Umelci vyjdú do ulíc. Za svojimi divákmi

Čo by ste si pomysleli, keby vám pod balkónom zrazu preletela obrovská päťmetrová hus?

04.06.2020 07:00
um1m 2 Foto:
Umelci v uliciach hrajú zatiaľ pre malý počet divákov. Sú pripravení zabaviť ľudí aj bez rúšok.
debata
Video
Prvé vystúpenie Umelcov v uliciach v máji vyzeralo takto

Popri nej vám priamo pod oknami začne hrať živá hudba, herec bude nahlas čítať úryvok z knihy a aby ste to všetko nezmeškali, susedov bude na predstavenie pozývať poštár na chodúľoch s ampliónom. Takto nejako bude vyzerať pouličné divadlo vo všetkých mestských častiach Bratislavy aj v Malackách v sobotu 6. júna. Živú kultúru prináša iniciatíva Umelci v uliciach.

Pohyblivá procesia komediantov

„Bude to zmes rôznych žánrov, nový kabaret, taká pohyblivá procesia s prvkami improvizácie alebo pohyblivá procesia,“ vysvetľuje Pavol Kelley, organizátor iniciatívy ľudí z oblasti kultúry Umelci v uliciach. Keďže mnohé opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu stále platia, nemôžu hrať pre veľký počet divákov. Pôjde teda skôr o mobilné pouličné divadlo, ktoré príde a odíde, no zážitok zostane. „Chceme podporiť umelcov, finančne aj tvorivo, dať im príležitosť účinkovať pre svojich divákov. A zároveň potešiť divákov, priniesť ľuďom živú kultúru priamo pod ich okná a balkóny,“ hovorí Pavol Kelley.

Verejný priestor ožíva umením. Foto: Umelci v uliciach
um2mensie Verejný priestor ožíva umením.

Pandémia na dlhé mesiace zastavila kultúrny život, a hoci mnohé kultúrne programy sa preniesli do on-line priestoru, umelcom aj divákom chýba živá kultúra ako soľ. Pavol Kelley s neziskovou agentúrou NEO organizuje Kremnické gagy aj festival nového cirkusu Cirkul'art, s pouličným divadlom majú teda skúsenosti a majú čo ponúknuť divákom hladným po dobrom programe. Umelci v uliciach chcú v projekte pokračovať aj počas leta – všade tam, kde o nich prejavia záujem.

Potešia divákov, podporia umenie

V divadelných dielňach sa už dokončuje nadrozmerná bábka – hus, aj autor Peter Pavlac už dopisuje posledné riadky špeciálnej „pouličnej“ rozprávky O zlatej husi, ktorú divákom prečíta herec Ján Jackuliak, pred predstavením už trénujú aj chodúľochodci, akrobati na trampolíne aj živá ženská kapela.

„Všetci sme ešte v ,umeleckej kóme’ a potrebujeme prebudiť kreativitu a som rád, že sme pri tejto iniciatíve v mestských častiach našli podporu,“ dodáva Pavol Kelley. Cieľom Umelcov v uliciach je dať prácu hercom, scenáristom, scénografom, divadelným dielňam, bábkarom a ďalším profesiám v kultúre a zároveň potešiť divákov v meste na sídliskách. Bezplatne pracuje len samotná nezisková iniciatíva, umelci dostávajú za svoj výkon honorár a po troške sa na to skladajú mestské časti, Nadácia Slovenskej sporiteľne a ďalší prípadní podporovatelia. Umelcom v uliciach sa sami hlásia umelci aj mestá. V druhej časti je zapojených deväť hercov, traja ľudia z divadelných dielní a produkcia, za mesiac sa do projektu Umelci v uliciach zapojilo 30 ľudí z oblasti kultúry – teda akoby dali každý deň prácu a možnosť tvoriť jednému umelcovi. Nie sú to tisícky ani stovky ľudí, ale určite je to viac ako nič, navyše iniciatíva prináša nový impulz a spája ľudí z rôznych regiónov, účinkujúci boli z rôznych krajov Slovenska.

Na ulici je umenie bezpečné. Foto: Umelci v uliciach
umm Na ulici je umenie bezpečné.

Pre obmedzenia pouličné divadlo zatiaľ potrvá len zhruba 20 minút, navštívi však viacero miest v jeden deň. Prejde z Karlovej Vsi do Dúbravky, Rače, Petržalky, do Vajnôr aj na výlet do Malaciek, všetko v sobotu 6. júna v čase od 10. hodiny až do 17. hodiny. Konkrétne lokality organizátori zverejnia až tesne predtým, ako sa predstavenie uskutoční, aby sa dali dodržať bezpečnostné obmedzenia. Keďže divadlo je určené len pre malý okruh ľudí, aby ostatní neboli celkom ukrátení, môžu ho zároveň sledovať v živom vysielaní svojej mestskej časti.

Prvé predstavenia Umelcov v uliciach sa už uskutočnili v máji pod záštitou Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku a ohlas bol výborný. K Bratislave postupne pribudnú aj ďalšie slovenské mestá a po Zlatej husi bude nasledovať Balaton 1980, vtipná reminiscencia na 80. roky a dovolenku „pri mori“ na Balatone. Bude to príbeh podobný Miazgovcom, v ktorej dôležitú úlohu zohrá vodný bicykel. Predstavenia sa budú rozširovať o ďalšie disciplíny a prispôsobovať dennej aj večernej verzii. Základom však ostáva živá inštalácia, big puppet – originálna nadrozmerná bábka, ktorú vyrobia v divadelných dielňach, ohňová šou, pouličné divadlo, chodúľové divadlo, akrobacia, živá hudba, čítanie úryvkov z kníh alebo rozprávok pre deti prostredníctvom známych hercov. A keď pandémia prejde, Umelci v uliciach budú pripravení vyraziť za svojimi divákmi aj bez rúšok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Umelci v uliciach