Salzburský festival nezvesil hlavu, odštartoval 100. ročník

Najväčší festival klasickej hudby a dramatického umenia na svete štartuje v sobotu v rakúskom meste Salzburg. Organizátori sa totiž rozhodli, že nedovolia koronavírusovej pandémii zmariť 100. výročie jeho založenia.

02.08.2020 14:00
peter handke Foto:
Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru 2018 Peter Handke dnes na festivale v Salzburgu premiéruje hru Zdeněk Adamec.
debata (1)

Zoznam nových pódiových produkcií bol však drasticky zredukovaný na dve opery a jednu hru, keďže obmedzenia pohybu obyvateľstva a cestovné zákazy nepriaznivo ovplyvnili program skúšok Salzburského festivalu (Salzburger Festspiele).

Prvou premiérou tohto leta bude opera „Elektra“ od Richarda Straussa v réžii Poliaka Krzysztofa Warlikowského.

Dnes je na programe svetová premiéra hry kontroverzného rakúskeho spisovateľa a laureáta Nobelovej ceny za literatúru Petra Handkeho. Jeho nová hra s názvom „Zdeněk Adamec“ je o mladom mužovi, ktorý sa v roku 2003 upálil v Prahe na protest proti politickému a environmentálnemu vývoju.

Taktiež v nedeľu sa Nemka Joana Mallwitzová stane prvou ženou v 100-ročnej histórii Salzburského festivalu, ktorá bude dirigovať operu – Mozartovu „Cosi fan tutte“.

Salzburský festival v tomto roku vyniká, keďže iné veľké podujatia v Európe boli pre koronavírusovú krízu zrušené – vrátane britského Glyndebourne, francúzskeho Aix-en-Provence či nemeckého Bayreuthu. Salzburský festival potrvá do 30. augusta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #salzburg #Peter Handke