Pouliční umelci vždy zbierali peniaze do klobúka

Dosahy koronakrízy pociťujú umelci na celom svete. Riaditeľ festivalu nového cirkusu Cirkul’art a producent festivalu Kremnické gagy Pavol Kelley je správou o krachu Slnečného cirkusu zarmútený, ale nestráca nádej na obnovenie živého umenia. Pouliční umelci vždy zbierali peniaze do klobúka, vedeli prečkať núdzu. Bez ochotných ľudí by však neprežili.

01.07.2020 09:00
Cirkul art Foto:
Z predstavenia Cirkul´art.
debata (1)
Pavol Kelley je riaditeľ festivalu nového... Foto: Boris Németh
KELLEY PAVOL foto Boris Nemeth 002 Pavol Kelley je riaditeľ festivalu nového cirkusu Cirkul’art a producent festivalu Kremnické gagy.

Ako ste prijali správu, že slávny Slnečný cirkus pre pandémiu krachuje?

Cirque du Soleil je inštitúcia a značka, je obrovská škoda, že končí. Založil ju Kanaďan Guy Laliberté ako pouličný umelec, ktorý zbieral peniaze do klobúka, svojou pracovitosťou vybudoval svetovú divadelno-cirkusovú značku, ktorá cestuje s viac ako tridsiatimi predstaveniami po celom svete. V Kanade majú dokonca Národnú školu cirkusových umení, vedie ju Slovenka Daniela Arendášová.

Ako prežívajú cirkusoví umelci na Slovensku?

Divadelníci, herci a vôbec ľudia, ktorí robia živé umenie, sú naďalej v kríze. Uvoľňovanie nepostupuje tak, aby sa mohlo hrať. Akrobati sa stále udržiavajú v kondícii, ale publikum im chýba. Sme ešte „v poloospalej hladine“. V máji mal desiaty ročník festivalu nového cirkusu Cirkul’art divákom priniesť viac ako sto predstavení s umelcami z viac ako 30 krajín. Žiaľ, celý projekt sme museli presunúť o rok.

Festival nového cirkusu Cirkul'art je na... Foto: Matus Lago
Cirkul art2 Festival nového cirkusu Cirkul'art je na Slovensku už desať rokov.
Podstatou cirkusu je migrácia – medzi mestami aj medzi krajinami, a teraz, keď je všetko zastavené, umelci nemôžu prinášať umenie a radosť rôznym národom a generáciám. Cirkus má univerzálny nonverbálny jazyk, ktorému rozumie každý, preto je populárny, ale o to je náročnejší na prácu umelca. Nový cirkus prináša divadelný príbeh spojený s cirkusovým umením, divadlo tu obohacuje cirkus a cirkus obohacuje divadlo.

Kto sa novému cirkusu venuje na Slovensku?

Na Slovensku sme založili medzinárodný cirkus Younak, ktorý je inšpirovaný folklórom, divadlom a cirkusom, ktorý tvorí tím zložený zo Slovákov, Španielov, z Maďarov, Rakúšanov, Čechov. Tento rok sme mali účinkovať na Taiwane a v auguste sme sa tešili na najväčší svetový festival Edinburgh Festival Fringe. Dostať sa tam je obrovská česť, pripravovali sme sa na to tri roky. Kvôli pandémii sme o účasť prišli.

Prvý slovenský nový cirkus Younák spája folklór... Foto: Matúš Lago
prvy slovensky novy cirkus Younak Prvý slovenský nový cirkus Younák spája folklór s divadlom a s cirkusom a má medzinárodné obsadenie.

Vy sa však nevzdávate, počas koronakrízy ste prišli s projektom Umelci v uliciach, ktorý dáva umelcom prácu a ľuďom prináša živú kultúru pod ich okná.

Umelci v uliciach sa stretli s veľmi dobrým ohlasom, populárna je najmä naša veľká letiaca štyriapolmetrová hus, ktorú vedie bábkovodič v trojmetrovej výške, ale aj celý živý program. V predstaveniach budeme pokračovať v Bratislavskom kraji. Okrem toho nás už kontaktujú organizátori rôznych podujatí, takže umelci aspoň čiastočne nájdu uplatnenie a ľudia sa dostanú k živej kultúre. Lebo podpory umenia nie je dosť ani za bežných okolností, nieto ešte počas krízy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Younák #Cirkul’art