Divadelníci protestovali, premiér vraj nechal kultúru žiť

Divadelné sály nie sú ohniskom šírenia vírusu, vravia divadelníci. Prísnym opatreniam vyčítajú, že všetky typy kultúrnych podujatí sa ocitli v jednom koši bez rozlišovania miesta a veľkosti priestoru a nerozlišujú ani rôzne možnosti zabezpečiť dostatočné hygienické opatrenia. Obrátili sa preto otvoreným listom na pandemickú komisiu, hygienikov, aj na svoju ministerku. Premiér Igor Matovič už po napísaní listu ohlásil, že v prípade kultúrnych podujatí sa maximálne počty divákov nebudú znižovať. V červenej zóne však bude zákaz občerstvenia a kapacita znížená na polovicu.

14.09.2020 19:03 , aktualizované: 19:23
debata (3)

Otvorený list je adresovaný hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi, pandemickej komisii, členom ústredného krízového štábu, zástupcom Úradu verejného zdravotníctva i jeho regionálnych úradov a na vedomie ho poslali ministerke kultúry Natálii Milanovej:

„Podpísaní riaditelia/ri­aditeľky, umeleckí šéfovia a šéfky divadiel a ďalší kolegovia i kolegyne zdivadelnej obce vyjadrujú veľké znepokojenie nad znením navrhovaných opatrení týkajúcich sa kultúrnych podujatí zo dňa 11. 9. 2020. Niektoré z nich už dokonca platia v superrýchlom prijatí regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Bratislave,“ uvádzajú podpísaní riaditelia divadiel.

Ich načasovanie a informovanie o nich vyvoláva v divadelníkoch obavy. „Všetky typy kultúrnych podujatí sa ocitli v jednom koši bez rozlišovania miesta, veľkosti priestoru, bez úvah o možnosti zabezpečiť dostatočné vetranie a klimatizáciu, dezinfekciu, bez rozlišovnia typu podujatia, bez akceptovania štatistík, ktoré hovoria že divadelné predstavenia a sály nie sú ohniskom prenosu nákazy a bez akejkoľvek diskusie so zainteresovanými. Situácia vývoja pandémie sa určite musí riešiť flexibilne, ale nádejame sa, že nie likvidačne pre rôzne kultúrne subjekty,“ uvádzajú v otvorenom liste.

Upozorňujú, že tieto opatrenia môžu mať vážne (nielen ekonomické, ale aj hodnotové) dopady na samotné kultúrne inštitúcie, trh práce a existenciu živej kultúry v našej spoločnosti.

"Prosíme o zváženie návrhov pandemickej komisie a ich upravenie takým spôsobom, ktorý bude primárne dbať na bezpečnosť divákov, nie okliešťovanie už i tak hraničných podmienok organizovania kultúrnych podujatí v interiéri.

Navrhujeme stretnutie v najbližšom možnom čase, kde dokážeme spoločne prerokovať možnosť bezpečnostných opatrení v divadelných inštitúciách. Mnohé divadlá realizujú premiéry, ktoré už boli odložené kvôli prvej vlne pandémie a sú v obrovskom ohrození. V tejto druhej vlne je jasné, že musíme postupovať a pracovať inak. Systematickejšie. Takéto ad hoc rozhodnutia však neprispievajú k upokojeniu situácie a začíname sa obávať, že prispejú k likvidácii kultúry, z ktorej sa môže zviechať veľmi dlho," uvádzajú divadelníci v otvorenom liste.

Otvorený list podpísali zatiaľ této riaditelia, riaditeľky, umeleckí šéfovia a šéfky slovenských divadiel:

  • Rastislav Štúr (riaditeľ Opery Slovenkého národného divadla)
  • Iveta Škripková (riaditeľka Bábkového divadla na Rázscestí Banská Bystrica)
  • Zuzana Ďuricová Hájková (riaditeľka Divadla Štúdio Tanca Banská Bystrica)
  • Tatiana Masníková (riaditeľka Mestského divadla ACTORES, Rožňava)
  • Katarína Hulíková (riaditeľka Bratislavského a kultúrneho informačného strediska, Bratislava)
  • Michal Vidan (riaditeľ Mestského divadla Žilina)
  • Ingrid Fašiangová (generálna riaditeľa Divadla Nová scéna, Bratislava)
  • Ján Hanzo (riaditeľ Divadla Jonáša Záborského, Prešov)
  • Michal Náhlík (umelecký šéf Divadla Jonáša Záborského, Prešov)
  • Juraj Bielik (poverený riaditeľ a umelecký šéf Divadla Jána Palárika, Trnava)
  • Jozef Dóczy (riaditeľ Divadla Andreja Bagara, Nitra)
  • Juraj Ďuriš (umelecký šéf Divadla Andreja Bagara, Nitra)
  • František Výrostko (riaditeľ Slovenského komorného divadla, Martin)
  • Lukáš Brutovský (umelecký šéf Slovenského komorného divadla, Martin)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #koronakríza