Ťapákovci na scéne: Koľko lenivosti sa zmestí do jednej rodiny?

V jedinej izbe sa tlačia dvanásti. Leniví a ľahostajní ku všetkému novému, veď tak žili odjakživa. Hrdinovia Timravinej novely Ťapákovci "vegetujúci" v stereotypoch predkov ožijú dnes na javisku prešovského Divadla Jonáša Záborského. Po prvý raz tam zaznie slovenská klasika netradične - v šarišskom nárečí. "Je krásne. A, samozrejme, je to jazyk, ktorý je Prešovčanom veľmi blízky," vysvetľuje umelecký šéf divadla Michal Náhlík.

04.09.2020 12:48
DJZ ťapákovci Foto:
Ľudmila Dutková (Iľa - v popredí), za ňou Martin Juríček (Paľo) vo veselohre Ťapákovci, ktorá má dnes premiéru v DJZ Prešov.
debata

Nehybnosť rodiny naruší príchod nevesty najstaršieho z bratov Paľa. V dedine pôrodná babica Iľa – kráľovná je vzdelanejšia a rozhľadenejšia, túži po lepšom a krajšom živote. K jej snahám o zmeny však ostávajú všetci ľahostajní.

„Vidím v nás Ťapákovcov, keď sme málo otvorení inakosti, keď sa bojíme presadzovať a nasledovať vlastný názor, keď ako stádo poklonkujeme vodcom a ich myšlienkam, keď sa nám nechce pohnúť zo svojho miesta, keď nepotrebujeme vidieť ďalej ako do svojho taniera,“ hovorí režisérka Alena Lelková. Nebojí sa hľadať spôsoby, ako sprostredkovať klasiku súčasnému publiku.

Najbystrejšia z Ťapákovcov je Anča – zmija. Zatrpknutá stará dievka, ktorej v mladosti ochrnuli nohy, je vnútri citlivá a nežná. Navonok však protivná, škriepna a závistlivá. Jej výbuchy zlosti rodina toleruje, vlastne ju ľutuje, pretože je iná. Po mužoch a deťoch túžiaca mrzáčka je však len veľmi osamelá. Tajne, no márne ľúbi bratranca Jana Fuzáka.

„Východiskom bolo nájsť to, čo je v Timravinej literárnej predlohe aktuálne aj dnes. Naša malosť, mentálna zhovievavosť a ostrakizmus každého druhu. A pomôcť tomu prekĺznuť z prózy na javisko. No a nepripraviť Ťapákovcov o humor,“ prízvukuje autor dramatizácie literárnej predlohy Silvester Lavrík. Podľa neho sme Ťapákovci stále. „A nielen trochu, platí to o každom z nás,“ pridáva.

V jeden večer postaví Iľa svojho muža pred hotovú vec: buď postaví nový dom, alebo ho opustí. Paľovo mlčanie si vyloží ako nie, a tak nahnevaná odchádza do služby k pani rechtorke. Predstavuje si, ako budú čítať a debatovať, ako keď k nej chodila na návštevy. Ibaže jej predstavy sa s realitou rozchádzajú. Navyše si musí vybrať, či slúžiť, alebo ostať pôrodnou babicou. V dedine totiž smie vykonávať len jednu funkciu. Zvolí si to druhé, k Ťapákovcom sa však nevráti. A jej muž, ktorý na leto odišiel za robotou, sa nevracia. Darmo ho po večeroch vyzerá.

„Nová adaptácia je písaná ľahkým perom, s nadsádzkou a vtipom,“ konštatuje režisérka Alena Lelková. Podľa nej sa autor dramatizácie Silvester Lavrík, ktorý dôverne pozná jazyk, kultúru aj zvyky prostredia, do ktorého inscenáciu zasadili, dôsledne drží sujetu novely. „Jemne poetickým metaforickým spôsobom prízvukuje aj vnútorný svet postáv, ktorý u Timravy tvorí výrazný podiel,“ dodáva režisérka.

Ponúka mnoho otázok. Napríklad koľko lenivosti sa zmestí do jednej rodiny? Alebo koľko nelásky sa dá uniesť? A tiež koľko vlastného smútku je možné prehryznúť? Na pohľad azda privážne otázky, ale Ťapákovci v prešovskom Divadle Jonáša Záborského sú veselohrou – s polčasom a medzihrami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Jonáša Záborského #Ťapákovci