Zomrel nemecký dramatik Rolf Hochhuth

Vo veku 89 rokov zomrel v stredu nemecký dramatik a spisovateľ Rolf Hochhuth. O smrti jedného z najrozporuplnejších divadelných autorov nemeckej povojnovej histórie, ktorý je známy predovšetkým hrou Námestník (Der Stellvertreter), informovala agentura DPA.

14.05.2020 14:40
debata

Hochhuthov vydavateľ Gert Ueding uviedol, že autor zomrel prekvapivo. Žiadnou chorobou podľa neho netrpel a veľmi zle sa začal cítiť až v stredu dopoludnia. Potom zomrel vo svojom byte v nemeckej metropole.

Rolf Hochhuth sa narodil 1. apríla 1931 v hesenskom Eschwege a vyrástol v dobe nacistického režimu, ktorý sa neskôr stal jedným z hlavných tém jeho tvorby.

„Holokaust nemôže byť nikdy prepáčený a zabudnutý,“ poznamenal raz. Toto presvedčenie sa odrazilo i na jeho najznámějšom divadelnom počine, ktorým je hra Námestník z roku 1963, v ktorej časť viny za vyvraždenie zhruba šiestich miliónov európských Židov kladie katolíckej církvi.

V roku 1978 zase dramatik vyvolal búrku na nemeckej politickej scéne, keď jeho rešerše ku hre Právnici (Juristen), ktorá sa venuje úlohe niekdajších nacistických sudcov v povojnovom Nemecku, viedla k odstúpeniu ministerského predsedu Bádenska-Württemberska a niekdajšieho nacistu Hansa Filbingera.

Kontroverzie ale Hochhuth budil i mimo svoej tvorby, a to napríklad niekoľkými rozhovormi z roku 2005, v ktorých sa zastával britského popierača holokaustu Davida Irvinga. Po tvrdej kritike vzal svoje slová späť s tím, že nepoznal všetky Irvingove vyjádrenia k téme nacistického vraždenia Židov.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #divadlo