Činohra SND má novú šéfku

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Peter Kováč poveril vedením Činohry SND Miriam Kičiňovú s účinnosťou od 1. septembra 2020 na dobu určitú do 31. 12. 2020 alebo do menovania nového riaditeľa činohry budúcim generálnym riaditeľom divadla.

04.09.2020 18:05
debata (1)

Počas uplynulej sezóny (od 1. septembra 2019) zastával túto funkciu Peter Kováč, ktorý je od 1. januára 2020 generálnym riaditeľom SND.

Mgr. art. Miriam Kičiňová (1985) vyštudovala divadelnú dramaturgiu a teóriu a kritiku divadelného umenia na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, kde absolvovala aj doktorandské štúdium. V rámci programu Erazmus sa zúčastnila na výmennom študijnom pobyte na AGRFT v Ľubľane. Už počas štúdia spolupracovala ako dramaturgička s divadlami Ludus a A.ha.. Zúčastňovala sa ako porotkyňa či dopisovateľka do festivalových denníkov na prehliadkach neprofesionálneho divadla ako napr. Scénická žatva. Ako recenzentka písala pre časopis Javisko, KOD, Divadlo v medzičase a Monitoring slovenských divadiel.

Miriam Kičiňová pedagogicky pôsobila na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave a na Konzervatóriu v Košiciach. Je externou pedagogičkou na Vysokej škole múzických umení na Katedre scénografie a kostýmového výtvarníctva. V rokoch 2015 – 2019 bola externou dramaturgičkou Štátneho divadla Košice. Spolupracovala aj s Divadlom Jonáša Záborského v Prešove, s Divadlom Andreja Bagara v Nitre, s Divadlom Jána Palárika v Trnave.

Do Činohry SND nastúpila v roku 2010 ako lektorka dramaturgie, neskôr dramaturgička. Dramaturgicky pripravila mnoho významných titulov – spomeňme inscenácie Coriolanus, Rivers of Babylon, Natalka, Leni, Elity, Fyzici, Dnes večer nehráme. Venuje sa aj vzdelávacím projektom a zahraničným aktivitám.

Generálny riaditeľ SND PhDr. Peter Kováč inštaloval aj nového riaditeľa Umelecko-dekoračných dielní SND Mgr. art. Petra Klaudínyho, ktorý túto pozíciu zastáva od

1. septembra 2020. Bývalý riaditeľ Umelecko-dekoračných dielní SND Eduard Bohunický odišiel zo SND na vlastnú žiadosť.

Mgr. Art. Peter Klaudíny (1981) pochádza z Martina. Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave ukončil v roku 2005 v odbore priemyselný dizajn. Počas štúdia absolvoval stáže na Akademii Sztuk Pieknych v Krakove a Akadémii výtvarných umení v Prahe. Ako dizajnér aktívne spolupracoval s mnohými divadlami, múzeami, renomovanými reklamnými agentúrami na Slovensku, v Čechách i v Nemecku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #kultúrna politika