Soňa Norisová: Som zrýchlená Záhoráčka

S herečkou Soňou Norisovou sme sa stretli na Bratislavskom hrade, kde bude od 30. júla do 4. augusta hrať matku Júlie v Shakespearovej dráme Romeo a Júlia. Toto leto je radosť z predstavení na nádvorí mimoriadna, lebo ani koronakríza jubilejný 20. ročník Letných shakespearovských slávností nezastavila. Herci sa už teraz tešia, že budú hrať. Soňa Norisová prišla plná energie. Rozprávali sme sa aj o hudbe, rodine a Záhorákoch.

27.06.2020 08:00
Soňa Norisová Foto: ,
Herečka a speváčka Soňa Norisová
debata (2)

Prší. No a čo

Pohľadom redaktorky Kataríny Sedlákovej

Keď sme sa so Soňou Norisovou stretli na Bratislavskom hrade, aby sme ju nafotili k rozhovoru, podľa zatiahnutej oblohy, dažďa a vetra by nikto neveril, že je jún.

Sympatická Soňa však už z diaľky žiarila v hráškovozelenom kabáte. Napriek nevľúdnemu počasiu sa usmievala a veselo pózovala. Dokonca poznamenala: „Škoda, že nefučí viac, mala by som vejúce vlasy.“

Fotograf bol z ochotne spolupracujúcej modelky nadšený. O chvíľu sa herečke želanie splnilo a vietor pridal na intenzite, veru sme nepotrebovali žiadny ventilátor.

„Neprekážalo by vám urobiť ešte záber v pozadí s Bratislavským hradom?“ opýtala som sa. Práve na nádvorí Hradu totiž bude Soňa v lete hrať mamu Kapuletovú počas 20. ročníka Letných shakespearovských slávností. „Samozrejme, že nie, prečo?“ začudovala sa prosbe.

A potom nám už pod strechou v neďalekej kaviarni rozprávala, ako niekedy s kolegami hercami obdivujú divákov, ktorí vydržia sledovať hru, aj keď sa ochladí alebo niekedy začne popŕchať. Diváci si asi myslia: ste zlatí, že pre nás hráte. A herci si hovoria: Akí zlatí diváci.

A potom začali s riaditeľkou Letných shakespearovských slávností Jankou Zednikovičovou spomínať, ako mal raz hosťujúci Jiří Langmajer v hre Richard III. dlhý kabát, ktorý ťahal po zemi. Keďže pršalo, kabát nasiakol vodou, oťažel a herec sa nemohol pohnúť z miesta. S vervou to skúsil znova, kabát vyletel do vzduchu a… celý prvý rad divákov ostal mokrý. Organizátori zdúpneli, no žiadny z divákov sa nesťažoval.

Tak verme, že tento rok bude počasie hercom aj divákom priaznivo naklonené, a keby aj nie, nič to. Veď aj Soňa Norisová tvrdí: „Najlepší ohlas býva na predstaveniach, kde nie sú podmienky ideálne.“ A shakespearovské slávnosti majú tento rok motto z Večera trojkráľového: „Budeme hrať zas. A stále viac.“

Predstavenie Romeo a Júlia malo premiéru vlani – nezabudli ste všetko? Musíte sa znova do úlohy dostávať?

Nedávno som si pozerala text a bola som prekvapená, ako málo si pamätám . Ale mám skúsenosť, že keď sa stretnem s kolegami na oprašovačke, tak sa mi všetko povynára. Ale samozrejme sa nespolieham iba na to, určite si v dostatočnom predstihu texty a rolu zopakujem.

Aké to je, byť na javisku pani Kapuletovou, matkou dospievajúcej Júlie? Je to iná mama než dnešné matky? Než napríklad vy?

