Divadlo: SkRAT predstaví ruskú avantgardu

Prenasledoval ho Stalin, vyhlásili ho za nepríčetného a skončil ako obeť Veľkej vlastneneckej vojny: zomrel vo väznici v spustošenom a obliehanom Leningrade v roku 1942. Divadlo SkRAT predstaví Daniila Charmsa.

19.06.2020 08:00
skrat  mŕtve duše Foto:
Bratislavské divadlo SkRAT už hralo Gogoľove Mŕtve duše, vo výklade Poľského inštitútu v Bratislave. Archívna snímka.
debata

Po vynútenej prestávke sa medzi svojich divákov vracia aj bratislavské divadlo SkRAT. Na svojej domovskej scéne v A4 – priestore súčasnej kultúry sa v piatok 19. júna predstaví čítačkou z diel ruského básnika, prozaika a dramatika Daniila Charmsa v prekladoch Jána Strassera.

Charms bol experimentálnym autorom z čias sovietskeho Ruska. Živil sa predovšetkým písaním kníh pre deti v Leningrade, dnes je však známy najmä pre svoje básne a absurdné poviedky, ktoré boli často publikované v samizdatových časopisoch po tom, ako avantgardné literárne združenia, s ktorými Charms spolupracoval, zakázal Stalinov režim. Pre svoju tvorbu bol v roku 1931 odsúdený za protisovietsku činnosť a rok strávil vo väzení a vyhnanstve v Kursku. Po jeho opätovnom zatknutí v roku 1941 a vyhlásení za nepríčetného podľahol hladu vo väznici v spustošenom a obliehanom Leningrade v roku 1942. Donedávna boli jeho znepokojujúce príbehy známe iba sovietskej tajnej polícii. V súčasnosti je v Rusku kultovou postavou, avšak na západe zostáva nepoznaným napriek tomu, že sa prvé preklady jeho diel objavili už v roku 1971.

V piatkovom programe so začiatkom o 20.00 h divadlo SkRAT predstaví aj texty z pripravovanej inscenácie Zrkadlenie.
debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo SkRAT