Bratislava sa Shakespeara nevzdá

Dobrá správa pre všetkých milovníkov divadla a Shakespeara obzvlášť. Už od stredy 3. júna sa začína predpredaj vstupeniek na jubilejný, 20. ročník Letných shakespearovských slávností. Ten bude pre pandémiu koronavírusu iný ako všetky predošlé, podľa riaditeľky festivalu Janky Zednikovičovej však o nič menej príjemný a zábavný.

02.06.2020 14:00
003 othello Foto:
Program obľúbeného festivalu otvorí derniéra predstavenia Othello.
debata

Program festivalu sa musel posunúť a skrátiť – potrvá od 25. júla do 12. augusta a začne netradične – derniérou mimoriadne populárnej inscenácie Othello v réžii Michala Vajdičku 25. júla.

Už vlani boli predstavenia na túto drámu vypredané, takže kto ešte nevidel Jozefa Vajdu v role Othella, Veroniku Khek Kubařovú ako Desdemonu a Ľuboša Kostelného ako zákerného Jaga, má šancu pozrieť si jedno zo štyroch tohtoročných predstavení (25. – 28. júla). Program bude od 30. júla do 4. augusta pokračovať príbehom Rómea a Júlie, ktorý mal v réžii Doda Gombára premiéru vlani. Hlavných hrdinov stvárnia Dávid Hartl a Mária Schumerová, rolu pestúnky má Sisa Sklovská a rodičov Júlie hrajú Soňa Norisová a Marek Majeský.

Tragédiu vystrieda od 6. do 12. augusta Komédia omylov režiséra Romana Poláka, tiež plná skvelých hercov na čele s Robom Rothom, v ďalších úlohách Ján Kožuch, Martin Šalacha, Juraj Hrčka, Ján Jackuliak, Dominika Žiaranová. Bonusom tohto ročníka bude aj špeciálny koncertný projekt Open Shakespeare.

"Chceme byť signálom návratu k našim normálnym životom, ktorých súčasťou divadlo a umenie určite je a chce byť. Žiaľ, tento rok sa budeme musieť vzdať českých hosťujúcich predstavení a tiež nebudeme môcť vycestovať do Prahy, Ostravy a Brna s našimi predstavenia. Vstupenky začneme predávať do hľadiska so zníženou kapacitou. Predaj budeme prispôsobovať aktuálnej situácii,“ hovorí Janka Zednikovičová. Zdôrazňuje, že prioritou organizátorov je bezpečnosť.

Predstavenia sa konajú pod šírym nebom – na nádvorí Bratislavského hradu, pričom diváci budú usadení v požadovaných rozstupoch. Verme teda, že čoskoro sa naplní citát samotného Shakespeara z Večera trojkráľového: „Budeme hrať zas. A stále viac.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #divadlo #Letné shakespearovské slávnosti