V každej dobe sú rôzne typy matiek. Kapuletová, ktorú hrám ja, nie je práve matka, ktorú by som chcela mať, ale snažila som sa, aby divák pochopil, prečo je taká. Naša inscenácia príbehu Romea a Júlie je okrem iného pohľadom na sociálne problémy. Je to nadčasová téma a ja sa vždy snažím, či hrám negatívnu, alebo kladnú rolu, dať do postavy aj niečo iné, aby nebola len záporná, alebo kladná, lebo nič nie je čierno-biele a každý z nás má v sebe aj temné aj svetlé stránky. Snažila som sa ju teda v jej konaní trocha obhájiť.

Ste matkou syna práve vo veku Júlie, však?

Áno, môj syn má teraz štrnásť rokov, takže prechádza pubertou. Ale našťastie; prejavuje sa uňho veľmi milo. Zo všetkého si uťahuje, občas aj z rodičov, ale chvalabohu aj zo seba. Je to zlatý chalan a citlivý človek. Niekedy si hovorím, že až príliš do tejto doby, ale som rada, že je taký.

Soňa Norisová ako mama Kapuletová so Sisou... Foto: FOTO: LSS/BRAŇO KONEČNÝ
Soňa Norisová, Kapuletová, Romeo a Júlia, LSS Soňa Norisová ako mama Kapuletová so Sisou Sklovskou v role pestúnky nad Júliou v podaní Márie Schumerovej.

A bol sa aj on pozrieť na túto hru?

Bol, jemu sa veľmi páčila.

Čo povedal, zaujíma ho divadlo?

Všeobecne to zhrnie, ale skôr ho zaujalo to, čo je blízke jeho veku. Nadchli ho parkúristi, ktorí v predstavení tiež účinkujú. Veľmi ocenil humorné situácie v tomto predstavení a páčil sa mu David Hartl, predstaviteľ Romea.

Rozumiete synovmu chlapčenskému svetu?

V našej rodine bola vždy prevaha žien, takže keď som sa dozvedela, že čakám chlapčeka, bola som zvedavá, aká energia s ním príde. Som rada, že mám takéhoto chalaniska, mám pocit, že vďaka nemu lepšie rozumiem mužskému svetu.

Ale vaša sestra Zuzana je verná tradícii – má dcéru Júliu…

Áno, máme v rodine malú prváčku Julinku. Napriek tomu, že je medzi našimi deťmi väčší vekový rozdiel, od začiatku si rozumejú. Sú veľkí parťáci a majú sa radi. Julinku bavia Michaelove uletené nápady a Michaela baví, že to Julinku baví.

Aj vaša sestra účinkovala na Letných shakespearovských slávnostiach. Ktorá z vás dvoch vlastne hrala na Bratislavskom hrade prvá?

Ja, v roku 2005 ma obsadili do hry Kupec benátsky, ale vtedy som už bola v piatom mesiaci tehotenstva. Aj som začala skúšať, ale musela som to stopnúť, pretože to bolo pre mňa náročnejšie , ako som si myslela a nechcela som riskovať. Z toho predstavenia som teda musela bohužiaľ odísť, ale neskôr ma organizátori znova pozvali – aj so sestrou – do predstavenia Ako sa vám páči, ktoré sme hrali štyri roky.

So sestrou Zuzanou a Mirom Nogom hrali aj v... Foto: FOTO: LSS/VIKTOR KRONBAUER
ako sa vam paci male So sestrou Zuzanou a Mirom Nogom hrali aj v Shakespearovej hre Ako sa vám páči.

Netúžili ste hrať Júliu? Hovorí sa, že je to sen všetkých herečiek.

Ani nie. Počas štúdií sme mali povinné slávne monológy, takže sme si to vtedy všetci užili, ale po úlohe Júlie som nikdy obzvlášť netúžila. Keď som študovala, ešte som sama presne nevedela, čo chcem. Bola som rada, že sa venujem divadlu. Bolo mi jedno, či mám byť krtko, strom, alebo Desdemona.

A kto vám navrhol rolu Kapuletovej?

