Nad Cirque du Soleil zapadlo slnko. Krachuje

O Cirque du Soleil sme si zvykli hovoriť samé chvály. Bol to priekopnícky cirkus, ktorý objavoval nové umelecké cesty, ale presadzoval aj nové metódy existencie. „Nezamestnával“ napríklad zvieratá. Tento cirkus sa stal postupne celosvetovou inštitúciou, ktorá ľudí zabávala, ale bola aj morálnou autoritou.

01.07.2020 08:00
debata (1)
Predstavenie VAREKAI

Cirkus apeloval, aby sa ľudia správali k zvieratám ohľaduplne a láskavo, aby ich nevyužívali na svoju zábavu. Bolo to veľmi sympatické a zvyšovalo to popularitu umeleckého telesa, okolo ktorého sa sústreďovali tí najlepší klauni, mímovia, šašovia, žongléri, ale aj tanečníci, herci a hudobníci. Vytvárali predstavenia, ktoré okrem neuveriteľných schopností protagonistov ponúkali aj dojímavý príbeh. Bolo to divadlo, šou. Umelci plnili presne to, čo vždy robil pravý cirkus: rozvíjali šikovnosť, odvahu, ale aj zmäkčovali ľudské srdce. Členovia súboru Cirque du Soleil nechceli, aby zanikol pôvab a čaro starých cirkusov, ale tradičné ľudové umenie povýšili na modernú profesionálnu úroveň. Cirkus sa stal prosperujúcou firmou s mnohými súbormi, ktoré putovali po svete. Trvalo to vyše tridsať rokov.

Z predstavenia Cirque du Soleil na Slovensku. Foto: Pravda, Ivan Majerský
cirque du soleil, slnecny cirkus, quidam Z predstavenia Cirque du Soleil na Slovensku.

Po prvý raz som videla predstavenie Cirque du Soleil vo Viedni. Bolo to veľmi vzrušujúce. Keď sme sa blížili k bielemu šapitó, tĺklo mi srdce, hoci som tam už išla s vnučkou. Cirkus bol vtedy pre nás ešte nový a bol vo veľkej móde. Jeho predstavenia videlo vyše 100 miliónov divákov v 300 mestách sveta. Poznali sme ho z televízie, ale vidieť predstavenie naživo, to bolo terno! Navyše, účinkoval tam aj Juraj Benčík, slovenský herec, ktorý kedysi študoval pantomímu u Milana Sládka a bol aj študentom Pavla Mikulíka. Poznali sme sa, a o to bolo predstavenie pre mňa zaujímavejšie. Dodnes ho vidím – bieleho, mýtického a magického! Bola som skrátka pyšná, že tam hrá náš mím. Hľadisko vrelo, nabité účasťou a zvedavosťou, všetci hltali Benčíka, ale aj ostatných.

Cirque du Soleil na Slovensku Foto: Pravda, Ivan Majerský
cirque du soleil, slnecny cirkus, quidam Cirque du Soleil na Slovensku

Predstavenie bolo výborné, dojímavé, všetko umocňovala hudba. Juraj Benčík mi potom v rozhovore porozprával, čo je za tým. Prezradil, ako cirkus funguje, že to je stále putovanie po svete, bývanie v hoteloch, ale najmä cvičenie a dril. Život cirkusantov nebol nikdy ľahký. Museli mať plné hľadisko, inak by nebolo z čoho žiť. Na každom mieste, na cestách po cudzích kútoch sveta, si vždy znova museli získavať publikum. Cirque du Soleil to už mal uľahčené. Všade ho poznali, chceli. A predsa sa položil. Našiel sa zákerný klaun Korona, ktorý s nami všetkými pekne cvičí. Musíme chodiť po lane nad priepasťou. Aj svetová ekonomika. A tak aj Cirque du Soleil v pondelok ohlásil koniec. O prácu príde 3 500 ľudí. Za bankrotom sú zrušené predstavenia. Dlh cirkusu sa vyšplhal k miliarde dolárov.

Cirque du Soleil na Slovensku. Foto: Pravda, Robert Hüttner
cirkus, cirque du soleil Cirque du Soleil na Slovensku.

Dúfajme, že slnko nad „cirkusom Slnko“ ešte niekedy vyjde. A možno ho to posilní. Krízy sú aj zdravé. Niektorí diváci už frflali o nude a opakovaní sa. Aj tak je to smutné. Slávny cirkus vznikol v Kanade v 80. rokoch minulého storočia priamo na ulici. Založili ho hltači ohňa, žongléri a akrobati. Spočiatku bol pre nás len exotickou atrakciou, ale postupne sa nám priblížil cez európske predstavenia. V Bratislave sme ho videli po prvý raz až vo februári 2012 so šou Saltimbanco, v septembri 2013 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu predstavili Alegriu, o ďalšie dva roky prišli do Bratislavy s predstavením Quidam, v apríli 2017 priniesli program Varekai a vlani vystúpili so šou Toruk.

Juraj Benčík sa po pôsobení v cirkuse vrátil na Slovensko a priniesol domov bohaté skúsenosti, ktoré odovzdáva ďalej. Cirkusové umenie prežíva veľké zmeny – aj naši cirkusanti majú problémy. Dúfajme, že sa vzchopia a že nám nezostane iba ten cirkus, ktorý zažívame v skutočnom živote.

Cirque du Soleil, pred predstavením Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Cirque du Soleil – Toruk- The First Flight Cirque du Soleil, pred predstavením

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cirque du Soleil