Darček od Shakespeara: K hrám pribudne koncert

Do dramaturgie 20. ročníka Letných shakespearovských slávností (LSS) síce zasiahla pandémia, no tvorcovia divadelného festivalu divákom od 25. júla ponúkajú šancu vidieť tri vynikajúce inscenácie. K Othellovi, Romeovi a Júlii a obľúbenej Komédii omylov nachystali aj novinku, z ktorej by sa mohla stať tradícia - Shakespeare koncert, prezrádza v rozhovore riaditeľka LSS Janka Zednikovičová.

22.07.2020 08:00
LSS romeo a julia sirka Foto:
Mária Schumerová a David Hartl ako Romeo a Júlia.
debata

Čím bude tohtoročný 20. ročník Letných shakespearovských slávností špecifický?

Janka Zednikovičová, riaditeľka Letných... Foto: Robert Hüttner, Pravda
jana zednikovicova Janka Zednikovičová, riaditeľka Letných Shakespearovských slávností.

Hlavne jubilejným číslom 20 a verím, že aj tým, že sa napriek všetkým sťaženým podmienkam uskutoční. Ani my, keď sme s týmto projektom začínali, a zrejme ani diváci nečakali, že táto ojedinelá divadelná pieseň počas leta pretrvá tak dlho a stane sa neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho leta v Bratislave. Zároveň je to na Slovensku jediný divadelný festival Williama Shakespeara v open air priestore! Tento ročník ovplyvnila situácia z posledných mesiacov, festival sa oproti zvyklostiam posúval hlbšie do leta. Neodštartovali sme začiatkom júla, ako to bývalo doteraz – za iných okolností by už festival bol v polovici, ale začíname až koncom tohto mesiaca. Teraz sme v prípravnej fáze, tento týždeň začíname so stavbami technológií a dekorácie Othella na nádvorí Bratislavského hra­du.

Samotný festival sa začína 25. júla a potrvá do 14. augusta. Iný je aj v tom, že keď sme presúvali dramaturgiu, ktorá bola už vo februári kompletne pripravená na zverejnenie, z hľadiska toho, čo asi bude a nebude možné, sme pristúpili k zmenám a tak toto leto neuvidia naši diváci české predstavenia. Neboli sme si istí, či by českí herci nemuseli ísť do karantény po návrate. A to isté sa týka aj našich predstavení v Čechách. Mali sme hosťovať s inscenáciou Romeo a Júlia v Prahe a Brne, po prvýkrát s Othellom v Ostrave, v tomto severomoravskom meste to mala byť zároveň jeho derniéra, tak ako to bolo pred rokmi s inscenáciou Macbeth. Bohužiaľ, to sa nám už nepodarí, s Othellom sa rozlúčime na Bratislavskom hrade, pretože budúci rok už túto inscenáciu hrať nebudeme.

Veronika Khek Kubařová a Jozef Vajda v hre... Foto: LSS
LSS othello Veronika Khek Kubařová a Jozef Vajda v hre Othello.

Je to isté? Derniérovať Othella ste chceli už vlani a ešte sa vrátil na program festivalu.

Tentoraz je to isté, už sme sa s tým všetci zmierili, aj keď tú inscenáciu máme veľmi radi. Spája sa s výnimočným scénografickým riešením. Teší ma, že aspoň scéna ostane „žiť“ ďalej – už nie v majetku Letných shakespearovských slávností, ale venujeme ju mestu Bratislava na využitie v rámci kultúrneho leta v inom priestranstve.

Čakajú návštevníkov aj nejaké novinky?

Tohtoročná dramaturgia stojí na reprízových inscenáciách – začíname 25. júla Othellom, ktorého hráme do 28. júla. Inscenácia Michala Vajdičku má výnimočné herecké obsadenie – v hlavnej úlohe žiarlivca Jozef Vajda, zákerný Jago Ľuboš Kostelný a Desdemonu hrá česká herečka Veronika Khek Kubařová. Ďalším predstavením od 30. júla do 4. augusta je minuloročná premiéra Romeo a Júlia v réžii Doda Gombára s Davidom Hartlom a Máriou Schumerovou v hlavných postavách.

Potom príde na Hrad od 7. do 12. augusta Komédia omylov režiséra Romana Poláka, ktoré sa teší veľkej obľube. Robert Roth a Martin Šalacha budú mať v dvojpostave Egeona a Baltazára nového kolegu, hosťovať bude český herec Petr Halberstadt, ktorého si ešte mnohí pamätajú z Richarda III. Pôvodne sme si mysleli, že v situácii, aká bola v mesiacoch marec až máj, sa nám už nepodarí pripraviť žiadne nové predstavenie, no našťastie to tak nie je. Podarilo sa nám počas mesiacov uzatvorenia pripraviť dostatočne veľa materiálu pre nový projekt, ktorý na záver festivalu predstavíme divákom. Mohol by existovať niekoľko rokov a každý rok mať inú podobu. Shakespeare koncert bude divadelno-hudobno-vizuálne predstavenie.

Komédia omylov v podaní Roberta Rotha (vpravo)... Foto: LSS
LSS komedia omylov roth Komédia omylov v podaní Roberta Rotha (vpravo) a Martina Šalachu.

Na čo sa teda môžeme tešiť?

Okrem skladieb aj z inscenácií, ktoré už nemáme v repertoári, zhudobnil Róbert Mankovecký niekoľko Shakespearových sonetov. V predstavení diváci uvidia aj herecké výstupy – napríklad nezabudnuteľný stand-up Ľuboša Kostelného ako Podpicha z predstavenia Dvaja páni z Verony s jeho Pozorkom, ktorého stvárňuje Tomáš Grega. Vrátime sa s Cézarovým monológom napríklad aj k hre Antonius a Kleopatra. S touto inscenáciou som sa tiež dlhé roky nevedela rozlúčiť, hrala sa päť rokov. Pre divákov bude iste zaujímavý aj obrazový materiál, ktorý bude súčasťou predstavenia. A určite je dôležité spomenúť, že naša kapela je čisto herecká, takže hercov, ktorých poznajú diváci z našich predstavení, uvidia teraz aj ako muzikantov a spevákov – Alena Pajtinková, David Hartl, Daniel Žulčák, Tomáš Grega, Vladislav Plevčík a Róbert Mankovecký.

Spomenuli ste, že Shakespeare koncert môže byť každý rok iný. Akú máte predstavu?

Projekt dáva tú možnosť. Pre každý ročník sa doň dajú pridať iné pesničky, iné herecké výstupy. Chceli by sme z neho vytvoriť novú tradíciu . Tento rok divákov čaká 17 songov, skladby z Večera trojkráľového, Dvoch pánov z Verony, Romea a Júlie, Oko za oko a Sonety, ktoré sprevádzajú fotografie a videoukážky. Vraciame sa aj k predstaveniu Kupec benátsky s Bolkom Polívkom a Mariánom Zednikovičom v hlavných postavách či už vo videu alebo so skladbami Petra Mankoveckého.

Na budúci rok možno zaradíme iné herecké výstupy z ďalších inscenácií a iné skladby. Napriek tomu, že koncertný projekt vznikal za krátky čas, dáva nám veľké možnosti do budúcna – hrať to v iných priestoroch, v rôznych formách a každý rok trošku inak. Tento rok sa 90-minútový koncert koná dvakrát – 13. a 14. augusta na záver festivalu. Povedali sme si, že keď všetko dobre dopadne, budeme sa na hrade baviť – možno aj tancovať samozrejme všetko v zmysle bezpečia divákov aj nás všetkých. Držme si palce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #shakespeare #LSS