Cyber Cyrano: Virtuálna realita z Divadla Aréna

Virtuálna realita je lákavá, lebo v nej sme krajší, vtipnejší a odvážnejší. Divadlo Aréna sprístupňuje online príbeh troch stredoškolákov o tom, ako môžu používatelia sociálnych sietí zneužiť svoje profily na manipuláciu ľudí.

21.04.2020 14:00 , aktualizované: 22.04.2020 15:28
cyber cyrano Foto:
Judit Bárodos a Roman Poláčik v inscenácii Divadla Aréna Cyber Cyrano.
debata

Virtuálna realita je lákavá, lebo v nej sme krajší, vtipnejší a odvážnejší. Skutočný Cyrano by sa v nej stratil. Zsuzsi, Máté, a Heni sú spolužiaci na strednej škole. Zsuzsi miluje Mátého, ale jemu sa páči nová spolužiačka, Heni. Zsuzsi sa s odmietnutím nedokáže vyrovnať, a rozhodne sa vzťah Mátého a Heni rozbiť. Vytvorí dve falošné identity na internete, Viktora a Moiru, a rozpúta mrazivú virtuálnu hru.

Divadelnú hru maďarského dramatika Istvána Tasnádiho Cyber Cyrano uviedlo divadlo Aréna v premiére koncom roku 2015. Tasnádi, jeden z najznámejších a najvýraznejších súčasných maďarských dramatikov, hru napísal pre medzinárodný projekt Platforma 11+, ktorý sa zameriaval na mládež vo veku 11 – 15 rokov. Teraz sa Cyber Cyrano vracia v online priestore.

Divadlá a divadelné inštitúcie, združené v projekte, hľadali spôsoby, formy a obsahy, ktorými môže v dnešnej dobe divadlo osloviť mladých ľudí v konkurencii ostatných médií a ľahkej dostupnosti, záplave informácií, zábavy, podnetov a príležitostí. Inscenácia nestráca na svojej aktuálnosti ani v tomto čase, keď sa náš sociálny kontakt presunul na sociálne siete. Bratislavské divadlo Aréna siahlo do svojho archívu a oddnes sprístupňuje záznam inscenácie na kanáli YouTube o desiatej hodine ráno, kde bude prístupný počas celého trvania karanténnych opatrení bezplatne.

Tasnádi sa v rozhovore do bulletinu k inscenácii Arény vyznal, že hru písal ako sled trojminútových videoklipov. Považoval to za ideálny spôsob, ako zaujať a nestratiť pozornosť -násťročných divákov. To, čo je na ňom zaujímavé a inscenačne príťažlivé, je predovšetkým jeho autentická téma a postavy, moderný jazyk, skratkovitá stavba, v ktorej sa prelínajú výstupy postáv s projekciami ich chatovania na internete. A nakoniec aj otvorený záver, ktorý nemoralizuje, neodsudzuje a netrestá – skôr motivuje k zamysleniu.

Inscenácia, v ktorej pod režisérskou taktovkou Simony Nyitrayovej účinkujú Judit Bárdos, Roman Poláčik a Andrea Sabová, nezobrazuje virtuálnu realitu ako a priori nepriateľské prostredie, ale ako prostriedok riadený, využívaný a zámerne zneužívaný používateľmi. Heni a Máté podľahnú atraktívnemu, aj keď klamlivému virtuálnemu svetu na úkor možno všednejšej, často konfliktnejšej, ale aspoň skutočnej každodennej reality svojho života.

Inscenácia Cyber Cyrano sa už nenachádza v aktuálnom repertoári divadla. Nestráca však na svojej aktuálnosti. „A to najmä v tomto čase, keď sa náš sociálny kontakt presunul na sociálne siete,“ uvádza divadlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #online kultúra