Ruského režiséra Serebrennikova súdia za spreneveru. Odvolá sa

Súd v piatok uznal Serebrennikova a jeho kolegov Alexeja Malobrodského a Jurija Itina za vinných v kauze sprenevery v obzvlášť veľkom rozsahu a udelil im podmienečné tresty väzenia a vysoké pokuty - od 200 000 do 800 000 rubľov (2 568 - 10 272 eur).

29.06.2020 12:00
Rusko Serebrennikov súd proces vina odmietnutie Foto: ,
Ruský režisér Kirill Serebrennikov na archívnom zábere, keď 7. novembra 2018 v Moskve čakal na súdne pojednávanie.
debata (17)

Obhajoba oceňovaného ruského filmového a divadelného režiséra Kirilla Serebrennikova a jeho kolegov sa odvolá proti rozsudku, ktorý nad nimi v kauze sprenevery vyniesol v piatok moskovský súd. Informovala o tom v sobotu rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Kým Serebrennikov nemá teraz súdom zakázané pôsobiť na postoch v štátnych kultúrnych inštitúciách, Itin a Malobrodskij takýto zákaz dostali.

Odsúdení musia vrátiť aj celú sumu, ktorej spreneveru súd zistil – ide o takmer 129 miliónov rubľov (1,65 milióna eur). O vrátenie tejto sumy žiada ministerstvo kultúry.

Obhajoba ako argument pre odvolanie uviedla, že ministerstvo kultúry nebolo schopné stanoviť, v čom spočíva škoda spôsobená odsúdenými.

V kauze spolu s trojicou odsúdených figurovala aj bývalá úradníčka ministerstva kultúry Sofija Apfeľbaumová, ktorá bola uznaná za vinnú z nedbanlivosti a odsúdená na pokutu. Od jej zaplatenia však bola oslobodená v súvislosti s uplynutím premlčacej lehoty.

Režisérovo zadržanie vyvolalo kritiku v umeleckých kruhoch v celej krajine. Zástupcovia ruskej umeleckej komunity opakovane žiadali prezidenta Vladimira Putina a ďalších najvyšších vládnych predstaviteľov, aby bola žaloba proti Serebrennikovovi a ďalším osobám stiahnutá. Režisérovi vyjadrili podporu aj mnohí zahraniční umelci – naposledy to bol v deň vynesenia rozsudku britský herec sir Ian McKellen.

Päťdesiatročného Serebrennikova, ktorý je pravdepodobne najznámejším súčasným ruským divadelným a filmovým režisérom, a jeho blízkych spolupracovníkov vyšetrovatelia obvinili zo sprenevery 133 miliónov rubľov (1,7 milióna eur) zo štátom vyčlenených prostriedkov na financovanie divadelného projektu Platforma. Spreneverenú sumu po troch súdnych auditoch znížili na takmer 129 miliónov rubľov.
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kiril Serebrennikov