Letné piatky pred Národným

Po mimoriadnom diváckom úspechu programu Divadlo pred divadlom, ktorým sa Slovenské národné divadlo lúčilo so svojou stou sezónou, prichádza s ďalším projektom.

31.07.2020 15:00
12 zase leto 340771306589103 5102814880184926208 o Foto:
NOIR Dance Company uvedie 14. augusta tanečné predstavenie Room.
debata

Znovu otvára netradičný divadelný priestor pred novou budovou, vyhradený pre rôzne menšie divadelné zoskupenia, tvorcov a tanečníkov z rôznych kútov Slovenska. Projekt zastrešuje názov Letné piatky. Dnes podvečer ho odštartuje program Od slova do slova. Po hodinke s novou generáciou autorov i performerov a polhodinovej prestávke príde o 19.30 h na rad hudba. Prvý večer bude na svoju produkciu lákať František Báleš ansámbel.

Ste medzi nami je názov autorskej inscenácie divadla Zrakáč, ktorá je v programe nasledujúceho piatka. Slabozrakí a nediviaci divadelníci, inšpirovaní na prvý pohľad banálnymi situáciami, pripomínajú formou koláže a s humorom „špecifiká“ svojich životov. Výstupy inšpirovali ich vlastné životné skúsenosti. Pohyb s videom prepojila v tanečnom projekte Moving Mountains pätica performerov vytvárajúcich v lokalite nádherných Roháčov svojbytné spoločenstvo.

Hudba, činohra či súčasný tanec budú vábiť okoloidúcich, aby sa hoci len na chvíľu pristavili a nechali na seba pôsobiť umelecké výpovede, každý piatok až do konca prázdnin. Dve letné nedele – v auguste prvá a posledná – sú vyhradené deťom. Divadlo Zábavka pobaví Snívadielkom, Bábkové divadlo ponúkne Tyjátr Don Šajn alebo Márnotratný syn, Nové divadlo z Nitry privezie Cisárove nové šaty…

Skrátka neprídu ani tínedžeri, tých chce osloviť zoskupenie mladých divadelníkov inscenáciou s neveľmi vábnym názvom Šváby. Keď sa raz dostanú do domu, je takmer nemožné sa ich zbaviť. Jedine ak by ste ich „položili na lopatky“. Autorská čierna komédia sršiaca humorom je príbehom zo života mladých dnešnej doby o krehkosti ľudskej existencie.

Neskorý večer poslednej augustovej nedele je vyhradený pre Teatro Colorato a jeho predstavenie Bejby Bajbl Band. Rozohráva príbehy biblických hrdinov a zvierat s výdatnou pomocou hudby. Určené je rodinám s deťmi, babičkám s vnukmi, mladým aj dospelým. Proste všetkým, ktorí majú chuť zažiť chvíľu s divadlom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Národné divadlo