Vstupenky na kultúru majú platiť do konca roka 2021

Organizátori kultúrnych podujatí, ktoré museli v dôsledku pandémie nového koronavírusu zrušiť, budú môcť predĺžiť platnosť zakúpených vstupeniek do konca roka 2021. Majiteľovi môžu tiež v cene lístka ponúknuť poukážku na iné podujatie. Tak znie návrh zákona, ktorý v pondelok prijala vláda.

11.05.2020 16:27
debata

Ak držiteľ vstupenky trvá na vrátení peňazí, organizátor je povinný mu vyhovieť do 31. marca 2021. Umožňuje to vládny návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR v súvislosti s ochorením COVID-19. Návrh, rovnako i zámer prijať ho v skrátenom legislatívnom konaní, v pondelok schválila vláda.

Organizátor verejného kultúrneho podujatia, ktoré sa z dôvodu mimoriadnej situácie zapríčinenej pandémiou nového koronavírusu neuskutočnilo, resp. nemôže uskutočniť, nebude musieť zaplatiť dohodnuté honoráre a odmeny za výkony, ktoré sa nezrealizovali.

Novela krízovú situáciu vyhlásenú v dôsledku pandémie považuje za dôvod nemožnosti plniť záväzky organizátora voči subdodávateľom a umožňuje im odstúpiť od zmluvy s tými, ktorí mali účinkovať na podujatí, alebo zabezpečiť organizačno-technické záležitosti.

Rovnako organizátora na obdobie krízovej situácie a následne po nej (do konca roka 2020) zbavuje zodpovednosti za omeškanie platby či zaplatenie zmluvnej pokuty, to neplatí, ak ide o omeškanie, ktoré vzniklo pred 10. marcom 2020. "Pri odstúpení od zmluvy z dôvodu mimoriadnej situácie nie je tiež dotknutý nárok na úhradu za plnenia, ktoré už boli poskytnuté, pripomína rezort kultúry v predloženom návrhu.

Balík noviel, ktoré prijala vláda, takisto ruší do konca roka 2020 povinnosť zrážať umelcom dvojpercentný príspevok do umeleckých fondov zriadených zo zákona (Literárny fond, Hudobný fond, Fond výtvarného umenia). Týka sa to aj tých, ktorí prijímajú finančnú podporu v rámci grantových schém, vyhlásených fondmi. Autori však môžu fondom platiť príspevky dobrovoľne, do konca marca 2021, sumu si v tom prípade môžu zarátať do daňových nákladov.

Ďalšími legislatívnymi zásahmi, ktoré schválila vláda, sa zjednotí úprava vybraných procesných lehôt v rámci činností Audiovizuálneho fondu, Fondu na podporu umenia a Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Ide napríklad o možnosť dočasne prerušiť osvedčenia o registrácii filmového projektu, na ktoré sa viaže oprávnenie čerpať spätné dotácie pre audiovizuálny priemysel, teda refundovať časť nákladov pri výrobe audiovizuálneho diela na Slovensku.

Novela má po schválení parlamentom platiť dňom vyhlásenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #koronavírus