Kultúra ožíva, kiná i divadlá sa opäť môžu otvoriť

Spoločná zodpovednosť pomohla znovu otvoriť sály kín, divadiel a priestory iných kultúrnych podujatí skôr, ako to bolo v pláne. Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) to uviedla v súvislosti s ďalšou vlnou uvoľnenia protiepidemiologických opatrení, ktorá pomôže reštartovať aj kultúru a kultúrny život.

19.05.2020 11:00
Slovenské národné divadlo Foto: ,
Kiná aj divadlá sa môžu otvoriť.
debata

„Teší ma, že k tomu prispelo aj ministerstvo kultúry aktívnym prístupom a rozumnými návrhmi, s ktorými pravidelne prichádzalo na krízový štáb,“ vyjadrila sa ministerka na webe rezortu.

Pripomína, že možnosti opätovného otvorenia kultúrnych stánkov sú zatiaľ podmienené limitovaným počtom návštevníkov a dodržaním ďalších hygienicko-bezpečnostných opatrení, ktoré zverejní Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. „V každom prípade sa veľmi teším z tohto uvoľňovania a ďakujem všetkým za zodpovednosť,“ uviedla Milanová.

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) v pondelok oznámil v poradí 4. fázu uvoľňovania protiepidemio­logických opatrení v súvislosti s novým koronavírusom. Vzhľadom na súčasný stav a priaznivé čísla potvrdzujúce „spacifikovanie“ epidémie môže podľa premiéra krajina ísť do „ďalšej, odvážnej vlny uvoľňovania opatrení“.

V rámci štvrtej fázy uvoľňovania opatrení sa budú môcť od 20. mája otvoriť i kiná, divadlá, ale s počtom do 100 ľudí, takisto obchodné centrá bez detských kútikov. Fungovať opäť môžu vnútorné plavárne a športoviská, no len pre športové kluby, otvorené však budú vonkajšie športoviská pre akékoľvek, teda i kontaktné športy. Reštaurácie tiež môžu prijať hostí v interiéri, budú musieť splniť stanovené podmienky prevádzky. Konať sa budú môcť i tzv. schôdze zo zákona bez obmedzenia počtu návštevníkov. Verejnosti sa otvoria aj interiérové priestory turistických atrakcií s výnimkou zoo a botanických záhrad. Rúška v exteriéri za dodržania päťmetrového odstupu od neznámej osoby nebudú povinné. Slováci budú môcť takisto cestovať na jednodňovú návštevu do Rakúska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, ale aj Chorvátska, Slovinska, Nemecka a Švajčiarska bez nutnosti negatívneho testu na COVID-19 a povinnej štátnej karantény. Od júna sa vrátia i deti do škôlok a škôl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné divadlo #kiná #Ministerstvo kultúry #Natália Milanová