Nu Dance Fest návratmi do minulosti osvetľuje prítomnosť

Festival súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest dnes štartuje 15. ročník. Utorkový večer predstaví dva sólo projekty ženských autoriek.

11.08.2020 07:00
Mirjam Sogner -  foto  M Foto:
Predstavenie Dancer of the Future bude mať na festivale Nu Dance Fest premiéru 14. augusta.
debata

Leť Markéty Stránskej skúma limity telesnosti. Prekážka, hoci aj takmer tragická, môže byť príležitosťou. Prebudiť predstavivosť a vynaliezavosť. Dielo Autocorrect Sone Kúdelovej je inšpirované algoritmom automatickej opravy textu a odhaľuje absurdnosť vzpierania sa a podvoľovania sa životným okolnostiam. Autorka vychádza z každodennosti a nadväzuje na predošlé predstavenie Autopilot.

Súčasný tanec je o tele

"Súčasný tanec je širokospektrálny žáner a jeho hlavným menovateľom je odovzdávanie informácie prednostne telom či pohybom. Mnohé diela často obsahujú text, písaný, hovorený či prenesený novomediálnymi formami, projekciami a podobne, no primárna je fyzikalita a prítomnosť tela na javisku,” približuje dramaturgička festivalu a umelkyňa Petra Fornayová.

„Snažíme sa, aby tvorili hlavnú líniu programu slovenskí choreografi, no ich tvorba musí pre mňa a spoludramaturga Honzu Malíka rezonovať, preto sa tým neobmedzujeme.“ Festival nie je obmedzený ani vopred danou témou, tá prirodzene vyplýva z povahy predstavení, ktoré dramaturgovia počas roka sledujú. "Tento rok je spoločným menovateľom dialóg minulosti a prítomnosti a má dve hlavné línie. Jednou je samotný obsah predstavení, viaceré z nich odkazujú na udalosti, ktoré sa udiali. Druhým motívom je, že na festivale je mnoho tvorcov, ktorí tu už vystupovali, a publikum môže sledovať ich tvorivý posun,” hovorí Fornayová.

Suvenír 2 autorského kolektívu z Nástupišťa... Foto: Peter Korček
Nastupiste 1-12 - Suvenir 2 foto Peter Korcek m Suvenír 2 autorského kolektívu z Nástupišťa 1-12 odohrajú umelci v nedeľu 16. augusta.

Na Nu Dance Feste je niekoľko premiér, jednou z nich je sobotné predstavenie Mirjam Soegnerovej Dancer of the Future. "Je to veľmi inteligentná, bystrá choreografka a je výbornou pozorovateľkou. Jej predstavenie tematizuje Izadoru Duncanovú, pionierku a predchodkyňu súčasného tanca. V čase, keď žila, pred sto rokmi, sa nazýval moderným tancom. Mirjam Soegnerová tematizuje v kontexte s ňou klišé a konštrukcie o tom, čo dnes vnímame ako mužský alebo ženský pohyb,” približuje dramaturgička. Predstavenie teda odhaľuje estetiku moderného tanca a tvorbu Duncanovej a na pozadí toho vyvracia mýty a zaškatuľkované delenia.

Piatkový program bude tematizovať tridsať rokov... Foto: Dragan Dragin
Michal Zahora - Generace X foto Dragan Draginm Piatkový program bude tematizovať tridsať rokov od nežnej revolúcie a na tému nadväzuje aj predstavenie Generace X.

Piatkový program bude venovaný tridsiatemu výročiu nežnej revolúcie a začína sa slovenskou premiérou predstavenia Generace X choreografa a režiséra Michala Záhoru. Súčasťou je sociologická prednáška koncipovaná ako happening. "Vtipne a s odstupom diagnostikuje, čo sa deje s dnešnými štyridsiatnikmi, ktorí s revolúciou vyrastali, a diváci si to potom môžu pozrieť v predvedení vynikajúcej českej tanečnice Heleny Arenbergerovej,” približuje Petra Fornayová, ktorá na revolúciu a jej pretrvávajúci efekt nahliada z rôznych uhlov v diele Manifest možností. Predstavenie je tiež súčasťou piatkového programu.

Spoľahnúť sa na autora

Režisér Martin Hodoň je jeden z tých mladých tvorcov, ktorých sa podľa dramaturgičky oplatí poznať. Na festivale má premiéru jeho predstavenie ↑&X / A P E N D I X, v ktorom účinkuje baletka Nikoleta Rafaelisová a Dano Raček. „Martin Hodoň je divadelný režisér, preto som zvedavá, čo z toho spojenia vzíde.“ Práve Hodoň je podľa Fornayovej jedným z tých tvorcov, od ktorého možno očakávať zaujímavý názor. „S výsledkom nemusíme ani súhlasiť, dôležité je, že otvorí polemiku.“ Partia okolo Zuznay Godálovej z topoľčianskeho Nástupišťa 1–12 odpremiéruje na festivale kolektívne dielo Suvenír II. „Zuzana si programovo prizýva tvorcov z rôznych umeleckých disciplín a vedome tvoria skupinu bez autority či režiséra.“ Festival pred časom uviedol ich predstavenie Suvenír I a diváci budú mať možnosť sledovať autorský posun kolektívu. Titul napovedá, že bude reč o pamäti, no umelci špekulujú o tom, čo sa stane so zemeguľou. Čo ak sa zmení na vôňu?

Autorka Vilma Pitrinaitė na festival príde, no nie s predstavením Somaholidays, pretože účinkujúci umelci sa rozhodli kvôli pandémii radšej necestovať. Pitrinaitė predstaví projekt Rebel, kde sa zamýšľa nad rebelantstvom v dobe bez hrdinov. Rebel je stále vo vývoji a diváci Nu Dance Festivalu môžu byť pozorovateľmi procesu jeho vzniku (work in progress), navyše toto predstavenie bude zadarmo. Nu Dance Fest potrvá do 26. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nu Dance Fest #Petra Fornayová