Divadlá a kiná môžu odo dneška hrať. Lenže nevedia, ako

V pondelok vláda rozhodla, že divadlá a kiná sa môžu pre divákov znova otvoriť, no pri dodržaní maximálneho počtu sto návštevníkov. Na divadelné a filmové predstavenia si však diváci ešte počkajú.

20.05.2020 07:00
Divadlo na trakoch Foto:
Na snímke diváci a herci umeleckej scény Divadla na Trakoch počas divadelného predstavenie Je dôležité mať Filipa? v Divadle Jána Palárika v Trnave v utorok 18. februára 2020.
debata

Divadlá ani kiná ešte včera nemali dostatok konkrétnych informácií, ktorými by sme sa vedeli presne riadiť, aby dodržali hygienické a bezpečnostné opatrenia. Pre divadlá aj kiná je dnes otázkou nielen to, kedy otvoria a za akých obmedzení, ale aj čo budú hrať. A v neposlednom rade – je na divákoch, či budú mať teraz k divadlu a kinu dôveru kvôli svojej bezpečnosti.

V susednom Česku podľa Mladej fronty dnes väčšina divadiel neotvorí napriek uvoľneniu opatrení, pretože stanovené podmienky nedávajú zmysel. Pri kapacite sto návštevníkov im vstupné nepokryje náklady na predstavenie, hrať pre taký malý počet divákov by len prehlbovalo ekonomické straty.

Ukončili sezónu, začínať už nebudú

Slovenské národné divadlo najprv dostalo upovedomenie, že 30. apríla sa im končí divadelná sezóna, a v pondelok 18. mája prišlo rozhodnutie o znovuotvorení divadiel. V akom čase je možné obnoviť divadelné predstavenia ešte v tejto sezóne a je to vôbec rentabilné za podmienky dodržať hygienické predpisy? „Hrací plán Slovenského národného dievadla do konca júna 2020 bude spresnený po stretnutí predstaviteľov vedenia SND na Ministerstve kultúry. Následne poskytneme naše stanovisko na vaše otázky,“ uviedla pre Pravdu tlačová tajomníčka Národného divadla Izabela Pažítková.

Aj Štátne divadlo Košice na základe nariadenia krízového štábu Ministerstva kultúry ukončilo divadelnú sezónu k 30. aprílu 2020. Podľa generálneho riaditeľa riaditeľa divadla Igora Dohoviča rozhodnutie o znovuotvorení divadiel je potešujúcou správou, no tiež im chýbajú detailnejšie usmernenia hygienikov. „S veľkou pravdepodobnosťou sa nestihneme vrátiť k reálnemu hraniu predstavení. Štátne divadlo Košice využije čas do divadelných prázdnin na dokončenie už rozbehnutých nových premiér, na údržbu a vzhľadom na uvoľňovanie opatrení aj na priblíženie sa divákovi malými jednorazovými divadelnými projektami v okolí Historickej budovy,“ uviedol pre Pravdu Igor Dohovič. Divadlo pripravuje špeciálny projekt v spolupráci s inými kultúrnymi inštitúciami pracovne nazvaný REŠTART. Divadlo je najlepší liek na vírus, no divák sa musí v prvom rade cítiť bezpečne. "Samozrejme musíme byť flexibilní a pripravení aj na iné scenáre, dodal riaditeľ.

Divadlo Jána Palárika v Trnave tiež čaká na usmernenia hlavného hygienika, ktoré určia mieru náročnosti aj mieru rentability. „Ak budú podmienky prijateľné a dokážeme ich naplniť, radi v určitom obmedzenom režime hranie obnovíme. Naším prvotným záujmom bude vytvoriť program pre deti a mládež,“ povedala pre Pravdu Lucia Turňová, merketingová riaditeľka divadla.

Aj kiná váhajú

„Informácia o uvoľnení opatrení a otvorení kín nás potešila a situácia je nádejná. Stále však čakáme na spresnenie hygienických podmienok, ktoré bude nutné dodržiavať,“ uviedla pre Pravdu Lucia Mandincová za Asociáciu filmových klubov Slovenska.

Úrad verejného zdravotníctva zatiaľ informoval len o tom, že prevádzky kín, divadiel, či organizácie hromadných podujatí budú možné s maximálnym počtom 100 ľudí. „Bližšie podmienky momentálne špecifikované nemáme. Ako distribútor sme na situáciu znovu otvorenia kín pripravení,“ dodáva Madincová. Asociácia filmových klubov upravila distribučný plán a plán premiér a v júni plánujú programovať tituly, ktoré pred karanténou nemali v kinách dlhú životnosť. „Zároveň chceme uviesť niekoľko nových premiér (La Gomera, Raoul Taburine) a pre divákov sme pripravili aj tradičný projekt Európske filmy za euro,“ dodáva Lucia Mandincová.

V trinástich najväčších slovenských mestách má svoje kiná sieť Cinemax. „Cinemax zatiaľ čaká na podrobnejšie inštrukcie od krízového štábu a preveruje možnosti dodávky nových filmov a nákladov, ktoré z inštrukcií budú vyplývať,“ uviedol pre Pravdu Peter Gašparík. O otvorení kín bude spoločnosť informovať na svojich komunikačných kanáloch. Pre kiná je dnes otázkou nielen kedy otvoria, ale aj čo budú premietať. Niektoré snímky totiž už boli uvedené na internete, iné sa hrali, ale krátko, a ďalšie, ktoré mali odložené premiéry, treba zladiť termínovo s medzinárodou premiérou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kiná #Ministerstvo kultúry #divadlá