Pastierska symfónia pod hviezdami

Bátovské Divadlo Pôtoň pripravilo špeciálne outdoorové uvedenia inscenácie Pastierska symfónia. Predstavenia odohrajú 1. a 2. júla v divadelnej záhrade pod hviezdami.

22.06.2020 11:00
pastierska-symfonia 01-clanok W Foto:
Pastierska symfónia skladá obraz prítomnosti na prehodnocovaní vzťahu k minulosti.
debata

Pastierska symfónia mala premiéru 13. apríla 2019 v Divadle Pôtoň v Bátovciach. Inscenácia získala nomináciu na Cenu Akadémie divadelných tvorcov za najlepšiu inscenáciu divadelnej sezóny 2018/2019 a nomináciu na cenu Dosky 2019 za najlepšiu scénickú hudbu divadelnej sezóny. Autorom projektu je Michal Ditte.

Scénická esej vznikala na základe tém, ktoré ponúka klasická slovenská dráma z minulého storočia, odohrávajúca sa v prostredí Demänovskej doliny – Bačova žena.

„Príbeh hrdinov zo Stodolovej reemigračnej drámy sa v kompozícii Divadla Pôtoň transformuje do prúdu asociatívnych obrazov národnej a kultúrnej identity, mytológie a kolektívnej pamäte. Odkazuje na vzťah človeka k prírode, tradíciám, kultúre, náboženstvu a rituálom, obnažuje národnú pamäť, folkloristický sentiment a úpornú snahu zachovávať pozostatky našej predhistórie. Rekonštrukcia minulosti sa prelína s analýzou prítomnosti a na pozadí starého defragmentovaného príbehu prebieha konfrontácia so súčasnosťou,“ priblížila režisérka inscenácie Iveta Ditte Jurčová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inscenacia #Divadlo Pôtoň #Pastierska symfónia