Alternatívna kultúra môže v Bratislave úplne vyhynúť

"Apelujeme na to, aby ste prehodnotili zámer neposkytnúť dotácie z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy (BRDS) pre oblasť kultúry v roku 2020.

28.05.2020 09:29
debata

Takéto rozhodnutie by mohlo pre mnohých znamenať vážne ohrozenie či prerušenie profesionálnej kultúrnej činnosti, a pre niektorých aj jej definitívny koniec,“ reaguje platforma Kultúrna Bratislava (Ku.Ba) vo svojom stanovisku na aktuálny zámer pozastaviť BRDS na podporu umenia v tomto roku. Nezávislé živé umenie tak bude do kontaktu so svojím publikom a komunitou vyhľadávajúcou alternatívu po uvoľnení protipandemických opatrení vstupovať s podlomenými, ak nie rovno amputovanými nohami.

Divadlo Stoka. Foto: Divadlo Stoka
Divadlo Stoka. Divadlo Stoka.

Ešte menšia kultúrna mapa mesta?

"Vzhľadom na to, že žijeme v zastupiteľskej demokracii, máme ambíciu ovplyvniť rozhodnutie poslankýň a poslancov samosprávneho kraja argumentáciou, prečo je podľa nás dôležité zachovať dotačnú schému na podporu kultúry,“ hovorí Bohdan Smieška, ktorý stojí za platformou Kultúrna Bratislava fungujúcou od roku 2015. "Aj keby sa nám to nepodarilo, považujeme za dôležité poukázať na nedostatočné a asymetrické financovanie v Bratislavskom kraji, na nezohľadňovanie pôsobenia desiatok nezávislých subjektov, ktoré vyrástli z potreby občianskej spoločnosti a sú profesionálnymi aktérmi na poli kultúry,“ dodáva.

Ohrozené sú napríklad divadlo Stoka, divadlo Bez domova, ktoré plní aj integračnú a sociálnu funkciu, kultúrne centrum A4-priestor súčasnej kultúry, T3-kultúrny prostriedok, petržalské galérie HotDock či Photoport, Flat Gallery, ale aj festival Design Week, Konvergencie, fyzické divadlo Debris Company, Asociácia súčasného tanca a mnoho ďalších subjektov a jednotlivcov, ktorých program, fungovanie i zámery sú alternatívou mainstreamovej a zárobkovej kultúry.

Práve vďaka ich dramaturgii a aktivitám sa k publiku hlavného mesta dostávajú náročnejšie obsahy a progresívne formy umenia a myslenia. Kultúrna „urban mapa“ tak môže pre pozastavenie dotačnej schémy stratiť nenahraditeľné body, ktoré prispievajú k špecifickej komunitnej a kultúrnej identite hlavného mesta a okolia. Zmrazia sa tak realizačné príležitosti nielen pre umelcov a organizátorov, ale aj pre konzumentov umenia, ktorí nechcú a nesmú byť odkázaní výhradne na program národnej galérie, národného divadla či multiplexov.

S nikým (zatiaľ) nediskutovali

Ohrozené sú mestom, krajom a štátom nezriaďované kultúrne subjekty, často neziskové organizácie, na ktoré sa nevzťahuje ani aktuálna krízová podpora od štátu. Na túto scénu sa podľa Smiešku v schémach existujúcej pomoci zabúda a likvidovanie či pozastavenie dotácií kultúre krízu s devastačnými následkami len prehĺbi. "BSK mal vlani približne o 20 miliónov nižší rozpočet, ako mal naplánovaný na rok 2020, a na podporu kultúry vtedy vyčlenili vyšší obnos peňazí ako tento rok. Teda ich argumenty neobstoja. Rozhodujú sa podľa toho, čomu dajú a čomu vezmú prioritu, no robia tak bez toho, aby s aktérmi na partnerskej úrovni viedli akýkoľvek dialóg.“

Projekty, ktoré sa uchádzajú o dotáciu, posudzuje hodnotiaca komisia zložená z nezávislých odborníkov a odborníčok, až potom o nich hlasujú poslanci. "Ani členovia hodnotiacej komisie neboli o tomto rozhodnutí informovaní, rovnako ako nikto z kultúrnej scény. Zachytili sme len šum a rozhodli sme sa reagovať už začiatkom mája,“ približuje Smieška.

Iniciatívy Kultúrnej Bratislavy nie sú žiadnou novinkou, platforma totiž stála už pri vzniku dotačnej schémy BSK ako jeden z konzultantov. "Považovali sme to za dôležitý krok vpred v oblasti vnímania a financovania kultúry, no teraz sa vraciame späť. Opäť musíme diskutovať o základných veciach: čo je kultúra, ako funguje a ako má byť financovaná. Zdroj z BSK nie je jediný, je súčasťou zložitej skladačky. Ak z neho jeden zdroj vypadne, znamená to problém pre udržateľnosť aktivít.“ A práve to by si mali podľa Bohdana Smiešku uvedomovať a rozumieť tomu tí, ktorí rozhodujú o prerozdelení financií.

Zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja zasadne v piatok o 9.00 v Starej tržnici a predseda hodnotiacej komisie, filmár a pedagóg Róbert Kirchhoff, bude formulovať výhrady voči rozhodnutiu. Zástupcu bude mať aj platforma Kultúrna Bratislava. Jej iniciátori sa stretnú pred Starou tržnicou, kde môžu prísť ohrozenú kultúru podporiť účasťou všetci, ktorým na nej záleží.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koronakríza #Kultúrna Bratislava