Z on-line priestoru sa vracajú na javiská

"Divadlo je droga a všetkým nám veľmi chýbalo," priznal Michal Náhlík. "Po stránke umeleckej by mnohí kolegovia hrali aj pre prázdne hľadisko. Po finančnej stránke je síce počet zhruba 70 divákov hraničný, ale hrať sa oplatí," pokračoval umelecký šéf prešovského Divadla Jonáša Záborského.

05.06.2020 07:00
14  ZAKAZANE UVOLNENIE foto c Ctibor Bachraty 07 Foto: , ,
Zakázané uvoľnenie, na ktoré pozýva bratislavská Astorka, rozpráva komédia o únose nevesty, ktorý sa nepodaril.
debata

Len čo koncom mája prišli prvé zmiernenia prísnych opatrení, ohlásili prešovskí divadelníci návrat na javisko. Keďže od stredy sa podmienky naďalej uvoľňujú, pridali ďalšie desiatky vstupeniek. Tie prvé sa vypredali za necelých dvadsaťštyri hodín.

Na štyri piatkové večery vybrali bláznivú komédiu Zbabraná hra. „Je to relatívne nový titul, ktorý bol nonstop vypredaný a vstupenky sa nedali zohnať dva mesiace dopredu,“ vysvetlil. V hre o nepodarenej premiére detektívky v podaní divadelného krúžku technickej univerzity navyše hrá najmenej hercov – osem. Snažili sa tým eliminovať náklady napríklad na testy, ktoré už navyše netreba. Dnešné predstavenie je benefičné, uvedú ho ako poďakovanie lekárom miestnej fakultnej nemocnice.

Tretí hrací priestor – dvor

„Rozhodli sme sa využiť náš divadelný dvor a ponúknuť divákom zážitok open-air produkcie, ktorá im bude pripomínať letné kino či hradný festival. Je to vhodný priestor na pozitívny a príjemný návrat do ich priazne,“ povedala riaditeľka trnavského Divadla Jána Palárika Zuzana Hekel. S interiérovými produkciami by to vraj v ich divadle bolo komplikovanejšie, keďže sále chýba klimatizácia.

Bláznivá komédia Zbabraná hra prešovského... Foto: René Miko
14 15 DJZ Presov Zbabrana hra foto 03 mensie Bláznivá komédia Zbabraná hra prešovského Divadla Jonáša Záborského bola vypredaná za necelých dvadsaťštyri hodín.

Štartujú o týždeň, do konca júna naservírujú každý piatok večer Kompletného Shakespeara zhltnutého za 120 minút. Geniálnu kabaretnú hru, ktorá už dobyla najväčšie svetové scény ako newyorskú Broadwayi či londýnsky West End. „Ako sme si odskúšali na viacerých festivaloch, exteriér mu pristane azda ešte viac ako divadelná sála. Nedeľné popoludnia zas budú patriť rozprávkam,“.spo­menula.

Nebude to zadarmo, aj keď ceny znížili. Vstupenka na Kompletného Shakespeara stojí desať, na rozprávky päť eur. „Napriek tomu sa pri všetkých predstaveniach dostávame do straty, keďže na dvor sa neusadí viac ako štyridsať divákov,“ vysvetlila Zuzana Hekel. Náklady na každé z predstavení sa totiž pohybujú medzi 400 až 550 eurami. Záleží na počte hercov a produkčných nákladoch, okrem požiarnej ochrany a zapožičania sedadiel až po povinné hygienické vybavenie.

Náklady na testy boli zbytočné

Kedy už konečne otvoríte brány Astorky, dožadovali sa diváci. „Tak sme ich otvorili a boli sme prekvapení, ako rýchlo na to zareagovali. Niektoré predstavenia sú už takmer vypredané,“ uviedol riaditeľ bratislavského Divadla Astorka Korzo '90 Vlado Černý. A rozhodli sa hneď pre veľkorysé gesto – v priebehu šiestich večerov uvádzajú hneď štyri inscenácie.

Päť ľudí zatvorených v jednej miestnosti a jeden revolver. Taká je východisková situácia grotesky Na koho to slovo padne, ktorá je na programe dnes večer aj vo štvrtok 18. júna. Zakázané uvoľnenie je zas komédia o únose nevesty, ktorý sa nepodaril. Prichádza láska, čo sa nestráca, o pamäť, alebo pamäť o lásku? Aj o tom rozpráva Letmý sneh, divadelná adaptácia románu Pavla Vilikovského. Prvým (včera) aj posledným predstavením je jedna z najúspešnejších komédií v moderných dejinách česko-slovenského divadla Čudné popoludnie dr. Zvonka Burkeho.

„Tieto tituly majú u divákov mimoriadny úspech, a navyše sme ich zvolili najmä kvôli menšiemu počtu hercov na javisku,“ spomenul riaditeľ Astorky. Testy hercov boli síce vyhodené peniaze, ale tržbami dokážu vyrovnať náklady.

Podchvíľou sa pridávajú ďalší

„Vo veľkej sále problém nemáme. Jej kapacita je takmer 600 miest,“ spomenul riaditeľ nitrianskeho Divadla Andreja Bagara Jaroslav Dóczy. Na benefičné predstavenie francúzskej „konverzačky“ Meno mohlo prísť pred týždňom len sto divákov. Podľa nových pravidiel ich už smie do hľadiska 250. Budúci piatok a nasledujúcu stredu uvedú komédiu Testosterón. Manifest mužskej prapodstaty o tom, čo si myslia muži o ženách.

Autorskú inscenáciu venovanú Karolovi Duchoňovi Zem pamätá, nemeckú komédiu Fóbie, Gogoľových Hráčov a netradičné spracovanie monodrámy Kontrabas uvedie Slovenské komorné divadlo v Martine. Rozhodnutie padlo len začiatkom týždňa. „Šachovnicové sedenie nám umožňuje zmysluplnejšie využitie kapacity priestorov a šancu pozvať viac divákov,“ uviedol manažér Tibor Kubička. Program odštartuje budúcu stredu koncert SKD pozitív zložený z piesní úspešných predstavení. Promptne zareagovala aj banskobystrická Štátna opera, ktorá siahla po operetách (Cigánsky barón, Slečna vdova, Čardášová princezná, Hrnčiarsky bál) a opere La traviata. Aj krízový štáb Slovenského národného divadla sa napokon rozhodol, že predsa len divákom otvorí svoje brány. V najbližších dňoch sa všetky tri súbory rozhodnú, ktoré predstavenia napokon publiku ponúknu.

Premiéry odsúvali, okrem jedinej

Všetky premiéry, ktoré divadlá pôvodne plánovali uviesť od konca marca, presunuli na jeseň. Len banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí zakončí svoju 59. sezónu premiérou v posledný piatok júna. Jednoaktovkou Vý(činy) slovenčiny s podtitulom pozvanie do divadelného obydlia dvoch jazyčníkov, ktorí nás ohybne a neomylne prevedú svetom vybraných slov, vyvrcholí projekt divadlo+škola=2020. Zapojili doň žiakov a pedagógov prvého stupňa troch základných škôl. „Pôvodne sa mala premiéra uskutočniť na jednej zo škôl zapojených do projektu. Kvôli koronavírusovej situácii sa uskutoční v divadelnej sále za limitovanej účasti publika. Zároveň bude premiéra streamovaná na divadelnom facebooku BDNR,“ dodala riaditeľka divadla Iveta Škripková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Divadlo Jonáša Záborského #Astorka