Režisér Dodo Gombár. Veľmi ma to potešilo, kedysi sme spolupracovali a sme kamaráti. Ešte viac som sa potešila, keď som sa dozvedela, že je obsadená aj moja kamarátka a spolužiačka, ktorá bola počas štúdii na konzervatóriu ako moja sestra. Renáta Rundová, dnes už je vydatá Horňáková, hrá Montekovú, mamu Romea. Je to fantastická herečka a skvelý človek. Na škole sme s Renátkou boli ako dvojčatá, stále spolu – aj na internáte. Potom odišla do Martina a ja som zostala v Bratislave. Až teraz sme sa po dlhých rokoch s Renátkou pracovne stretli. Okrem nej hrá v tomto predstavení aj další náš spolužiak – Marcel Ochránek, ktorý stvárňuje manžela Renátky – Monteka. Tak sme mali možnosť pospomínať na staré dobré študentské časy.

Manžela Kapuleta hrá Marek Majeský. Hráte spolu celkom často, však?

V ostatnom čase veľmi často. Stále nás obsadzujú ako manželov. Je to asi skôr náhoda, ale neprekáža mi to, mám ho rada a vzájomne si rozumieme na javisku aj ľudsky.

A ako ste si sadli s mladým Romeom a Júliou, teda Davidom Hartlom a Máriou Schumerovou?

Davida som poznala ešte z Novej scény. Je veľmi talentovaný a rovnako Mária. Rada som ich sledovala v procese skúšania a niekedy ma až prekvapilo, akí sú už herecky vyzretí vzhľadom na svoj vek. Celkovo vznikla pri skúšaní veľmi príjemná partia, všetci sme si navzájom sadli.

Rada hráte vonku v exteriéri?

Má to veľké čaro, no technicky je to náročnejšie na zrozumiteľnosť a zvuk, síce sme prizvučovaní priestorovými mikrofónmi, ale musíme sa s tým naučiť pracovať a vedieť odhadnúť, ako ďaleko byť od mikrofónu, aby nenastali veľké výkyvy hlasitosti. Aj počasie vie predstavenia v exteriéri skomplikovať. Pri silnom vetre nám hučia priestorové mikrofóny, inokedy nás potrápi dážď. Mali sme zopár predstavení, keď bolo večer zima, mierne poprchávalo, ale ešte to nebolo na zrušenie predstavenia. Parkúristi museli prispôsobiť svoje výkony, aby si neublížili. Niekedy to bolo naozaj neprijemmé, ale keď sme videli, že diváci napriek zime a nepríjemným podmienkam neodchádzajú, tak to predsa musíme zvládnuť aj my.

Myslíte si, že aj dnes ešte existujú také znepriatelené rody ako v príbehu Romea a Júlie? Stretli ste sa s tým?

Spory kvôli majetkom, dedičstvu, moci v dejinách ľudstva vždy existovali. Som šťastná, že také niečo osobne nepoznám.

Čo dnes najviac ohrozuje rodiny a vzťahy?

Môže to byť veľa vecí. Chorobou dnešnej doby je, že ľudia na seba nemajú čas – aj v manželstve sa ľudia odcudzia, nefunguje komunikácia. Pritom ak ľudia nezabudnú komunikovať, je veľká šanca, že sa veľa vecí vyrieši.

Počas koronakrízy sa veľa mám učilo so svojimi deťmi. Vy ste si našli čas na synovu školu, alebo už je celkom samostatný?

Michael je už vo veku, kedy nepotrebuje neustálu kontrolu, začal byť už viac-menej samostatný. Sem-tam sme mu s niečím poradili, keď nás o to požiadal a kontrolovali sme, či na nejakú povinnosť nezabudol. Skôr sme si museli chvíľu zvykať na nový systém online vyučovania. Ale aj na to sme celkom rýchlo nabehli. Aj keď osobný kontakt s učiteľmi a kamarátmi mu veľmi chýbal. V podstate jediný, komu tento zmenený systém fungovania vyhovoval, bol náš pes Basti, ktorý sa tešil, že sú všetci doma. Trochu si na to zvykol a teraz bude musieť zasa byť občas aj sám.

