Hajdu, Jakab a Latinák predkladajú v košickom divadle Účet

Komédiu o mužoch, ktorí si myslia, že rozumejú ženám, ale nerozumejú ani sami sebe, ponúka hra Účet francúzskeho autora Cleménta Michela.

12.09.2020 10:30
SR Košice divadlo ŠDKE premiéra Účet Foto:
Róbert Jakab, Ady Hajdu a Lukáš Latinák sa predstavia v komédii Účet.
debata

Komédiu o mužoch, ktorí si myslia, že rozumejú ženám, ale nerozumejú ani sami sebe, ponúka hra Účet francúzskeho autora Cleménta Michela. V premiére inscenácie sa dnes na javisku Štátneho divadla Košice (ŠDKE) predstavia herci Ady Hajdu, Róbert Jakab a Lukáš Latinák.

Prebudenie troch dlhoročných kamarátov po prehýrenej noci privedie túto trojicu v hre k pátraniu po odpovediach čo, s kým a ako sa stalo a hlavne, kto to všetko zaplatí, keďže suma na účte straší najmä najlakomejšieho z nich.

Túto hru sme vybrali aj pre to, že my traja sme... Foto: TASR
SR Košice divadlo Ady Hajdu Túto hru sme vybrali aj pre to, že my traja sme tiež dobrí kamaráti, poznáme svoje slabiny a hlavne – dokážeme sa na nich smiať," hovorí o hre Účet Ady Hajdu.

„Túto hru sme vybrali aj pre to, že my traja sme tiež dobrí kamaráti, poznáme svoje slabiny a hlavne – dokážeme sa na nich smiať. Dúfame, že jej humor bude blízky všetkým ženám, ktoré majú doma takých chlapov, akých práve hráme,“ uviedol Ady Hajdu, koproducent predstavenia.

Autorom hry je súčasný francúzsky herec, režisér, dramatik a scenárista. Réžie sa ujal Jakub Nvota, hudbu mal na starosti Kamil Mikulčík. Podľa realizačného tímu nejde o klasickú komédiu so vzťahovou zápletkou, ale o sondu do mužského sveta, jeho logiky, zákonitostí, absurdity, ale aj pravidiel, ktoré by sa nemali porušovať. Inak hrozí roztržka a konflikt. Medzi tromi priateľmi, ktorí spolu trávia spoločný čas, však k takejto kolíznej situácií dôjde. Rôznorodosť hlavných hrdinov, ich konfliktnosť a pritom kamarátstvo je to, čo diváka drží počas celej hry v pozornosti. Inscenácia využíva na detailoch postavené komediálne herectvo a súhru, ktoré sú charakteristické pre účinkujúcich hercov.

Režisér Nvota skonštatoval, že žánrovo ide vlastne o tragikomédiu, ktorej postavy prežívajú svoj príbeh až do tragickej hĺbky. „To riešenie, ako z toho von, však nie je tragické, ale je oslobodzujúce a je s tým spojený humor, ktorý prechádza na diváka,“ dodal.

Súčasťou predstavenia sú hygienické opatrenia proti pandémii nového koronavírusu vrátane šachovnicového sedenia divákov v sále. Predstavenia sa budú podľa Hajdu následne hrať v divadlách a kultúrnych domoch po celom Slovensku až do júna 2021. V bratis­lavskom Štúdiu L + S bude mať inscenácia premiéru 21. septembra, do Košíc sa predstavenie vráti v marci budúceho roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #účet #Košice #komédia #Róbert Jakab #Lukáš Latinák #Ady Hajdu #ŠDKE