Festival Nová dráma/New Drama bude o rok

Tohtoročných osem divadelných inscenácií si diváci budú môcť pozrieť budúci rok. Na jeseň však festival prinesie dve nové publikácie a čítanie.

15.05.2020 12:00
nova drama Foto:
debata

Po prvom presune festivalu súčasnej drámy Nová dráma/New Drama 2020 z májového termínu na jeseň sa v aktuálnej situácii usporiadateľ rozhodol presunúť 16. ročník na tradičný májový termín v roku 2021. Počas tohtoročnej jesene však festival uvedie dve aktivity. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ festivalu Dušan Poliščák.

„Aj keď sa situácia v týchto dňoch vyvíja relatívne priaznivo, rozhodli sme sa z bezpečnostného hľadiska pristúpiť k tomuto kroku,“ komentovala riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete rozhodnutie presunúť Novú drámu/New Drama na budúci rok, kedy sa uskutočnia aj ďalšie festivalové podujatia v spolupráci s medzinárodnou sieťou kritikov AICT kongres a konferencia.

Na jeseň sa však môžu fanúšikovia festivalu tešiť na dve aktivity, ktoré podujatie súčasnej drámy čiastočne pripomenú. Organizátori sa rozhodli zaznamenať 20. výročie súťaže o pôvodný slovenský a český dramatický text Dráma v podobe knihy, ktorá predstaví všetky ročníky, autorov, inscenačnú prax, ale aj zhodnotí význam projektu. „Okrem toho plánujeme tiež vydať zborník dramatických diel, ktoré vznikli pri príležitosti špeciálneho a svojím spôsobom jedinečného projektu zameraného na otázky ekológie a environmentu Green Drama,“ objasnila Fekete. Ako ďalej spresnila, prezentáciu oboch publikácií spoja so scénickým čítaním: „Bude to dvojdňová pocta slovenským dramatikom a dramatičkám, ktorí nás dlhodobo sprevádzajú a formujú dejiny a aktuálnu chvíľu slovenského divadla.“

S presunom 16. ročníka festivalu súvisí aj presun samotných súťažných inscenácií. Tohtoročných osem divadelných inscenácií si diváci budú môcť pozrieť budúci rok. „V závislosti od spustenia kreatívnych procesov v divadlách je možné, že zoznam bude obohatený o ďalšie z nich,“ uzavrela Fekete.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Nová dráma