Akého máte psa?

Borderskú kóliu, je to veľmi spoločenský a energický pes.

So skupinou Fragile vystúpili v lete 2015 s... Foto: Robert Hüttner, Pravda
koncert fragile queen symphony, viva musica festival So skupinou Fragile vystúpili v lete 2015 s pesničkami Freddyho Mercuryho na koncerte Fragile Queen Symphony. Soňa Norisová celkom vpravo.

Čo ste robili doma, keď sa zatvorili divadlá a nemohlo sa ani nič nakrúcať? Pozerali ste nejaké seriály?

Chvíľu mi trvalo, než som si uvedomila, že tieto nútené "prázdniny“ budú asi dlhšie, než som si dokázala predstaviť. Zo začiatku som mala pocit, že musím stále niečo robiť, aby som sa z toho náhleho "ničnerobenia” nezbláznila, a tak som upratovala, triedila, vyhadzovala, prosto všetky tie veci, na ktoré za normálnych okolností nemáme veľa času. Asi ako väčšina ľudí. Toľko čistých okien v Bratislave už dávno nebolo. Zistila som, že variť každý deň tiež nie je pre mňa jednoduché. Jednak preto, že neviem variť rýchlo a zároveň ani tak dobre, ako napríklad Anička Šišková, ktorá je naozaj fantastická kuchárka, a aj preto, ze som nemala nápady a nechcela som variť každý druhý deň to isté. Našťastie som mala na telefóne maminku, ktorá mi poradila veľa dobrých receptov a vlastne sa zo mňa počas krízy nakoniec stala celkom schopná kuchárka. Aspoň teda doma sa nesťažujú. Po nejakom čase od začiatku krízy sme začali so skupinou Fragile vyrábať pre našich fanúšikov videá z domu. To ma celkom zamestnalo, aj keď sa to možno zdá byť na prvý pohľad jednoduché.

Ako konkrétne to robíte?

Nahrávame sa prostredníctvom mobilného telefónu, aj audio aj video, ktoré potom posielame do aplikácie, odkiaľ to už ďalej spracúva po hudobnej stránke Braňo Kostka, pomáha mu Janka Golis a o vizuál sa stará Braňov brat Roman. Všetci sme si doma vytvorili provizórne štúdiá, aby to nejako vyzeralo aj znelo. Minule mi volala Janka, či by som nemohla zvuk nahrávať do skrine s oblečením, lebo v minulej nahrávke, čo som posielala, nebol ideálny zvuk. A vraj má skúsenosť, že v tej skrini je to zvukovo celkom fajn. Tak odvtedy nahrávam do skrine. Vyzerá to trochu divne, ale hlavne, že to znie lepšie. Doma si našťastie zvykli, že občas robím zvláštne veci.

Úspech ste zožali aj ako mama dvoch detí, ktorá pred manželom tají tretie tehotenstvo, v seriáli Hniezdo. Príbeh sa uzavrel, ale nevznikne ďalšia séria?

Teším sa, že mal seriál u divákov taký úspech a že by chceli pokračovanie, ale niekedy je naozaj dobré v najlepšom skončiť. Ale nechávam rozhodnutie na tvorcov a keby bol scenár ďalšej série taký dobrý, ako ten, čo sme nakrútili a nepôsobilo by to ako zbytočný prilepenec, tak by som do toho šla. Bola to velmi pekná tímová práca, ktorá všetkých veľmi bavila a vzájomne sme sa inšpirovali. Z tohto pohľadu by som išla do pokračovania hneď.

V Hniezde ste hrali celkom iný typ matky než je Kapuletová.

To rozhodne.

Tešíte sa, že už sa začína znova skúšať a nakrúcať a život sa pomaly vracia do normálnych koľají?

