Staříci: Jeden má odhodlanie, druhý zdravé nohy. Obaja chcú pomstu

Výnimočný film Staříci, ktorý sa práve začína premietať v našich kinách, patrí k tým, ktoré sa vracajú do českej a slovenskej minulosti.

10.09.2020 09:00
debata

Výnimočný film Staříci, ktorý sa práve začína premietať v našich kinách, patrí k tým, ktoré sa vracajú do českej a slovenskej minulosti. Odohráva sa síce v súčasnosti, ale priateľstvo dvoch mužov, ktorých dramatický príbeh režiséri Martin Dušek a Ondřej Provazník spracovali, korení ešte v období druhej svetovej vojny a vo vývoji po nej. Obaja dnes už vyše osemdesiatroční veteráni, bývalí politickí väzni, sa s minulosťou nezmierili, považujú jej hriechy za málo potrestané. Rozhodnú sa konať na vlastnú päsť. Aj prokurátor Václav Mráz, ktorý ich kedysi dostal do väzenia, totiž ešte pokojne v ústraní žije. Chcú ho vyhľadať a zabiť.

Trailer k filmu Staříci.

Príbeh vychádza zo skutočnej udalosti: Bývalý politický väzeň, emigrant Pravomil Raichl, chcel spáchať atentát na skutočného prokurátora Karola Vaša, ktorého zločiny boli premlčané. Raichl tým bol pobúrený a rozhodol sa, že ho sám popraví. Pokúsil sa o to dva razy. Najprv ho chcel zabiť v roku 1995, ale zbraň mu zhabali na hraniciach. Pokus plánoval zopakovať v roku 2002, keď chcel Vaša zastreliť dokonca na verejnosti. Plán opäť nevyšiel, lebo sám odbojár Raichl pár hodín pred demonštratívnym činom náhle zomrel na infarkt.

Jiří Schmitzer v hlavnej úlohe filmu Staříci má... Foto: CinemArt
STARICI FOTO 7 Jiří Schmitzer v hlavnej úlohe filmu Staříci má v pláne potrestať nespravodlivosť.

Ako gangstri

Táto silná udalosť bola zrejme prvotnou inšpiráciou umeleckého filmu Staříci, kde sa vyskytuje podobný motív a zámer. Režiséri vychádzali z emócií, ktoré motivovali kedysi Raichla a teraz oboch kamarátov (Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička), aby sa v osemdesiatke podujali na náročnú pomstu. Riskantný čin predpokladal bystrosť ducha aj fyzickú silu. Obaja starci inteligentní sú, myslí im to, ale telo je už za zenitom. Jeden z nich, Vlastimil, je dokonca pripútaný na invalidný vozík. Srdcia však obom chlapíkom planú pomstou a to ich ženie vpred. Neobzerajú sa na nič, vedia byť drsní a bezohľadní, lebo pomsta sa rozumu nepýta.

Jeden má odhodlanie, druhý zdravé nohy. Dvaja... Foto: CinemArt
STARICI FOTO 1 Jeden má odhodlanie, druhý zdravé nohy. Dvaja vojnoví veteráni na ceste za spravodlivosťou.

Tvorcovia filmu skúmajú, čo znamená, ak človek vezme sám do rúk spravodlivosť, kam to vedie. Táto téma bola už vo filmoch spracovaná neraz a aj v tomto prípade poskytla režisérom možnosť, aby sa poriadne sústredili na charaktery protagonistov a pohnútky ich počínania. Paradoxne podstupujú až gangsterskú cestu za spravodlivosťou. Riskujú svoje životy, klamú rodinu, neľútostne odstraňujú prekážky, ktoré sa im postavia do cesty. Tie práve režiséri využívajú, aby príbeh bol aj na pozeranie, aby bol dobrodružný, aby to bol troška až akčný film. Príbeh však nepustí, dej spomaľuje aj vek hlavných postáv a aj zvolená poetika, ktorá je clivá, baladická, trocha až mystická (veľa sa len naznačuje).

Ozvláštňujúcu náladu sa režisérom podarilo udržať v celom filme, až na niektoré pasáže, ktoré boli zrazu celkom všedné a plné rečí. (Návšteva u mladej rodiny, príbuzných zločinca). Ako keby chceli režiséri túto situáciu využiť na rýchle objasnenie dejových súvislostí, čo v inak tichom filme pôsobilo cudzorodo. Náhle akčné tempo vyznievalo, ako keby chceli mať tvorovia túto časť filmu čím skôr za sebou. Dá sa to však odpustiť, lebo námet si zvolili veľmi náročný a chceli, aby divák dostal všetky informácie. Diváka však trocha podcenili, lebo hoci nestačil príval slov vnímať, film aj tak chápe. Skôr zameriava pozornosť na detaily výkonu hercov, ale aj na vzťah dvoch kamarátov v absurdných podmienkach. A postupne bude s tvorcami riešiť aj zaujímavejšie otázky.

Dvaja vojnoví veteráni vo fime Staříci, ktorí... Foto: CinemArt
STARICI FOTO 2 Dvaja vojnoví veteráni vo fime Staříci, ktorí sa chystajú potrestať staré krivdy.

Nestoja o súcit

Režiséri priviedli film ku koncu v impresionistickom tóne. Na plátne sa striedajú nereálne (nezmyselné) farebné scenérie, ktoré akoby vyjadrovali mätúci ošiaľ pocitov zo situácie, ktorá je vyvrcholením filmu. Je to vlastne vizuálne vyjadrený výrok herca Jiří Schmitzera v rozhovore pre magazín Pravdy: „Pomsta nemá žiadny zmysel. Jediný zmysel má zaslúžený trest.“ Film sa týka najmä minulosti, minulého storočia, ale má nečakané presahy aj do súčasnosti, ako to už v dobrom diele má byť. Napríklad samotný názov Staříci (Starčekovia). Toto slovo je u nás v poslednom čase dosť frekventované a vyznieva blahosklonne, akoby to boli samé chúďatká. Film dvíha sebavedomie starčekov a ukazuje, že si na nich treba dávať aj pozor, lebo v nich môžu driemať veľké odhodlania. A o súcit vždy nestoja. Zaujímavé sú aj filmové podnety na premýšľanie o tom, čo je právo a spravodlivosť. Stále aktuálne otázky. Téma si vyžiada asi ešte veľa filmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Staříci #Jiří Schmitzer #Ladislav Mrkvička