SND chce zmierniť opatrenia o organizácii podujatí

Nariadenie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, ktoré v celom kraji sprísnilo opatrenia pri hromadných podujatiach, deformuje i dramaturgické plány Slovenského národného divadla. O zmene, či aspoň zmiernení opatrení, chce vedenie divadla rokovať s ministerkou kultúry SR Natáliou Milanovou i kompetentnými orgánmi a inštitúciami. Oznámilo to na svojom webe.

14.09.2020 16:42
debata

„Veríme, že čím skôr budeme informovať o pozitívnom riešení a výsledku,“ uviedlo divadlo. „Rovnako vás budeme včas informovať i o tom, ako postupovať v prípade, ak by dialóg o zmene nebol úspešný,“ upozorňuje tých, ktorí sa plánovali zúčastniť najbližších predstavení.

Počas najbližšieho víkendu mala napríklad činohra SND odpremiérovať naštudovanie klasického diela Jozefa Hollého Kubo. Operná scéna mala zasa na programe v sobotu (19. 9.) otvárací koncert novej sezóny.

Snahu nájsť na pondelkovom rokovaní ústredného krízového štábu riešenie, ktorý by nebolo pre kultúru, ale i šport likvidačné, už vyjadril aj predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO). Priznal, že s mierou sprísnenia, s ktorou prišlo v piatok konzílium odborníkov v prípade hromadných podujatí, nie je stotožnený, podľa neho môže byť takéto sprísnenie kontraproduktívne.

Kultúrna obec upozorňuje na to, že pri zachovaní prísnych hygienických podmienok doteraz nebolo preukázané kultúrne podujatie ako ohnisko nákazy, poukazuje tiež na oveľa miernejšie opatrenia pre hromadné podujatia v krajinách s vyššími číslami infikovaných.

V Bratislave od pondelka začali platiť prísne protipandemické opatrenia, ktoré limitovali maximálnu kapacitu osôb pri hromadných podujatiach v exteriéri na 100 a interiéri na 50.

Od 1. októbra má takýto limit platiť aj pre ďalšie okresy v červenej a oranžovej zóne, signalizujúcej vyšší nárast infikovaných, v ostatných okresoch má byť maximálna kapacita hromadných podujatí stanovená na 200 osôb vo vonkajšom prostredí a 100 v interiéri.

Návrhy päťnásobne sprísniť súčasný stav prezentovala na základe nárastu prípadov ochorenia COVID-19 v SR v piatok (11. 9.) pandemická komisia.
debata chyba
Viac na túto tému: #SND #koronakríza