Košice uvedú mimoriadne predstavenie k výročiu popravy Milady Horákovej

Mimoriadnym predstavením „Milada Horáková“, pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej, si Štátne divadlo Košice (ŠDKE) v sobotu 27. júna pripomenie 70. výročie justičnej vraždy českej právničky a političky. Horáková sa stala symbolom najväčšieho z vykonštruovaných politických procesov 50. rokov 20. storočia v komunistickom Československu.

21.06.2020 16:56
Milada Horáková Foto:
Inscenácia Milada Horáková je multižánrový projekt, ktorý odohrá Štátne divadlo Košice.
debata (2)

Multižánrové tanečné divadlo Milada Horáková režiséra a choreografa Ondreja Šotha malo v Štátnom divadle Košice svetovú premiéru v polovici februára tohto roka a bolo predposlednou inscenáciou, ktorá pribudla do repertoáru divadla pre vypuknutím koronavírusovej pandémie. V deň výročia justičnej vraždy tak Štátne divadlo Košice s hlbokou úctou venuje predstavenie pani Jane Kánskej, dcére Milady Horákovej. List, ktorý jej napísala mama v cele smrti, sa k vtedy šestnásťročnej dcére dostal po neuveriteľných štyridsiatich rokoch.

Režisér a choreograf Ondrej Šoth o spracovaní príbehu Milady Horákovej spred siedmich desiatok rokov uvažoval už dávnejšie. „Odkedy som sa dozvedel o jej osude, mám pocit, že je to jeden z najväčších dramatických príbehov 20. storočia. Asi pred piatimi rokmi som začal vážne uvažovať o jeho spracovaní v inscenácii. Napokon som sa skôr dostal k Denníku Anny Frankovej. Ale keď som dostal otázku, akej téme by som sa chcel vo svojej „jubilejnej“ sezóne venovať, moja odpoveď bola jasná,“ povedal Ondrej Šoth pred februárovou premiérou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Milada Horáková #Štátne divadlo Košice