Kultúra má recept na výber riaditeľov. Novú pomoc za COVID spustia do konca roka

Ľudia na vedúce pozície v štátom riadených kultúrnych inštitúciách sa odteraz budú vyberať férovo a transparentne, končí sa stará éra dosadzovania "našich ľudí". Vyhlásila to ministerka kultúry Natália Milanová, keď predstavila novú smernicu, ktorou sa budú riadiť všetky výberové konania na riadiace pozície v jej rezorte.

25.09.2020 13:14
Milanova Foto:
Ministerka kultúry Natália Milanová predstavuje nové pravidlá pre výberové konania vo svojom rezorte.
debata

Ako prvý bude podľa nových pravidiel vybraný riaditeľ či riaditeľka Kunsthalle Bratislava, Technického múzea a Slovenského národného divadla, všetci ešte do konca roka.

„Ministerstvo kultúry chce zveriť vedenie svojich organizácií tým najschopnejším odborníčkam a odborníkom, férovo, otvorene, transparentne,“ vyhlásila ministerka Milanová.

Podľa nového postupu najlepšieho uchádzača vyberie 7-členná komisia, zložená z externých odborníkov, zástupcu ministerky aj zástupcu či zástupcov zamestnancov dotknutej organizácie. Verejné budú kritériá pre uchádzačov aj s bodovou škálou, podľa ktorej sa budú hodnotiť, profesijné životopisy kandidátov aj ich vypočutie vrátane videozáznamu, ako aj zápisnica s bodovaním uchádzačov.

Mená členov komisie budú zverejnené pred tretím kolom výberového konania. Výberové konanie musí byť vyhlásené minimálne štyri týždne vopred a zápisnica s videozáznamom do desiatich dní od konania 3. kola. Nová smernica sa riadi etickým kódexom, ktorý rieši prípadný konflikt záujmov a ustanovuje funkciu etického poradcu.

Nové pravidlá pre výberové konania na obsadzovanie riadiacich funkcií platia od štvrtka 24. septembra a smernicu pred jej prijatím pripomienkovala odborná aj laická verejnosť. Nová smernica by mala pomôcť hospodárnejšiemu a zodpovednejšiemu riadeniu kultúrnych inštitúcií aj ich umeleckej úrovni.

Zdá sa, že ministerstvo našlo recept na výberové konania. Redakciu Pravdy však zaujímalo, ako je pripravené na riešenie ďalších dosahov pandémie na kultúru a ľudí, ktorí v nej pracujú, keďže situácia potrvá ešte dlho.

„Prognózy nie sú dobré, očakávame, že dosahy druhej vlny budú ešte horšie než tej prvej. Nemusí sa to však týkať všetkých organizácií a firiem – kultúra je popri všetkom, čo máme otvorené, najmenej riziková,“ vyhlásila ministerka Milanová.

Ako podčiarkla, doteraz neevidovali žiadny prípad nákazy v kultúrnom zariadení. Je to priestor, kde si aj počas pandémie ľudia pokojne sadnú, aby si vychutnali umelecký zážitok a sú disciplinovane v rúškach.

„Máme aj v tejto situácii presvedčivé argumenty, aby sme obhájili opatrenia v kultúre, aj keď sa budú sprísňovať,“ povedala Milanová na otázku Pravdy.

Pre umelcov a ďalších pracovníkov v kultúrnej oblasti ministerstvo má pripravené ďalšie formy pomoci, no chýbajú niektoré dáta, pretože oblasť kultúry tvoria veľmi odlišné činnosti a subjekty, preto je ťažko identifikovať všetkých prijímateľov pomoci.

„Vieme si zobrať príklad z iných krajín, ale český model pomoci sa neosvedčil, lebo z 900 miliónov českých korún čerpali len 86 miliónov. My musíme schému nastaviť tak, aby vedela pomôcť čo najväčšiemu počtu ľudí,“ uviedla ministerka.

„Na budúce rokovanie vlády predkladáme tiež novelu dotačného zákona, aby sme priamo na ministerstve vedeli rozdeľovať peniaze na kompenzáciu dosahov COVID-u. Avizovaných 40 miliónov pre kultúru z EÚ ešte nemáme na stole, EÚ je veľmi ústretová a reaguje veľmi rýchlo, ale schvaľovacie procesy sa zrejme nepodarí urýchliť. Našou ambíciou je, aby sme do konca roka spustili minimálne jeden ďalší program pomoci pre ľudí z kultúry,“ uzavrela ministerka kultúry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #výberové konania #Natália Milanová #kultúrna politika