Samozrejme, kto by sa netešil. Mám svoju prácu rada a chýba mi. S dievčatami z muzikálu Mamma mia! máme spoločnú komunikáciu cez skupinku a písali sme si, ako sa nesmierne tešíme na prvé predstavenie. Na ten gejzír energie, ktorý si s divákmi po tej pauze zažijeme. Teším sa aj na niekoľko predstavení Romeo a Júlia v polovici leta na hrade, a hádam vyjde aj skúšanie novej divadelnej hry na konci leta. A verím, že sa rozbehne aj koncertovanie so skupinou Fragile.

Budete nakrúcať aj nejaké televízne seriály?

Mala som nakrúcať v Čechách, ale ako všetko, aj toto sa kvôli koronakríze zrušilo. Zatiaľ viem len o nakrúcaní seriálu budúci rok. Tiež v Čechách.

Zdá sa, že Česi vás majú veľmi radi.

Neviem, či ma majú radi, ale dostávam tam veľa ponúk. Väčšinou sú to kriminálky, ale každá je v niečom iná. Snažím sa ustrážiť si, aby som nemala charakterovo podobné herecké úlohy.

Hrali ste aj v českej špiónskej komédii Ten, kdo tě miloval…

Áno, rada na to spomínam. Teším sa, že som tam ešte stihla zažiť môjho obľúbeného herca Václava Postráneckého. Nakrúcali sme tesne pred Vianocami v Karlových Varoch na krásnom mieste, ktoré má aj krásny názov – Boží dar. Bolo tam naozaj krásne a veľa snehu. A strašná zima. Pamätám si, ze nám nestačilo ani niekoľko vrstiev oblečenia, termobielizeň, ani výhrevné telieska, čo nám naši zlatí kostyméri strkali všade, kam sa dalo. Na chvíľku pomohol čaj s rumom, ale s tým sme to tiež nemohli preháňať, aby sme boli schopní aj niečo zahrať.

Vidia vás českí a slovenskí režiséri inak?

V Čechách aj na Slovensku ma obsadzujú do dramatickejších rolí. Väčšinou hrám role serióznych, alebo utrápených žien. Nesťažujem si, ja sa rada potrápim, ale potešilo by ma občas aj niečo veselšie. Jeden z mála, kto vo mne videl aj komickú polohu, je Stano Štepka. V Radošinskom naivnom divadle som začínala takmer hneď po škole a účinkovala som tam mnoho rokov. Stála som pred divákmi takmer každý deň, čo je pre začínajúcu herečku veľké šťastie a som za to veľmi vďačná. Mala som možnosť zažiť také divadelné "doma”. Teraz bohužiaľ nehrám ani v jednom predstavení Radošinského naivného divadla, už dlhšie sa nám nedarí zosúladiť termíny. Ale teší ma, ze sa o to stále pokúšame a verím, že sa nám to v dohľadnej dobe podarí.

Aj chodievate na predstavenia Radošincov ako diváčka?

Áno, ak mám čas, vždy za nimi rada prídem, ale priznám sa, je zvláštne tam sedieť v hľadisku ako divák. Hneď by som vybehla za kolegami na javisko. Teraz sa teším, že budeme robiť rozhlasové záznamy starších hier a zasa si to javisko aspoň trošku užijem.

Pochádzate z Malaciek, ste hrdá Záhoráčka?

Já sem hrdá Záhoráčka. So sestrou sa často rozprávame po záhorácky a tiež si píšeme smsky v záhoráčtine, je to vtipné a milé nárečie . A Zuzka vymýšľa ešte nové slovíčka, ktoré vychádzajú zo záhoráčtiny, ale prifarbí ich ešte svojou fantáziou. Napriklad – Grgúlam sa do Prahajdy. Alebo Drdoním sa vuáčkem a makosím zuepenec od mamulky.

V škole ste rozprávali tiež záhorácky?

