostredníctvom nadačného fondu priateľov Činohry SND na č. ú.: SK07 1100 000­0 0029 4605 3­532.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #koronavírus #online kultúra