Národné divadlo povedie Peter Kováč. Znova dočasne

Národné divadlo povedie do konca júla jeho súčasný generálny riaditeľ Peter Kováč. Ministerka kultúry Natália Milanová mu predĺžila mandát do konca júla s tým, že má predložiť návrh reálnych opatrení, ako riešiť krízovú finančnú situáciu divadla. Národné divadlo tak dostane nového generálneho riaditeľa najskôr o mesiac. Ministerstvo totiž ešte len schvaľuje novú smernicu o výberových konaniach, až potom vyhlási transparentné výberové konanie na pozíciu nového šéfa tejto erbovej kultúrnej inštitúcie.

04.07.2020 07:00
SND slovenské národné divadlo Foto:
Nová budova SND
debata (1)

Petra Kováča poverili vedením SND od začiatku januára 2020 po dobu najviac šesť mesiacov a jeho poverenie sa končilo 2. júla. „Zároveň s predĺžením dočasného vedenia SND do 31. júla 2020 dostal pán Kováč poverenie od ministerky kultúry, aby urýchlene vypracoval a predložil návrh reálnych opatrení, ako chce riešiť krízovú finančnú situáciu, v ktorej sa aktuálne SND nachádza,“ uviedla pre Pravdu Zuzana Viciaňová z tlačového odboru ministerstva kultúry. Ako dodala, na základe opatrení, ktoré navrhne súčasný generálny riaditeľ, ministerka Milanová rozhodne o ďalšom postupe.

„Medzitým na ministerstve kultúry vzniká nová smernica o výberových konaniach, kde budú definované pravidlá a transparentnosť celého procesu výberových konaní v organizáciách ministerstva – následne, keď smernica bude schválená a vstúpi do platnosti a účinnosti, bude vyhlásené aj transparentné výberové konanie na obsadenie funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla,“ dodala Viciaňová.

Pripomíname, že pred vyše mesiacom viac ako tristo zamestnancov Slovenského národného divadla podpísalo výzvu ministerke kultúry Natálii Milanovej, ku ktorej ich podnietil krátiaci sa čas súčasného generálneho riaditeľa Petra Kováča vo funkcii. Zamestnanci SND zo všetkých jeho zložiek vtedy požiadali ministerku o vyhlásenie transparentného verejného výberového konania aspoň dva mesiace pred jeho voľbou a zároveň žiadali garanciu stabilizovaného rozpočtu. Vedenie divadla aj jeho zamestnanci sa teraz ocitli v nezávideniahodnej situácii: staronový generálny riaditeľ má za mesiac vyriešiť to, čo samo ministerstvo nazvalo finančnou krízou SND, pričom dosahy všetkých rozhodnutí bude divadlo pociťovať ešte dlho po tom, čo sa mu skončí aj predĺžený mandát. SND je podfinancované už dlhodobo a zásadnou otázkou je, na akú sumu v rozpočte si Slovensko cení svoju erbovú kultúrnu inštitúciu.

Odďaľovanie vyhlásenia výberového konania na post generálneho riaditeľa by teoreticky mohlo prospieť jeho transparentnosti. Zároveň však v radoch 900 zamestnancov SND vyvoláva neistotu, celkom logicky znemožňuje dlhodobejšie plánovanie a komplikuje tiež bežné fungovanie divadla. Stanovisko generálneho riaditeľa SND Petra Kováča sa nám zatiaľ nepodarilo získať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #nový generálny riaditeľ SND