Voda, krv, Monte Christo a Elán. To je kokteil na nový muzikál

Voda (a krv) nad vodou je nový muzikál s hudbou skupiny Elán v réžii Jána Ďurovčíka. Podľa hlavného protagonistu Patrika Vyskočila by sa však ľudia nemali báť názvu: nebude to čistá tragédia, budú to tri hodiny spevu, tanca a nadčasového príbehu na motívy Grófa Monte Christa.

14.09.2020 06:00
voda a krv nad vodou FOTO Collavino  P.Vyskocil... Foto:
Muzikál je plný náročných speváckych partov aj tanečných výkonov. V popredí predstaviteľ hlavnej úlohy Patrik Vyskočil.
debata

Muzikál mal premiéru už pred rokom, ale u susedov, v pražskom divadle Kalich, na tú slovenskú si počkal až po prvej vlne koronakrízy. Divadlo Nová scéna ho uvedie od 18. septembra.

Na príbeh čakali sedem rokov

„Voda (a krv) nad vodou nie je pokračovaním Ôsmeho svetadielu, do ničoho takého sme sa púšťať nechceli. Je to úplne nový príbeh s novými postavami,“ predstavuje nový kus režisér Ján Ďurovčík. Spojivom medzi dvoma „elánovskými“ muzikálmi je znova klasické literárne dielo Alexandra Dumasa prenesené do súčasnosti. „Je to príbeh plný emócií, lásky a všetkého, čo patrí na veľké plátno. Vybral som ďalšie skladby z množstva elánovských hitov, ktoré nosím v hlave a ktoré mi dávali dokopy príbeh,“ vysvetlil Ján Ďurovčík.

Diváci si tak užijú známe piesne ako Nie sme zlí, Fero, Tuláci v podchodoch, ale aj Sestričku z Kramárov, Kočku či Zanedbaný sex a aj jednu celkom novú skladbu, napísanú pre hlavnú postavu. O úpravu a nové aranžmány sa postaral elánista Vašo Patejdl.

Patrik Vyskočil ako Lukáš a Miroslava Trokanová... Foto: Collavino
Voda a krv nad vodou Patrik Vyskočil ako Lukáš a Miroslava Trokanová ako Tereza v novom muzikáli Voda (a krv) nad vodou.

Ján Ďurovčík po úspechu Ôsmeho svetadielu sedem rokov čakal na nový nápad a odolával tlaku na ďalší hit, aby to nebol len kalkul, ale poctivý príbeh, do ktorého známe pesničky zapadajú. Názov muzikálu odkazuje na jednu z najslávnejších piesní Elánu Voda, čo ma drží nad vodou, ktorej text napísal pred vyše 20 rokmi dnes už zosnulý básnik Jozef Urban. Hudobné naštudovanie muzikálu viedol dirigent Ľubomír Dolný.

Hlavné postavy majú alternácie a ako priznal režisér Ďurovčík, keď na námete pracoval, mal pred očami presne Patrika Vyskočila a Dáriusa Kočího, ale väčšina účinkujúcich sú podľa jeho slov európska špička, ktorá by pokojne obstála aj na Brodwayi.

Spievať elánovky je pocta aj pomsta

„Je to muzikál naplnený spevom a tancom a má v sebe aj tragické momenty, ktoré sú úplne na hrane, no zároveň aj humor, ktorý to vyvažuje. Budú to tri hodiny dobrého divadla,“ pozýva predstaviteľ hlavnej postavy Lukáša Patrik Vyskočil. Je členom súboru Novej scény a účinkoval aj v Ôsmom svetadiele. Lukáš Pišta sa s Jánom Slezákom alternuje v postave Adama. „Moja prvá skúsenosť bolo účinkovanie v Rómeovi a Júlii, mal som tú česť zahrať si Cyrana a uspel som v konkurze do Ôsmeho svetadielu – no a teraz je tu Voda,“ predstavil sa.

Patrik Vyskočil a Ján Slezák ako Lukáš a Adam. Foto: Collavino
Voda a krv nad vodou Patrik Vyskočil a Ján Slezák ako Lukáš a Adam.

Hrdinovia počas predstavenia prežijú na javisku pätnásť rokov zo svojho života. Kým Miroslave Drínovej viac sedí dospelá verzia hlavnej ženskej postavy Terezy, alternantka Natália Kóšová sa, naopak, rada vyblázni v mladších rokoch svojej postavy. V predstavení diváci okrem náročných speváckych partov a tanečných výkonov uvidia aj činohru, všetky postavy prejdú svojím vývojom a niektoré z nich vraj prekvapia. Hlavné postavy majú dokonca aj tretiu alternáciu, ktorá ponúka šancu mladým talentom Michalovi Candrákovi v postave Lukáša a Michaele Trokanovej v postave Terezy.

„Tým, že sú to elánovky, je to pre speváka pocta, ale aj pomsta, pretože ich musí spievať po Jožovi Rážovi,“ hovorí Patrik Vyskočil. Hoci všetci účinkujúci sú mladí ľudia a na piesňach Elánu nevyrastali, obdivujú poetiku ich textov a hravo chytili ich rytmus. „Celý muzikál je naozaj remeselne urobený a nekompromisne od nás vyžaduje, aby sme boli herci, speváci aj tanečníci,“ hovorí Ján Slezák.

„Muzikál je súčasný aj v tom, že ukazuje, ako dnes žijeme dobu mediálnych vrážd. Voľakedy sa vyzývali súperi na kordy, dnes môžete niekoho zabiť mediálne a taká smrť je horšia a bolestivejšia,“ podotkol Ján Ďurovčík. Ako dodal,vždy musí byť niečo, čo vás drží nad vodou. Niekedy je to kariéra, niekedy je to pomsta, ale najlepšie je, keď je to láska. Muzikál Ôsmy svetadiel sa hrá už sedem rokov. „Po Ôsmom svetadiele, ktorý sa stal kultom a mal 700 repríz, sa každý trošku bál a všetci čakali, čo to z toho bude. Zatiaľ máme k dispozícii len ohlasy z Prahy a neviem to predikovať, ale ak bude Voda len z tretiny taká úspešná, ak bude mať len 200 repríz, tak bude megaúspešná,“ uzavrel Ján Ďurovčík. Zdá sa, že z pohľadu tvorcov jediné, čo môžu Vodu zastaviť, je pandémia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #muzikál #Elán #Ján Ďurovčík