Museli sme, inak by sme boli divné: „Na co sa tu hráš? Co sa tu hráš na slušnáčku?“ Doma sme hovorili po slovensky, ale v škole sme vždy prepli do záhoráčtiny. Akurát keď som prišla na konzervatórium, trošku mi to spôsobovalo problém. Nie, že by som hovorila záhorácky, ale tvrdo. a rýchlo. Aj s Renátkou Rundovou sme sa dohodli, že za každé tvrdé slovo si budeme dávať korunku do šporkasy. Potom sme s tým prestali, lebo by nám čoskoro neostali žiadne peniaze. Časom sa mi podarilo tvrdosť v reči odstrániť, ale rýchlosť bola stále problém .Hlavne v emotívnejších situáciách. Profesor Dušan Kaprálik mi na herectve hovoril: „Soňa, je to dobré, všetko ti verím, ale nerozumiem ti.“ Na Vysokej škole múzických umení mi zasa pani profesorka BožidaraTurzonovová hovorievala : „Soňa, nevadí, že melieš rýchlo, len ti musí byť rozumieť.“ V súkromí mám stále tendenciu drmoliť, ale v rámci práce sa mi to už azda darí trochu ukočírovať.

Aj vaša sestra Zuzka rozpráva tak rýchlo?

Ona ani nie, proti mne je spomalenejšia. Vždy mi hovorí: „Ty si taká zrýchlená!“ A ja na to: „Ty si zasa spomalená.“

Takže na VŠMU bola vašou profesorkou Božidara Turzonovová?

Ale iba chvíľočku, ja som sa tam totiž neohriala dlho. Mala som za sebou šesť rokov konzervatória a potom ma prijali na VŠMU. Kedže som mala ponuku hrať aj v divadle, nechcela som to odmietnuť a so štúdiom to bolo ťažké skĺbiť . V rozhodovaní mi nakoniec pomohla pani Turzonovová, alebo pani Dača, ako sme ju volali . Povedala mi : „Soni, proste sa len rozhodni, lebo potom ani jedno nebudeš robiť poriadne. A keď máš možnosť, tak choď do divadla.“ Tak som sa rozhodla pre divadlo.

Chystáte nejaké spoločné účinkovanie aj so sestrou?

Mali sme zhodou okolnosti v tomto roku niekoľko pracovných ponúk na spoločné účinkovanie, ale bohužiaľ sa skoro všetko kvôli koronakríze zrušilo. Čo mi je dosť ľúto, lebo robíme spolu rady. Ale vyzerá to, že aspoň jeden divadelný projekt nám tento rok na začiatku sezóny vyjde. Tešíme sa na to.

Soňa Norisová

Narodila sa 27. augusta 1973 v Malackách. Pochádza z rodiny lekára a učiteľky, jej sestrou je herečka Zuzana Norisová. Vyštudovala konzervatórium, účinkovala v Radošinskom naivnom divadle, v SND, v Aréne, hosťovala v pražskom Branickom divadle. Hrala vo viacerých filmoch (Rebelové, Zima kúzelníkov, Václav, V tieni, Americké dopisy, Ten, kdo tě miloval). Soňa Norisová je členkou hudobnej skupiny Braňa Kostku Fragile, kde spieva, venuje sa aj dabingu (prepožičala napríklad hlas aj Anne Friel v slovenskej verzii filmu Bathory). Účinkovala v seriáloch Hniezdo, Červené pásky, Doktorka Ema, Mesto tieňov). V Čechách ju obsadili do seriálov Prešľapy, Policie Modrava, V.I.P. vraždy, Škoda lásky. Má syna Michaela, žije v Bratislave. Toto leto ju možno vidieť na Bratislavskom hrade počas Letných shakespearovských slávností v dráme Romeo a Júlia, v minulosti so sestrou Zuzanou hrala aj v komédii Ako sa vám páči.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómeo a Júlia #Letné shakespearovské slávnosti #Soňa Norisová #LSS